Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Aniversări
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
22179
De la 07 Ianuarie 2003
76772723

Represiunea autorităţilor sârbe împotriva românilor/vlahilor din Timoc continuă

  • 23 April 2010, 23:00
In timp ce astazi delegatia romanilor din Serbia este primita de Presedintele Basescu la Cotroceni, in lipsa insa a doi lideri importanti ai romanilor/vlahilor din Timoc, in Serbia politia si procuratura continua represiunea impotriva celor care sunt pe listele actualului Consiliu National, adica acelora care se declara rumani, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.
In timp ce Presedintele Basescu vorbea cu delegati ai romanilor din Serbia, procuratura din Pojarevat ancheta pe Olghita Caranovic, secretara biroului teritorial al Consiliului National al Rumanilor din Velico Gradiste. Singura ei vina este ca este si se declara rumanca.
Dr. Pedrag Balasevic, Presedinte al Partiei Democrate a Rumanilor din Serbia si Vicepresedinte al Consiliului National al Minoritatii Nationale Rumane din Serbia si Parintele Boian Alexandrovic, conducatorul spiritual al romanilor/vlahilor din Timoc, au parasit delegatia oficiala, plecand de urgenta in Timoc, dat fiind situatia exploziva de acolo.
Anchetarea in masa este o metoda veche staliniso-nazista si care are ca scop inspaimantarea populatiei anchetate. In acelasi timp este si o provocare, dat fiind faptul ca acest tip de actiune poate provoca reactii radicale la o parte a populatiei tinta. Este posibil ca acesta sa fie unul din obiectivele urmarite de autoritatile sarbe, care astfel ar putea acuza pe romanii din Timoc ca urmand alte modele din fosta Iugoslavie, doresc si altceva decat dreptul la limba, educatie si religie in limba materna.
Evident poate fi si numai o ura endemica pe care cel putin o parte a acestor autoritati, cu "fata umana" cand vorbesc in Europa, o manifesta fata de orice alta etnie decat cea sarba. Asta a fost dealtfel si una din cauzele dramelor din fosta Iugoslavie.
Reamintim ca ieri 22 aprilie, 50 de romani/vlahi din zona Petrovat, din cei care semnasera pe lista doctorului Pedrag Balasevic, au fost chemati de politia si procuratura sarba si anchetati, incercand ca prin presiune sa fie facuti sa se retraga de pe listele acualului Consiliu National al rumanilor din zona.
Ieri Delegatia Comisiei Europene si reprezentanta Uniunii Europene au fost informate de liderii timoceni despre actiunile represive din zona. La randul sau Ambasadorul Romaniei la Belgrad a avut intalniri cu autoritatile sarbe cerand explicatii despre ce se intampla in Timoc.
Nu au existat comunicate de presa cum ca ar fi reactionat cumva Comisiile de Politica externa ale Senatului si Camerei Deputatilor, Ministerul de Externe al Romaniei si Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni. Dar poate au reactionat in tacere!
Oare ce s-ar fi intamplat daca 50 de unguri din Romania ar fi fost anchetati de politia romana pentru ca sunt unguri. Realizati cam in ce viteza ar fi fost chemat la MAE-le maghiar ambasadorul Romaniei la Budapesta? Si cum ar fi tropait UE si Consiliul Europei?
Romanian Global News face apel la asociatiile romanesti din intreaga lume sa trimita scrisori de protest la ambasadele sarbe acreditate in tarile respective si sa ceara ministerelor de externe din tarile de resedinta sa reactioneze la drama romanilor din Timoc. Daca asociatiile au capacitate, este bine ca saptamana viitoare, daca va fi nevoie, sa poata protesta in fata ambasadelor sarbe din tarile respective. Sa nu-i lasam pe romanii timoceni singuri! Cu cat noi nu vom reactiona cu atat autoritatile sarbe vor considera ca pot abuza pe cei 300.000 de romani/vlahi din Timoc.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: E fudul, ca să fie prost destul!
Horoscop
Parada independenţei şi „independenţa” paradei
Trei judecători din nouă de la Curtea Constituţională au făcut opinie separată
În toate spitalele din lume există viruşi intraspitaliceşti
Grecia va primi ajutor doar dacă stabilitatea zonei euro este în pericol
Radu Berceanu l-a demis pe directorul Spitalului CFR 2
Se trezesc băncile
apartamentele vechi sunt evaluate la jumătate din preţul cerut de proprietari
Biblioteca Judeţeană Botoşani, prezentă la Conferinţa naţională ANBPR
Comunicat de presă - AJOFM
Vom propune în continuare eliminarea caracterului de stat naţional al României
Dacă am fi în locul lui Boc, Berceanu şi Videanu, sper că am fura mai puţin
La Ambulanţa, adio spor de antenă!
În loc de salarii mărite, profesorii ar putea să mai piardă din sporurile salariale
În privinţa laboratoarelor de analize, CAS mai păsuieşte un an spitalele
Şefii din Educaţie nu mai iau în serios grevele profesorilor
Braconaj cinegetic şi uz de armă letală la Vorona
Profanare de morminte
PNL susţine candidatul PC la Primăria Răchiţi, în alegerile din 30 mai
Nicolae Rebenciuc a fost făcut deputat cu arcanul
Florin Ţurcanu l-a luat în partid pe şeful său pe linie de oierit
Bursucul de la financiar...
Urarea primarului Flutur către botoşăneni
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă