Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Horoscop
Umor
Reportaje
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6264
De la 07 Ianuarie 2003
122866331
Reportaj de vacanţă

Tg. Ocna – ştrandul Salinei (II)

  • Ioan Rotundu
  • 21 July 2017, 23:00
La Tg. Ocna am ajuns într-o zi de sâmbătă, în jurul orei amiezii. Imediat ce m-am cazat la pensiunea la care am tras şi în urmă cu doi ani, situată la numai 5 minute de mers pe jos de ştrandul Salinei, m-am şi dus să fac baie şi plajă. La poarta de intrare acelaşi domn Dan din anii anteriori. M-a recunoscut şi chiar mi-a făcut observaţie că anul trecut m-a pus lipsă.
Intrarea l-a ştrand era modificată. Vechea poartă a fost închisă iar intrarea a fost mutată prin curtea Salinei, o decizie inexplicabilă de vreme ce era mult mai comod şi civilizat accesul prin vechea poartă.
Preţul biletelor era şi el mărit substanţial. Dacă la ultima mea prezenţă din anul 2015 biletul era de 15 lei adulţi şi 9 lei copii, acum biletul era 25 lei adulţi şi 18 lei copii în zilele de sâmbătă şi duminică iar în cursul săptămânii 20 lei adulţi şi 12 lei copii. După ce primeai biletul trebuia să scanezi codul de bare la un aparat care-ţi permitea accesul în interior. Numai că aparatul avea probleme de citire, aşa că, domnul Dan, îţi elibera biletul şi bonul fiscal, după care părăsea în fugă ghereta pentru a-ţi scana codul de bare la aparatul care funcţiona în salturi. Acest du-te, vino între scaunul din gheretă şi aparatul de scanat era o pierdere semnificativă de timp care ducea la primele ore ale dimineţii la formarea unei cozi.
În schimb, am constatat că erau suficiente şezlonguri şi umbrele, aşa că toţi cei care intrau în perimetrul ştrandului aveau asigurate condiţii civilizate pentru baie şi plajă la soare sau să stea sub umbrelă.
Am avut noroc toate cele şapte zile cât am stat la Tg. Ocna pentru că am avut soare suficient iar apa din bazin a avut tot timpul între 20 şi 25 grade. M-am bronzat din plin. Din peisaj n-a lipsit celebrul grătar unde se putea îmbuca, după dorinţă, o porţie de mici, cârnăciori sau peşte cu garnitură de cartofi. Şi chioşcul de răcoritoare mi s-a părut mai bine aprovizionat iar de la două automate îţi puteai procura cafeaua preferată.. Una peste alta, condiţiile la ştrandul Salinei din Tg. Ocna sunt primitoare şi accesibile ca preţ.

În bazin, apa are o salinitate de 290 g/l şi te ţine deasupra, chiar dacă nu ştii să înoţi. Majoritatea celor veniţi aici sunt moldoveni de peste Prut. Vin cu copii la tratament în interiorul Salinei. Dimineaţa fac tratament pentru copii şi de la amiază vin cu toţii la ştrand pentru a beneficia de efectele băilor cu apă sărată. Toată lumea vorbeşte vrute şi nevrute. Femeile îşi descriu în detaliu bolile de care suferă, de neînţelegerile cu bărbaţii, ce mâncare mai fac şi cum poţi aranja cu medicul de familie un concediu medical atunci când ai nevoie de ceva zile libere.
Bărbaţii discută despre afaceri, despre şpaga ce trebuie dată ca să te pui bine cu cei care vin în control sau ca să obţii lucrări finanţate din banii publici. Dacă un procuror DNA ar sta să tragă cu urechea la ce se discută prin bazin, n-ar mai avea nevoie de denunţul nimănui ca să-i afle pe şpăgarii de profesie.
În bazin am cunoscut-o pe doamna Zeneida din raionul Făleşti. Ea era venită la tratament în staţiunea Slănic Moldova dar venea dimineaţa cu autobuzul în Tg. Ocna să facă băi la ştrandul Salinei.
Doamna Zeneida, crezându-mă un pensionar de rând, mi-a explicat filiera prin care moldovenii ajung în staţiune la Slănic Moldova cu bilete de tratament procurate de la casele de pensii din Iaşi şi Botoşani.
În Slănic Moldova există un hotel denumit Eurovacanţa care este patronat de ruşi moldoveni. Aceştia şi-au făcut o legătură la un înalt funcţionar din Ministerul Muncii care repartizează în număr mai mare bilete de tratament pentru Slănic Moldova las Casa de Pensii Botoşani şi Iaşi. Moldovenii cu buletin de România vin la aceste case de pensii şi, contra şpagă, primesc bilet de tratament la Hotel Eurovacanţa.
La sfârşit de lună patronii de aici adună biletele şi le duc spre decontare la funcţionarul din Ministerul Muncii. Moldovenii dau şpaga la Casa de Pensii Botoşani şi Iaşi iar patronii la funcţionarul din minister, mi-a explicat doamna Zeneida din Făleşti. M-a întrebat dacă şi eu am venit cu bilet luat pe şpagă. I-am spus că eu n-am dat şi nu dau şpagă.
- Atunci faci parte din grămada celor care primesc, m-a taxat moldoveanca. În viziunea ei societatea este împărţită între cei care dau şi cei care primesc şpagă. Tot de la cei din bazin am aflat că feciorul primarului Ştefan Silochi, Dorin Emanuel a fost condamnat pentru că făcea parte dintr-o grupare mafiotă care opera pe zona Ardealului, prin vânzarea unor maşini şi utilaje furate.
Dar, spuneau localnicii, şi primarul ar fi cercetat penal pentru implicare în acte de corupţie. Mi se pare normal ca Ştefan Silochi să fie cercetat penal şi chiar trimis în judecată. În PSD, cu cât eşti considerat penalist de top, cu atât mai bine eşti cotat şi apreciat.
În reportajul următor am să vă prezint oraşul Tg. Ocna într-o ipostază inedită şi care face cinste primarului social-democrat Ştefan Silochi. Acesta, faţă de vrednicia arătată până în momentul de faţă, având mari şanse ca la alegerile parlamentare din anul 2020 să poată ajunge parlamentar de marcă al PSD.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Trăiri câineşti
Horoscopul zilei de 22.07.2017
Staţiunea Tg. Ocna – prizoniera primarului Silochi
Ioan Rotundu
O întâlnire emoţionantă după 54 de ani
Ioan Rotundu
Tg. Ocna – ruinele şi biserica primarului Şilochi (III)
Ioan Rotundu
Tg. Ocna – cum Ianche i-a 7falimentat pe Tache şi Cadâr (IV)
Ioan Rotundu
Mizeria morală şi profesională a prim-procurorului Raluca Stâncescu
Ioan Rotundu
Botoșani: Prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunal, Raluca Stăncescu - reținută pentru fapte de corupție
Afaceri ciudate intre prim procurorul Raluca Stancescu, seful DGA Botosani si o familie de rromi
Catrenul săptămânii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog