Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Editorial
Administraţie
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
13395
De la 07 Ianuarie 2003
111281729
Reportaj de vacanţă

Personalitatea maestrul Ioan Cobâlă omagiată la Păltiniş

  • Ioan Rotundu
  • 25 August 2017, 23:00
În timp ce primarii de prin judeţ se întrec în a organiza evenimente bazate pe cântec, joc şi voie bună angajând formaţii de muzică de orice alt gen decât populară, primarul de la Păltiniş, Costel Romanescu, a rămas fidel promovării tradiţiilor cântecului şi dansului popular.
Dacă anul trecut şi acum doi ani a organizat festival de muzică populară în onoarea marelui acordeonist dărăbănean Dan Chitic, în acest an primarul, împreună cu consilierii locali, a decis să organizeze un festival prin care să omagieze personalitatea maestrului Ioan Cobâlă, cel care vreme de 40 de ani a înfiinţat şi condus Orchestra Rapsozii Botoşaniului, a compus melodia la sute de versuri care au devenit cunoscute cântece de muzică populară, cel care a ridicat cântecul şi dansul popular botoşănean la rang naţional şi le-a scos în lumea largă.
Ajuns un preferat la Televiziunii Române, a festivalurilor internaţionale de folclor, dirijorul şi compozitorul Ioan Cobâlă abia reuşea să poată onora toate invitaţiile primite. În epoca de glorie la Televiziunea Română a celebrei realizatoare de emisiuni folclorice, Mărioara Murărescu, dirijorul Ioan Cobâlă şi orchestra sa erau nelipsiţi din aceste emisiuni.
A venit perioada nefastă pentru cultura botoşăneană când destinele acesteia au intrat pe mâna unor semianalfabeţi şi inculţi gen Florin Ţurcanu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, ce s-a dovedit ulterior as nu fi decât un infractor ordinar ajuns în fruntea judeţului prin fraudă morală şi electorală, fraudă susţinută din toate puterile de către liderii PSD Botoşani.
Printre multe şi grave prejudicii umane, materiale şi de imagine aduse culturii botoşănene s-a numărat şi pensionarea forţată a maestrului Ioan Cobâlă. Ţurcanu l-a l-a schimbat pe maestru din funcţia de director al Orchestrei Rapsozii Botoşani cu un cântăreţ pe prispă la nunţi dar care s-a dovedit a fi bun executant al ordinelor politice venite din partea lui Ţurcanu şi a cum din parcea celor de la PSD.
În ignoranţa şi incultura sa, Florin Ţurcanu l-a trimis acasă pe maestru fără ca măcar să-i adreseze o mulţumire publică pentru întreaga sa activitate. Nici mâna nu i-a strâns-o! Asupra acestui aspect voi reveni pentru că ecourile sale nu s-au stins iar duminică, la Păltiniş, politicienii prezenţi in corpore s-au proţăpit pe scena oficială dându-ne, deşi nu mai era nevoie, o nouă dovadă de incultură şi ignoranţă deloc scuzabilă poziţiei lor sociale.
Ce-a făcut duminică la Păltiniş primarul Costel Romanescu şi consilierii locali în onoarea maestrului este demn de toată lauda. La Păltiniş, pe un colţ de Prut, se află punctul de frontieră comun pentru România., Ucraina şi Republica Moldova. Ieri, la Păltiniş, românii din Ucraina şi Moldova au fost alături de românii din Păltiniş. Au cântat, au dansat l-au omagiat pe maestru.
Spunea un grup de tineri venit de la Darabani special pentru acest festival că la ei, la Zilele Nordului, un eveniment ce se vrea a fi cultural dar mai mult este perceput ca unul de familie, s-au adus nişte formaţii de rock cu tineri care zbiară şi zdrăngănesc pe scenă, muzică care nu se potriveşte de fel cu tradiţia zonei care este una consacrată cântecului popular.
Despre evenimentul de la Darabani voi veni cu un comentariu separat pentru că mi s-au spus lucruri interesante. Revenind la evenimentul de la Păltiniş, maestrul Ioan Cobâlă, cu care am dialogat în faţa camerei de filmat dar şi în privat, mi-a spus că se simte emoţionat de evenimentul care i s-a dedicat dar că el consideră că aşa evenimente se organizează în memoria celui dispărut şi nu cât timp este în viaţă. Modest ca pe tot parcursul carierei sale muzicale, maestrul!
Primarul de la Pererita – Moldova, cei din Ucraina de la Mahala, Târnauca, Costiuceni şi preşedintele Asociaţiei culturale „Mihai Eminescu” Cernăuţi, omul de cultură Vasile Bâcu, au punctat în discursul lor meritul maestrului Ioan Cobâlă de a fi prezent mereu la evenimentele culturale organizate în Regiunea Cernăuţi – Ucraina sau raioanele de pe malul Prutului din Moldova, printre care şi Briceni (foto maestrul cu şefii raionului Briceni).
Pentru prima oară la astfel de evenimente a participat şi o echipă de dansuri a românilor ucraineni din Rogojeşti, comuna Mihăileni. Au dansat un dans ucrainean specific Kievului, fiind îmbrăcaţi în costum popular ucrainean cu o puternică influenţă rusească. De exemplu au purtat şalvari roşii şi albaştri.
Închei acest scurt reportaj cu mulţumirea sufletească de a fi fost martor la un eveniment prin care s-a dat startul omagierii activităţii muzicale depusă timp de 40 de ani de către maestrul Ioan Cobâlă în slujba culturii botoşănene. Iar meritul revine primarului de Păltiniş Costel Romanescu şi consilierilor locali care, trecând peste ambiţiile culorii politice, şi-au unit forţele pentru a iniţia această primă ediţie a Festivalului internaţional „Ioan Cobâlă”.
Reportajul filmat va fi difuzat în cadrul emisiunii televizate Lumea lu’ Rotundu, sâmbătă, 26 august, ora 19.00 pe Tele’M Botoşani. (Va urma)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Bancul zilei: Corecţie fizică
Horoscopul zilei de 26.08.2017
Uimitoarele aventuri la poarta societăţii Nova Apaserv
Ioan Rotundu
Centenarul este despre Basarabia
Evenimentul de la Păltiniş pângărit de prezenţa politicienilor
Ioan Rotundu
Primarul Cătălin Flutur susţine demararea lucrărilor la Autostrada A8
Element inedit inclus în programul festivalului de la Păltiniş
Ioan Rotundu
Tudorel Toader declanşează Apocalipsa în justiţie
Ioan Rotundu
Asociaţia Nord, o afacere de familie finanţată şi de PSD
Ioan Rotundu
Bună dimineaţa, domnule administrator Ioan Munteanu!
Ioan Rotundu
Lumea lu' Rotundu: Festivalul "Ioan Cobala" ed.I 2017
Cum m-am pricopsit cu o epistolă popească
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă