Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Sport
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23766
De la 07 Ianuarie 2003
122909415

Religia este opiu pentru comunişti sau lecţiile din 28 mai 2009

  • 1 June 2009, 23:00
Ceea ce s-a petrecut joi în Parlamentul RM, adică eşecul celei de-a doua runde pentru alegerea preşedintelui, este plin de semnificaţii. Merită să încercăm să descifrăm o parte dintre ele. În primul rând, „explicaţia" Mariei Postoico, liderul fracţiunii PCRM, prin care comuniştii au amânat şedinţa pentru 3 iunie pentru că „astăzi e Ispasul şi nu e cazul să discutăm probleme majore pentru ţară" i-a făcut cu siguranţă pe părinţii fondatori ai ideologiei comuniste, Marx şi Lenin, să se răsucească în mormânt.
Aceştia au rămas celebri, printre altele, pentru că au declarat religia ca „opiu al popoarelor". În viziunea comunistă atee, poporul, chinuit şi asuprit de regimul capitalist care nu îi permite să se împlinească aici pe pământ, recurge la „opiu", adică la religie, pentru că nu îşi poate găsi răspunsuri la întrebările sau provocările unei vieţi manipulate permanent de „burghezii, capitaliştii sau chiaburii" care „sug sângele poporului". Aşa sună viziunea marxist-comunistă despre religie. Iată însă că pe, 28 mai, comuniştii nu au găsit altă soluţie de a scăpa de neputinţele politice sau de presiunea publică la care sunt supuşi decât... recurgând la opiu, adică la religie. Care a ajuns în RM, contrar prognozelor marxist-leniniste, opiu pentru... comunişti! Ziua în care s-a înălţat la ceruri Iisus Hristos, a ajuns şi ziua în care comuniştii s-au prăbuşit în neputinţă.
În al doilea rând, dincolo de glumă, gestul comuniştilor arată criza profundă prin care trece astăzi PCRM. Declaraţiile sfidătoare şi sigure ale lui Vladimir Voronin sau ale consilierilor săi apropiaţi, prin care asigurau populaţia că au suficient de multe voturi ale Opoziţiei pentru alegerea preşedintelui, au ajuns astăzi ridicole, derizorii şi jenante. Unde sunt acele voturi? Unde este acel Iuda al Opoziţiei? Unde e cel pe care Voronin considera că nici nu este nevoie să îl caute, pentru că va veni el singur să voteze candidatul comuniştilor? Nu e. Şi asta şubrezeşte iremediabil imaginea comuniştilor şi pretenţiile lor atotputernice. În ochii electoratului, acest semn de slăbiciune cântăreşte greu.
În al treilea rând, expresia cea mai vizibilă a tensiunilor din interiorul PCRM sunt declaraţiile confuze ale dlui Marian Lupu, potenţial candidat pentru postul de prim-ministru. Domnia sa simte, însă, că a fi premier comunist în această perioadă nu înseamnă, în realitate, decât să îţi sacrifici concediul de vară şi în toamnă să fii şomer. Un prim-ministru este un candidat la execuţie politică urgentă. Mai concret, fostul spicher înţelege că riscă să devină din „lup", „oaie", şi încă una de sacrificiu. De aceea, ezită să facă pasul sau încearcă să pună condiţii, din poziţia, totuşi, de marginal al unui partid cu care are în comun mult prea puţin şi pe care îl girează vinovat.
În al patrulea rând, presiunea publică şi, implicit, politică, este astăzi mai greu de suportat pentru comunişti decât pentru Opoziţie. Aceasta din urmă a reuşit spectaculos să depăşească handicapul de imagine şi de încredere de la început şi să devină astăzi ceea ce trebuia de mult în stânga Prutului: o Opoziţie de principii, o Opoziţie cu proiect şi care ştie că miza morală este, în anumite momente, mai de preţ decât oricare alta. Cele trei partide au reuşit să transmită în aceste zile un mesaj care ne aduce în minte vorba primului rege al României, Carol I. Acesta evalua forţa unui stat nu în inteligenţe, ci în caractere. Nu în „băieţi deştepţi", ci în „oameni de cuvânt".
Opoziţia a dovedit până acum tocmai asta - caracter! Şi asta nu e puţin lucru! Pentru că a rămas tenace pe aceleaşi poziţii în pofida unor presiuni venite şi din interior, dar şi din exterior şi despre care, poate, la momentul oportun, vom afla mai multe. Este un merit incontestabil şi pentru care merită felicitări. Este însă şi un mesaj ferm trimis tuturor şi în toate direcţiile: Est sau Vest; Bucureşti, Moscova, Washington sau Bruxelles.
Dan Dungaciu
Editorial citit la Radio „Vocea Basarabiei", sâmbătă, 30 mai

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Copiii de la Şcoala Poiana vor urca pe scena Memorialului Ipoteşti
Ministrul Bazac vrea puşcărie pentru cei care greşesc formularele sanitare
poate nu strica să întrebe juriştii înainte să emită asemenea aiureli
De ieri românii pot intra doar cu buletinul in Elveţia
Caravana
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI MARTI- 2 IUNIE
Horoscop
Mititei de casă
Instigare la viol
Şcoală de... la preţuri de criză
Hingherii de maşini de la HSR au ridicat abuziv maşina unui magistrat
judecătorul avea bilet scos de la parcomat şi pus la vedere pe bordul maşinii
„Vasilache” se cere prin judeţ!
FESTIVALUL JUDETEAN DE MODA
MINI MISS - MISTER BOTOSANI
Falimentar după 37 ani de activitate
A fost cât pe ce să îşi arunce bebeluşul de la etaj
Istorie la scară redusă pe patru roţi!
Se anunţă încă un „Rally – Sprint” la Botoşani
„Moneda Euro la Botoşani”
Accidentat pe când „sprijinea” zidul unui bar
Un „nu” hotărât împotriva violenţei asupra copilului
Spaimă în rândul salariaţilor Protecţiei Copilului
Proteste pentru stoparea falimentelor şi crearea locurilor de muncă
Noul director medical al DSP îşi va începe activitatea cu efectuarea de controale
Salarii în învăţământ pe placul liderilor de sindicat
COD GALBEN HIDROLOGIC
Avertizare hidrologică
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog