Arătam în aceste două articole cum liderii PSD Botoşani încearcă să ne prostească din nou, aşa cum o fac din 2012 încoace, că drumul naţional de pământ Rădăuţi Prut - Miorcani – Cotu Miculinţi – Crasnaleuca – Horia – Mitoc – Liveni – Iorga – Manoleasa Prut, un traseu de peste 40 km, va fi asfaltat. Rezum povestea acestui drum aşa cum am făcut-o ori de câte ori a fost nevoie. Drumul este de categorie naţională şi uneşte oraşul Darabani şu Iaşul, fiind un drum care îşi are traseul paralel cu cursul râului Prut.
Rămas neasfaltat din perioada lui Ceauşescu, acest segment de drum naţional a servit drept promisiune electorală tuturor candidaţilor botoşăneni la Parlamentul României. Odată la patru ani, când venea rândul alegerilor parlamentare, candidaţii PSD-ului sau ai PNL-ului se făleau că de vor fi votaţi vor asfalta acest drum care între timp ajunsese pe bune o ruşine naţională. Însă niciun partid ajuns la guvernare, mă refer la PSD şi PNL, nu şi-a onorat promisiunea.
În campania electorală din toamna anului 2012, premierul Victor Ponta s-a deplasat personal per acest drum, concluzionând că „este o ruşine naţională” şi că imediat ce PSD-ul se va instala la guvernare, în regim de urgenţă, drumul va fi asfaltat. PSD-ul s-a instalat la guvernare în decembrie 2012 dar drumul tot n-a fost asfaltat,, deşi parlamentarii PSD Botoşani anunţau la anumite intervale de timp că îndată vor începe lucrările de asfaltare.
După alegerile din decembrie 2016, imediat ce s-a format Guvernul Grindeanu, liderul PSD Botoşani, senatorul Doina Federovici a anunţat că proaspătul ministru al Transporturilor, Răzvan Alexandru Cuc va veni la Botoşani pentru a stabili asfaltarea „drumului ruşinii”.
În duminica de 26 februarie, când deja se ştia de venirea ministrului Cuc la Botoşani, cei din PSD au organizat la Manoleasa

Ministrul Cuc a ajuns la Botoşani şi în zona Manoleasa în 2 martie a.c. Plagiindu-l pe Ponta, Cuc a declarat că „drumul este o ruşine”.
“Am discutat cu un localnic care pe bună dreptate este nemulţumit de starea drumului. În urma analizei şi problemelor care mi-au fost aduse la cunoştinţă am cerut soluţii imediate şi din partea DRDP Iaşi. În momentul de faţă studiul de fezabilitate pentru modernizarea DN 24C este finalizat, dar asta nu înseamnă că poate fi scos la licitaţie şi bugetat.” – a declarat ministrul.
Au trecu vreo două luni de zile de la vizita ministrului şi de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi s-a anunţat că pentru asfaltarea drumului se va realiza câteva experienţe. A venit de la Iaşi celebra firmă care a asfaltat şi drumul Flămânzi – Prăjeni, drum ajuns apoi celebru prin modul rapid în care s-a degradat şi a devenit impracticabil. Firma a turnat la intrarea în satul Liveni un strat de asfalt pe o lungime de circa 100 metri, după care a continuat până spre celălalt capăt de sat cu un sistem de bitumare (foto 3). Adică s-a amestecat piatră de tip griblură cu smoală şi s-a împrăştiat stratul pe şosea, după care s-a presat cu tăvălugul.
După această „experienţă”, cei de la firmă şi-au luat catrafusele şi au plecat. În urma lor porţiunea de şosea bitumară a început să se desfacă (foto 2). Piatra s-a desprins din stratul de smoală şi acum îţi fuge de sub picioare dar mai ales de sub roţile maşinilor. Până la toamnă drumul va ajunge aidoma celui de la Prăjeni. Pur şi simplu s-a făcut totul în bătaie de joc, cei de la DRDP Iaşi neavând nici pe departe intenţia de a asfalta drumul. Dealtfel, nici ministrul Cucu n-a declarat răspicat că drumul se va asfalta

Ieri am stat de vorbă cu cetăţenii din Liveni şi satul Iorga. Dacă cei din Liveni au o oarecare mulţumire. Pentru o perioadă de timp au scăpat de norii de praf. În schimb, cei din satul Iorga au o viaţă de chin. Nu ştiu ce minte luminată de inginer de la Drumurile Naţionale a acceptat ca pe drum, până ce va fi asfaltat, să se pună un strat de piatră, Numai că s-a pus piatră calcaroasă, de duritate scăzută, piatră care sub acţiunea apei de ploaie s-a descompus în var. Sub căldura soarelui varul s-a uscat şi s-a transformat într-un strat extrem de fin de praf alb (foto 1).
Când prin satul Iorga trece un autoturism, în urma lui se ridică un nor alb de praf care se aşează peste tot, începând cu gardul de la stradă, florile din grădiniţa casei până la rufele puse pe sârmă la urcat. Cum spunea o femeie între două vrâste, nu pot deschide geamul sau lăsa uşa întredeschisă pentru aerisit pentru că totul se acoperă cu praf
Sunt tot mai mulţi cetăţeni din Iorga care-şi exprimă nemulţumirea la adresa primarului PSD Cristian Aroşculesei care acum fuge să dea ochii cu ei. Zic oamenii că s-au cam păcălit cu noul primar care se ocupă mai mult de ferma lui vegetală de la Sadoveni, de irigaţii şi nu de treburile comunei. Regrete târzii, pentru că Aroşculesei le va fi primar cel puţin până în 2020 când vor fi din nou alegeri locale.
În ce-l priveşte pe ministrul Cuc, acesta a fost demis odată cu Guvernul Grindeanu pentru activitate proastă şi recuperat din nou de PSD ca ministru bun în Guvernul Mihai Tudose, tot la Transporturi. Cucuri politice gen PSD aplaudate frenetic de către susţinătorii acestui partid, printre ei şi sătenii din Iorga care acum înghit praful şi mizeria social-democraţiei atât de dragă lor.