Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Politică
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
6056
De la 07 Ianuarie 2003
97747724
Reportaj de vacanţă

Încă un gogoloi menit să umbrească monumentul istoric

  • Ioan Rotundu
  • 24 July 2015, 23:00
Luni, de Sf. Ilie, la biserica unde slujeşte şi unde are locuinţa protopopul Lucian Leonte s-a sfinţit un paraclis (foto) ridicat nu departe de zidul bisericii declarată monument istoric. Protopopul Lucian Leonte şi-a făcut o obişnuinţă să ridice în preajma bisericii Sf. Ilie fel de fel de construcţii, deşi legea care protejează monumentele istorice interzice ridicarea unor astfel de construcţii.
A devenit un fel de spaimă pentru preoţi magazinul de odoare bisericeşti pe care protopopul l-a ridicat la intrarea în curtea bisericii şi unde obiectele bisericeşti aduse spre vânzare sunt de două, trei ori mai scumpe decât preţul pieţei de profil.
Preoţii de pe raza protopopiatului sunt obligaţi să cumpere pentru bisericile lor obiectele de care au nevoie de la acest magazin. Dacă cumpără din altă parte, la un preţ mult mai avantajos, şi află părintele protopop se lasă cu scandal. Nu se ştie cine contabilizează profitul de pe urma vânzărilor. Cei mai apropiaţi protopopului susţin că magazinul i-ar aparţine. Cert este că această construcţie a fost ridicată cu încălcarea legii protecţiei monumentelor istorice dar nici o instituţie abilitată a statului n-a intervenit pentru restabilirea legalităţii.
Mai nou, magazinul a fost camuflat cu perdele ca să nu se vadă ce se află înăuntru. Nu mai are nicio firmă. Dacă nu eşti cunoscător al locului, treci pe lângă clădire fără să ai habar ce rost are ea la poarta bisericii monument istoric.
Aşa cum spuneam, ieri s-a sfinţit un paraclis ridicat lângă zidul bisericii, un gogoloi care n-ar fi avut ce căuta în acest loc dacă se respecta legea.
Se pare că părintele protopop are propriile legi după care se ghidează, legi menite să-i sporească veniturile financiare ale familiei. Dar până s-o trezi la realitate instituţiile statului şi-i vor lua la întrebări pe toţi preoţii care au ridicat construcţii fără autorizaţie emisă de primărie şi fără avizele organismelor de resort. Să consemnăm şi câteva crâmpeie de la evenimentul de ieri din curtea bisericii Sf. Ilie.
Câteva doamne mai de vârsta a treia, tot privind insistent la prefectul Costică Macaleţi şi senotarul nevastă de şofer Doina Federovici, au purtat următorul dialog:
- Are nevastă tânără prefectul.
- Nu-i nevastă-sa tu, este senatoarea… nu-mi vine acum pe limbă cum o cheamă.
- Ba-i nevastă-sa. Cam peste tot îi văd împreună.
Doamnele astea îmi puseseră gând rău. Îmi luau pâinea de la gură. Cum să spună despre nevasta şoferului că este nevasta prefectului? Dacă aş scrie de acum înainte „nevasta prefectului”, mi-aş pierde cititorii. N-ar mai fi interesant. Când scriu „nevasta şoferului” deja cititorului i se aprinde luminiţa curiozităţii şi vrea să afle ultimele noutăţi sau ce aventuri politice cu iz monden a mai avut senatorul nevastă de şofer.
Schimbăm decorul spre colţul bisericii, între zidul bisericii şi paraclis. Se făcuse rând la intrat în paraclis. O cucoană mai cu ştaif întrebă cu o voce cam dogită de ţigară de o altă cucoană din jur:
- Ce moaşte s-au adus?
- Nu s-au adus moaşte.
- Şi-atunci de ce stau la rând?
- Intră în paraclis să sărute icoanele că tocmai le-au sfinţit.
A rămas descumpănită cucoana cu vocea dogită. Ar fi preferat mai degrabă un rând la moaşte decât unul la urcat în paraclis. Epocală a fost şi constatarea unui poliţist comunitar care privea la rândul ce se formase pentru vizitat paraclisul:
- La sălile pentru jocuri de noroc şi la biserici mai vezi aşa rând ca să-şi dea omul ultimul leu din buzunar.
Corectă observaţia poliţistului comunitar. Bărbaţii se duc la sălile de jocuri de noroc şi joacă ultimul ban din casă în speranţa că va da norocul peste ei şi se vor îmbogăţi. Nevestele duc ultimul leu din casă la biserică, în speranţa că se va produce o minune şi va năvăli prosperitatea peste familia sa.
Ciudat, dar nici bărbaţii, nici femeile sărace nu vor să-şi încerce norocul prosperităţii muncind. Cu toţii aşteaptă înfăptuirea unei minuni. S-aştepte!
21.07.2015

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta săptămânii: Pui la grătar
Bancul zilei: Rostul laptop-ului
Horoscopul săptămânii: 20-26 iulie 2015
Sfinţire de mănăstire cu invazie de social-democraţi
Ioan Rotundu
Cretinism politic liberal
Ioan Rotundu
Botoşani: Mândrie iliesciană
Ioan Rotundu
Cine credeţi că va râde la urmă?
Ioan Rotundu
Comunicat de presă APIA Botoşani
Comunicat de presă PNL Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă