Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Religie
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
21790
De la 07 Ianuarie 2003
90818532

Renate Weber, în apărarea românilor din Italia, interpelează Comisia Europeană

  • 10 February 2009, 23:00
Sefa Delegatiei PNL din Parlamentul European, Renate Weber, a transmis luni (9 februarie), vicepresedintelui Comisiei Europene, Jacques Barrot, o scrisoare in care atrage atentia asupra faptului ca in Italia "fenomenul xenofobiei impotriva cetatenilor romani a cunoscut o crestere ingrijoratoare si a luat forme de manifestare inadmisibile" .
"Consider ca interventiile si actiunile autoritatilor italiene, indreptate impotriva cetatenilor romani, precum si campania de presa impotriva acestora, reprezinta comportamente si practici care pot si trebuie sa fie dezbatute la nivelul Uniunii Europene, din perspectiva articolului 6 al Tratatului UE", scrie Renate Weber, solicitandu- i reprezentantului Comisiei Europene raspunsul la trei intrebari. Redam integral textul scrisorii si raspunsurile adresate reprezentantului european:
Domnului Jacques Barrot,
Vicepresedinte al Comisiei Europene,
Comisar European pentru Justitie, Libertati si Securitate,
Bucuresti, 9 februarie 2009
Stimate Domnule Vicepresedinte,
In ultimii ani, in Italia, fenomenul xenofobiei impotriva cetatenilor romani a cunoscut o crestere ingrijoratoare si a luat forme de manifestare inadmisible. Plecand de la infractiuni comise de persoane individuale si ignorandu-se total ca infractionalitatea nu are nici cetatenie, nici etnie, aceste cazuri au fost prezentate de cea mai mare parte a presei italiane ca fiind o dovada a periculozitatii pe care o reprezinta cetatenii romani. Acest lucru a contribuit la cresterea xenofobiei si a rasismului impotriva cetatenilor romani.
La randul lor, autoritatile italiene, in loc sa actioneze pentru stoparea valului de rasism, au intretinut aceasta stare, prin comportamentele si discursurile diversilor sai reprezentanti.
Masura de amprentare a "nomazilor" - in realitate a persoanelor de etnie roma care locuiesc in taberele de la marginea marilor orase din Italia - a fost la timpul ei puternic criticata, iar justificarea autoritatilor italiene, cu precadere a ministrului de interne Roberto Maroni, ca ar fi fost o actiune in vederea elaborarii unui larg pachet de masuri sociale, nu a convins pe nimeni.
Intr-un interviu acordat recent postului Radio 24, ministrul de externe Franco Frattini concluziona - plecand de la date statistice interpretate in stil propriu si folosind o formula foarte ambigua privind originea nationala a criminalitatii din Italia - ca infractorii romani condamnati in Italia trebuie sa execute pedeapsa cu inchisoare in tara lor de origine si ca Romania trebuie sa accepte acest lucru, ca o dovada a "solidaritatii europene" . Idee avansata in 2008 si de premierul Silvio Berlusconi, dar respinsa de Guvernul Romaniei.
Opiniei publice italiene nu ii este insa prezentata de catre autoritatile italiene situatia reala, anume faptul ca, din totalul de 58.000 de persoane aflate in inchisorile din Italia, cetatenii romani reprezinta 5% (mai putin de 2.800 condamnati sau in curs de judecare). De asemenea, nu ii este prezentat faptul ca cei peste un milion de romani din Italia aduc, prin munca pe care o desfasoara si taxele achitate, cel putin 1% din PIB-ul Italiei, in vreme ce cetatenii romani arestati sau condamnati reprezinta numai 0,278% din totalul romanilor aflati in Peninsula. Pe acest fond, desi este inadmisibil, nu este surprinzator ca un senator al Ligii Nordului, Piergiorgio Stiffoni, a declarat ca cetatenii romani sunt eminamente infractori, specializati in violuri. Dar este surprinzator si inacceptabil ca un raport al unor membri ai Partidului Radical, referitor la relele tratamente aplicate in detentie infractorilor romani, nu determina o reactie adecvata a autoritatilor italiene.
Imi exprim totala compasiune fata de victimele infractiunilor si sustin necesitatea unei actiuni ferme a autoritatilor judiciare italiene, in limitele legislatiei italiene si ale Conventiei europene a drepturilor omului, de a condamna infractorii, indiferent de cetatenia acestora.
In acelasi timp, consider ca interventiile si actiunile autoritatilor italiene, indreptate impotriva cetatenilor romani, precum si campania de presa impotriva acestora, reprezinta comportamente si practici care pot si trebuie sa fie dezbatute la nivelul Uniunii Europene, din perspectiva articolului 6 al Tratatului UE. 1. Dupa mai bine de 5 luni de la finalizarea campaniei de amprentare a romilor din taberele de nomazi din Italia, a primit Comisia Europeana planul autoritatilor italiene de masuri sociale, de locuire, educationale privind populatia din aceste tabere?
2. Cunoaste Comisia alte cazuri in care autoritati ale unui stat membru UE au considerat firesc, au solicitat si au obtinut ca cetateni europeni provenind dintr-un alt stat membru si condamnati de autoritatile statului de resedinta, sa execute pedeapsa in statul de origine?
3. Intentioneaza Comisia Europeana sa solicite autoritatilor italiene un raport detaliat cu privire la situatia din Italia, pentru a clarifica daca si in ce masura Italia incalca in mod grav si constant principiile articolului 6 din Tratatul UE?
Renate WEBER
Membra a Parlamentului European
PNL, ALDE
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Blocarea roţilor la maşinile parcate anapoda este o sancţiune ilegală
ilegalitatea a stabilit-o instanţa de judecată
Pesediştii au votat sub aburii ţuicii, împotriva unei directive a UE
„Să-i alungăm! Bucureştiul să-şi ia canaliile înapoi”
Comuniştii încearcă să blocheze votul locuitorilor din Chişinău
Televiziunea RAI încearcă să dreagă busuiocul
Proiect PNUD din Moldova, finanţat de România, dobândeşte recunoaştere internaţională
Un duhovnic al Neamului împlineşte astăzi 90 de ani
După numirea Prefectului român, în Covasna începe să se aplice Legea
Comunicat de presă
Profesorii bătăuşi sau violatori, albiţi şi protejaţi de colegii de breaslă
Conţac are mari probleme cu secretara
Răzbunarea soldatului
Horoscop
Omul se dă priceput în a ne face să vorbim
Comentariul comentariilor XXVIII
(Ioan Rotundu)
Românul şi viaţa sexuală imatură
25 % din drumurile judeţene afectate de alunecări
Actor cu aplecare spre zootehnie şi ţigani dornici de muncă
la Baranca este pe cale a se produce o minune
Se pare că preşedintele Ţâbuleac mai are protejaţi nerecompensaţi
el va înfiinţa un corp de control propriu
Au fost prinşi hoţii de la Bonintex
Tinerii invitaţi să devină manageri în funcţii publice
Bolnavii lăsaţi fără medicamente originale, dar din cele generice vor avea la discreţie
Viaţa unui om evaluată la 15 mii lei amendă pentru E.ON
În privinţa crizei economice, AJOFM rămâne la faza de intenţii
Inspectorii sanitari îi vor lua la bani mărunţi pe directorii de spitale
Dau ei în ai noştri, să dăm şi noi în ai lor!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă