Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Editorial
Administraţie
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12711
De la 07 Ianuarie 2003
111281045
Reportaj de vacanţă (II)

Evenimentul de la Păltiniş pângărit de prezenţa politicienilor

  • Ioan Rotundu
  • 25 August 2017, 23:00
Duminică, la Păltiniş, pe scena de pe care a fost omagiat maestrul Ioan Cobâlă a urcat şi un grup de politicieni social-democraţi. Ştiind că primarul Costel Romanescu este liberal taliban, am rămas uimit să văd cum scena este luată cu asalt de către liderii PSD-ului. Cu Costică Macaleţi, preşedintele Consiliului Judeţean botoşani m-am întâlnit în faţa primăriei şi am schimbat câteva amabilităţi. La fel şi cu senatorul Lucian Trufin (foto 2). Prefectul Şlincu (foto 3) şi nevasta şoferului, senatorul Doina Federovici *foto1(.
După ce primarul Costel Romanescu a rostit un cuvânt de deschidere a festivalului, i-a invitat pe scenă pe oficialii veniţi din Ucraina şi Republica Moldova. Până să urce pe scenă oaspeţii străini, politicienii noştri se instalaseră deja. Printre ei, aproape nebăgat în seamă, şi maestrul Ioan Cobâlă. Prezenţa politicienilor social-democraţi a stricat echilibrul sărbătorii şi a sărbătoritului pentru că primarul s-a simţit obligat să anunţe că pe scenă se află prefectul Dan Şlincu, preşedintele CJ Costică Macaleţi şi senatorii Doina Federovici şi Lucian Trufin. Numele lor n-a impresionat audienţa iar aplauzele au fost răzleţe şi anemice.
Profesorul dorohoian Vasile Adăscăliţei, care a preluat preşedinţia Asociaţiei Prietenii Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţa după moartea profesorului dărăbănean Constantin Moroşanu, în calitate de partener la organizarea evenimentului a simţit nevoia să aducă calde mulţumii politicienilor prezenţi, rostindu-le cu grijă numele şi funcţia. După care a rostit şi câteva fraze stereotipe la adresa maestrului Ioan Cobâlă. În tot acest timp maestrul se simţea stingher şi era vizibil faptul că nu-i prea bucuros de ce i se întâmplă.
Cuvântul maestrului a fost scurt. Doar câteva fraze. A precizat că la viaţa sa pe scenă a stat mai mult cu faţa la orchestră şi mai puţin către public. Către public s-a întors atunci când izbucneau ropotele de aplauze şi se simţea fericit că a reuşit din nou să creeze o atmosferă de bună dispoziţie.
După maestru a început discursul politicienilor. Prefectul Dan Şlincu, deşi nu mai era cazul, a ţinut să remarce prezenţa pe scenă a senatorilor Doina Federovici şi Lucian Trufin, de parcă ar fi fost doi zei din Olimp. La maestru s-a referit în vreo patru fraze. Generalităţi, vorbe de complezenţă, nimic despre uriaşul tezaur folcloric creat de maestru în cei peste 40 de ani de activitate dedicată folclorului botoşănean în special şi românesc în general.
Vorba unui localnic:
- Cine l-a făcut pe acesta prefect că abia ştie să lege două vorbe! A fost un bun distribuitor de sucuri în Dorohoi. Iată ce-a ajuns?
Preşedintele Costică Macaleţi a ţinut să rostească numele prefectului şi a celor doi senatori. Practic, cei patru social-democraţi şi-au rostit numele în mod reciproc de parcă ei erau buricul evenimentului. Macaleţi, în calitate de preşedinte al CJ şi de autoritate administrativă asupra Orchestrei Rapsozii Botoşaniului ar fi trebuit să fi ţinut un discurs ancorat în munca de-o viaţă a maestrului, punctând principalele sale realizări profesionale şi n-ar fi stricat să-şi fi cerut scuze că partidul său, PSD-ul, i-a subapreciat maestrului capacitatea creativă şi l-a trimis forţat la pensie. Nici vorbă despre aşa ceva! Doar fraze stereotipe.
A urmat la microfon nevasta şoferului, senatorul PSD Doina Federovici, preşedintele Organizaţiei judeţene a PSD Botoşani. A ţinut să precizeze că nu se află pe scenă în calitate de politician ci de susţinător al culturii. A creat un oximoron, deşi sunt convins că nu ştie de existenţa acestei figuri de stil literar. Pe scenă a fost Federovici politiciana care slujeşte cu credinţă clasa politică ticăloşită, politiciana care l-a susţinut pe infractorul Florin Ţurcanu pe când acesta era preşedintele CJ ca să-l pensioneze forţat pe maestru. Iată că aceeaşi politiciană a avut tupeul să fie prezentă la un eveniment dedicat maestrului, susţinând c ă ea este un stâlp al culturii botoşănene. Ipocrizie, impostură, lipsă de cunoaştere crasă a valorilor umane ale culturii botoşănene. Vorba unui mare om de cultură care a remarcat că s-a umplut ţara de cretini licenţiaţi, acum prezenţi şi în Parlament alături de infractori şi ignoranţi.
Discursul politicienilor a fost încheiat de senatorul Lucian Trufin. A gângurit şi el aceleaşi fraze valabile duminică la Păltiniş şi mâine sau poimâine la Alexandria lui Dragnea, pentru că au fost fraze lipsite de conţinut şi nepersonalizate la activitatea maestrului. Şi iar din mulţime un răuvoitor a remarcat:
- Lui Lucian ţi stătea mai bine când era tractorist decât acum când este senator! No coment.
Aşadar, politicienii au pângărit şi de această dată un eveniment creat pentru a omagia personalitatea unui patriarh al culturii botoşănene. Cei de la ţară numesc altfel prezenţa celor nedoriţi: Au spurcat locul!
Ruşinos şi pentru Dan Huţu, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Botoşani. Sta în obligaţi funcţiei sale să fi fost prezent la eveniment şi să-i mulţumească maestrului pentru întreaga activitate profesională depusă pe altarul culturii botoşănene.
Omul acesta a adus mari şi grave prejudicii culturii botoşănene, având de fiecare dată binecuvântarea preşedintelui CJ în scaun, începând cu Mihai Ţâbuleac care l-a pus în funcţie şi urmând cu cei care l-au menţinut.
Dar uriaşa pată de ruşine abia acum vine. Preşedintele CJ Costică Macaleţi a urcat pe scenă zâmbăreţ şi bine dispus dar n-a considerat ca la un asemenea eveniment să fi ordonat actualului director al Orchestrei Rapsozii Botoşani să fie prezent la Păltiniş cu o formaţie de instrumentişti şi să aducă un omagiu public celui care a înfiinţat instituţia şi a ridicat-o pe cele mai înalte trepte valorice ale cântecului popular.
Ruşine cântăreţului pe prispa nunţilor Dan Doboş care stă acum pe scaunul pe care a stat maestrul. Nu merita acest Doboş o aşa onoare. Datorită maestrului a ajuns să fie cunoscut ca solist pe la nunţi. Trebuia să fie pe scena de la Păltiniş şi să-i fi sărutat mâna maestrului, mulţumindu-i că l-a scos în lume. Dan Doboş trebuie să ştie că cei care l-au făcut director la Orchestră nu deţin veşnicia puterii. Roata vieţii se învârte iar valori umane precum Ioan Cobâlă nu pot fi şterse din istorie. Dar oportuniştii, fripturiştii, farsorii au drumul gloriei scurt, primindu-şi răsplata după cum le-au fost măreţia faptelor.
Nu m-am lăsat până ce nu am dezlegat enigma prezenţei masive a social-democraţilor, duminică, pe scena de la Păltiniş şi lipsa oricărei personalităţi liberale, deşi organizatorul evenimentului a fost un primar liberal.
Firele duc la senatorul Costel Şoptică, trimisul PSD-ului să conducă destinele PNL Botoşani. Şoptică a sunat adunarea liberilor la Păltiniş pentru ziua de sâmbătă. L-au omagiat pe maestru în lipsă, pentru că nu l-au invitat la întâlnirea lor. Şoptică a procedat aşa tocmai pentru a crea posibilitate liderilor PSD să se pună mai bine în evidenţă în faţa unei comunităţi considerată tradiţional liberală.
Faptul că evenimentul era dedicat unei personalităţi în viaţă a culturii botoşănene nu i-a împiedicat pe ticăloşii politici din PSD şi PNL să-l confişte în interesul lor. Ticăloşii de profesie au o demnitate, un set de nonvalori după care se călăuzesc. Alor noştri până şi demnitatea de ticălos le lipseşte.
Şi ca să puteţi înţelege cât sunt de ticăloşi, când primarul Costel Romanescu a anunţat că la anul se împlinesc 100 de ani de la marea Unire şi că la Păltiniş va trebui organizat un eveniment dedicat acestui centenar dar că ar avea nevoie de sprijin financiar de la judeţ, „stâlpii” culturii în frunte cu nevasta şoferului au tăcut mâlc.
La nici doi metri de ei se aflau oficialii ucraineni şi moldoveni de etnie română. Prefectul, preşedintele CJ, cei doi senatori tăcând, aceştia s-au simţit jenaţi şi au pus ochii în pământ! Ticăloşia celor patru lideri ai PSD a triumfat din nou, De această dată asupra unităţii naţionale a sufletului de român!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Bancul zilei: Corecţie fizică
Horoscopul zilei de 26.08.2017
Uimitoarele aventuri la poarta societăţii Nova Apaserv
Ioan Rotundu
Personalitatea maestrul Ioan Cobâlă omagiată la Păltiniş
Ioan Rotundu
Centenarul este despre Basarabia
Primarul Cătălin Flutur susţine demararea lucrărilor la Autostrada A8
Element inedit inclus în programul festivalului de la Păltiniş
Ioan Rotundu
Tudorel Toader declanşează Apocalipsa în justiţie
Ioan Rotundu
Asociaţia Nord, o afacere de familie finanţată şi de PSD
Ioan Rotundu
Bună dimineaţa, domnule administrator Ioan Munteanu!
Ioan Rotundu
Lumea lu' Rotundu: Festivalul "Ioan Cobala" ed.I 2017
Cum m-am pricopsit cu o epistolă popească
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă