Dacă anul trecut şi acum doi ani a organizat festival de muzică populară în onoarea marelui acordeonist dărăbănean Dan Chitic, în acest an primarul, împreună cu consilierii locali, a decis să organizeze un festival prin care să omagieze personalitatea maestrului Ioan Cobâlă, cel care vreme de 40 de ani a înfiinţat şi condus Orchestra Rapsozii Botoşaniului, a compus melodia la sute de versuri care au devenit cunoscute cântece de muzică populară, cel care a ridicat cântecul şi dansul popular botoşănean la rang naţional şi le-a scos în lumea largă.
Ajuns un preferat la Televiziunii Române, a festivalurilor internaţionale de folclor, dirijorul şi compozitorul Ioan Cobâlă abia reuşea să poată onora toate invitaţiile primite. În epoca de glorie la Televiziunea Română a celebrei realizatoare de emisiuni folclorice, Mărioara Murărescu, dirijorul Ioan Cobâlă şi orchestra sa erau nelipsiţi din aceste emisiuni.
A venit perioada nefastă pentru cultura botoşăneană când destinele acesteia au intrat pe mâna unor semianalfabeţi şi inculţi gen Florin Ţurcanu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, ce s-a dovedit ulterior as nu fi decât un infractor ordinar ajuns în fruntea judeţului prin fraudă morală şi electorală, fraudă susţinută din toate puterile de către liderii PSD Botoşani.
Printre multe şi grave prejudicii umane, materiale şi de imagine aduse culturii botoşănene s-a numărat şi pensionarea forţată a maestrului Ioan Cobâlă. Ţurcanu l-a

În ignoranţa şi incultura sa, Florin Ţurcanu l-a trimis acasă pe maestru fără ca măcar să-i adreseze o mulţumire publică pentru întreaga sa activitate. Nici mâna nu i-a strâns-o! Asupra acestui aspect voi reveni pentru că ecourile sale nu s-au stins iar duminică, la Păltiniş, politicienii prezenţi in corpore s-au proţăpit pe scena oficială dându-ne, deşi nu mai era nevoie, o nouă dovadă de incultură şi ignoranţă deloc scuzabilă poziţiei lor sociale.
Ce-a făcut duminică la Păltiniş primarul Costel Romanescu şi consilierii locali în onoarea maestrului este demn de toată lauda. La Păltiniş, pe un colţ de Prut, se află punctul de frontieră comun pentru România., Ucraina şi Republica Moldova. Ieri, la Păltiniş, românii din Ucraina şi Moldova au fost alături de românii din Păltiniş. Au cântat, au dansat l-au omagiat pe maestru.
Spunea un grup de tineri venit de la Darabani special pentru acest festival că la ei, la Zilele Nordului, un eveniment ce se vrea a fi cultural dar mai mult este perceput ca unul de familie, s-au adus nişte formaţii de rock cu tineri care zbiară şi zdrăngănesc pe scenă, muzică care nu se potriveşte de fel cu tradiţia zonei care este una consacrată cântecului popular.
Despre evenimentul de la Darabani voi veni cu un comentariu separat pentru că mi s-au spus lucruri interesante. Revenind la evenimentul de

Primarul de la Pererita Moldova, cei din Ucraina de la Mahala, Târnauca, Costiuceni şi preşedintele Asociaţiei culturale Mihai Eminescu Cernăuţi, omul de cultură Vasile Bâcu, au punctat în discursul lor meritul maestrului Ioan Cobâlă de a fi prezent mereu la evenimentele culturale organizate în Regiunea Cernăuţi Ucraina sau raioanele de pe malul Prutului din Moldova, printre care şi Briceni (foto maestrul cu şefii raionului Briceni).
Pentru prima oară la astfel de evenimente a participat şi o echipă de dansuri a românilor ucraineni din Rogojeşti, comuna Mihăileni. Au dansat un dans ucrainean specific Kievului, fiind îmbrăcaţi în costum popular ucrainean cu o puternică influenţă rusească. De exemplu au purtat şalvari roşii şi albaştri.
Închei acest scurt reportaj cu mulţumirea sufletească de a fi fost martor la un eveniment prin care s-a dat startul omagierii activităţii muzicale depusă timp de 40 de ani de către maestrul Ioan Cobâlă în slujba culturii botoşănene. Iar meritul revine primarului de Păltiniş Costel Romanescu şi consilierilor locali care, trecând peste ambiţiile culorii politice, şi-au unit forţele pentru a iniţia această primă ediţie a Festivalului internaţional Ioan Cobâlă.
Reportajul filmat va fi difuzat în cadrul emisiunii televizate Lumea lu Rotundu, sâmbătă, 26 august, ora 19.00 pe TeleM Botoşani. (Va urma)