Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Horoscop
Umor
Reportaje
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
13564
De la 07 Ianuarie 2003
118432878
Reportaj de vacanţă

Tg. Ocna – ruinele şi biserica primarului Şilochi (III)

  • Ioan Rotundu
  • 21 July 2017, 23:00
Din episoadele anterioare v-aţi dat seama că, orăşelul staţiune Tg. Ocna se află prizonierul primarului social-democrat, baronul local Ştefan Şilochi. Fost primar şi în mandatul 2004 – 2008, Şilochi a revenit primar în 2012 şi de atunci stăpâneşte întreaga comunitate urbană şi o conduce după cum îi sunt interesele. Iar interesele primarului nu se suprapun nicidecum cu interesele comunităţii.
Revin asupra străzii Salina, strada prin care se poate ajunge la celebra Salină, un fel de poartă spre staţiunea Slănic Moldova, dar o poartă tot mai şubrezită la încheieturi de la un an la latul. Strada, nu numai că este plină de gunoaie, dar începând cu zona pieţei şi până la staţia de autobuz este străjuită de clădiri vechi, unele în prag de prăbuşire (foto 4). Sunt clădiri ale vechiului târg, un fel de case evreieşti lipite una de alta şi care n-au mai fost întreţinute de zeci de de ani. Un amestec de clădiri ruinate cu altele vopsite strident, clădiri locuinţe amestecate cu clădiri magazin. Paralel cu această stradă se află strada Victoriei, un fel de oglindă a primei. Şi această stradă este străjuită de clădiri vechi, neîntreţinute, dominate de mizerie.
În vecinătatea pieţei, printre blocurile cu patru etaje, se află o clădire cu etaj în stadiu avansat de ruină . Mi s-a spus că această clădire a fost revendicată iar proprietarul a lăsat-o în paragină din motive necunoscute public. Aşa stă din anul 2014, când am privit-o prima oară. De atunci i-au dispărut geamurile şi uşile. Clădirea strică imaginea urbanistică dată de blocurile aflate în imediata apropiere de zona centrală. N-ai cum trece prin zonă să n-o observi. O fi trecut şi Şilochi prin zonă, dar nu pentru a observa aspectul jalnic al clădirii ci pentru vreun interes personal.
Există peste apa Trotuşului un complex complex de distracţie şi tratament ridicat pe bani europeni de către fostul primar Floarea Ivanof în mandatul 2008 – 2012. Ca să ajungi aici, plecând din centrul civic al oraşului, musai trebuie să treci pe o alee pietonală şi apoi un pod peste apa Trotuşului. Exact în acest perimetru stă ruină o altă clădire care pare să fi avut cândva vreo patru etaje (foto 1). Acum mai are vreo trei, restul autodemolându-se. În jurul ei a crescut o vegetaţie bogată, bun adăpost pentru vulpi. Sunt mulţi turiştii care trec prin zonă şi privesc intrigaţi la clădirea ruină care sluţeşte peisajul pitoresc al văii Trotuşului. Numai pe Şilochi nu-l intrigă nimic, el având doar preocupări de baron local.
Dar marea ruşine adusă de primar pe emblema istoriei oraşului şi mai ales a eroilor neamului se poate vedea nu departe de sediul primăriei. Peste stradă de primărie se află, ascunsă în spatele unui bloc, o biserică abandonată (foto 5). În curtea bisericii sunt înmormântaţi zeci de soldaţi români care au căzut în luptele din această zonă în Primul Război Mondial 196 -. 1918.
Mormintele sunt însoţite şi de un modest obelisc care îl informează pe trecător sau curiosul atras de ruinele bisericii ce reprezintă acele morminte ostăşeşti. Mormintele sunt neîntreţinute şi acoperite de buruian (foto 3). La nici 30 de metri distanţă se află un monument închinat soldaţilor ruşi care au murit în luptele din această zonă. Mormintele sunt bine întreţinute, întreg perimetru curăţat şi împodobit cu flori. (foto 2) N-am, avut de cine întreba de ce ostaşii români, cu mormintele ascunse în spatele bisericii, au fost lăsaţi pradă buruienilor iar mormintele soldaţilor ruşi, cu vedere din strada principală, sunt atât de bine întreţinute.
Dar, culmea, la începutul lunii iunie a acestui an, primarul Şilochi a a pus prima cărămidă la temelia unei biserici închinată martirilor neamului morţi în închisorile comuniste. O jignire adusă memoriei acestor martiri pentru că primarul Şilochi este un continuator al ideologiei comuniste, ideologie în numele căreia au fost asasinaţi în închisori intelectualii ţării imediat ce comuniştii au preluat puterea în România.
Ca să înţelegeţi mai bine bătaia de joc aducă memoriei eroilor neamului care-şi dorm somnul de veci în mormintele din spatele bisericii, în blocul care ascunde aceste morminte de ochii turiştilor, bloc situat la strada principală, se află sediul PSD, bine pus în evidenţă ca nu cumva să treacă neobservat privitorului.
Am redat numai câteva aspecte din peisajul urbanistic al orăşelului situat la intrarea în munţi pe culoarul Trotuşului, cred eu, suficiente pentru a ilustra „hărnicia şi competenţa” primarului Ştefan Şilochi.
În episodul următor am să vă prezint nun aspect inedit din viaţa economică a oraşului.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Botoșani: Prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunal, Raluca Stăncescu - reținută pentru fapte de corupție
Afaceri ciudate intre prim procurorul Raluca Stancescu, seful DGA Botosani si o familie de rromi
Horoscopul zilei de 22.07.2017
Bancul zilei: Trăiri câineşti
Catrenul săptămânii
Staţiunea Tg. Ocna – prizoniera primarului Silochi
Ioan Rotundu
O întâlnire emoţionantă după 54 de ani
Ioan Rotundu
Tg. Ocna – ştrandul Salinei (II)
Ioan Rotundu
Tg. Ocna – cum Ianche i-a 7falimentat pe Tache şi Cadâr (IV)
Ioan Rotundu
Mizeria morală şi profesională a prim-procurorului Raluca Stâncescu
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă