Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8493
De la 07 Ianuarie 2003
122868560

Republica Moldova – un viitor fără comunişti?

  • 12 January 2010, 23:00
În ultimele câteva zile, prim-planul spectacolului politic de la Chişinău îl ţin o serie de evenimente ce vizează Partidul Comuniştilor. Totul a început la 7 decembrie, când deputaţii comunişti nu s-au prezentat la votarea preşedintelui Republicii Moldova. Amintim că unica candidatură pentru acest post era Marian Lupu, fost membru al partidului. Deşi se aştepta ca o parte din membrii PCRM să susţină candidatura fostului lor coleg, până la urmă pentru Lupu au votat doar deputaţii Alianţei pentru Integrare Europeană.
Totuşi, nu toţi reprezentanţii comuniştilor în Parlament au fost de acord cu boicotarea alegerii preşedintelui. Anterior Vladimir Ţurcan şi Victor Stepaniuc, membri importanţi ai fracţiunii, s-au declarat în favoarea votului dat pentru Marian Lupu.
Pe data de 14 decembrie, în cadrul emisiunii „În Profunzime” la canalul ProTV Chişinău, cei doi au declarat că vor anunţa părăsirea fracţiunii în ziua următoare, în şedinţa Parlamentului, lucru care s-a şi întâmplat. Ei au fost urmaţi de alţi doi deputaţi comunişti. Se pare că mai există câţiva colegi de partid care, în anumite condiţii, sunt gata să părăsească partidul.
Despre o posibilă scindare a Partidului Comuniştilor se vorbeşte de mai mult timp la Chişinău. De ce totuşi cei patru nu au părăsit partidul până la cel de-al doilea tur al alegerii preşedintelui? Şi ce i-a determinat să ia până la urmă această decizie, având în vedere faptul că Stepaniuc şi Ţurcan (cel de-al doilea nefiind membru de partid) sunt politicieni cu mari merite faţă de PCRM?
Suntem departe de gândul că cei patru ar fi abandonat ideologia comunistă, fapt care ar explica plecarea lor. Stepaniuc face parte din aripa aşa-numiţilor „comunişti ortodocşi”, susţinători ai liniei dogmatice. Vladimir Ţurcan este un politician cu mare experienţă, prudent, calculat. Mai mult ca sigur că a făcut acest pas având nişte perspective clare şi oportunităţi tentante pentru iniţierea unui proiect politic de perspectivă. Iar imboldul părăsirii fracţiunii comuniste trebuie să o explicăm printr-o serie de cauze.
Dincolo de ambiţiile ştirbite ale celor doi, care s-au văzut tot mai marginalizaţi în ultimul timp, un rol important l-a jucat analiza lucidă a politicii din acest an a partidului şi a perspectivelor deloc luminoase ale acestuia. În momentul în care li s-a propus o alternativă serioasă, au făcut pasul, care va cântări greu în procesul de disoluţie a PCRM. Partidul pârâie din încheieturi, se clatină, iar structurile din teritoriu sunt părăsite de tot mai mulţi membri.
Pierzând puterea, PCRM-ul nu mai este atractiv pentru uriaşa armată de oportunişti, care s-au oploşit pe lângă partid şi au făcut jocul acestuia atâta timp cât şi-au putut vedea nestingheriţi de interesele proprii. Linia dură a PCRM, lipsa de flexibilitate în perioada ce a urmat revoltelor din 7 aprilie a jucat festa urmaşilor lui Stalin şi Lenin.
Unul din atu-urile partidului a fost autoritatea incontestabilă a liderului; această autoritate s-a clătinat puternic in ultimul timp. Prestaţia lui Voronin este tot mai îndoielnică, iar influenţa puternică pe care o are asupra sa Mark Tkaciuc displace anumitor fruntaşi ai partidului. Marele şef nu mai este capabil sa dirijeze spre un numitor comun divergentele grupărilor din partid, deşi până nu demult părea să controleze cu o mână de fier formaţiunea.
Pe de altă parte, Voronin nu mai poate juca cartea rusească. A devenit clar şi pentru cei mai entuziaşti susţinători ai partidului că Imperiul de la Răsărit nu mai mizează pe Voronin, iar aceasta este o lovitură dură pentru formaţiunea care acumula până acum preponderent voturile populaţiei rusofone şi nostalgice. Rusia părea să se fi reorientat, după alegerile din iulie, spre susţinerea discretă a PDM-ului lui Lupu şi Diacov.
Însă după 7 decembrie, când a devenit clar că şansa lui Lupu de a ocupa postul de preşedinte rămâne a fi una incertă, Imperiul pare să fi lansat un nou proiect, crearea unui partid de stânga, care ar prelua parţial doctrina PCRM, care ar avea o orientare pro-rusească şi social-democrată, şi ar atrage o bună parte din fostul electorat al comuniştilor.
La doar o zi după ce cei patru au declarat că părăsesc PCRM-ul, Nicolae Ciornâi, influent om de afaceri, vicepreşedinte al companiei ruse “Lukoil” în Moldova, şi-a anunţat intenţia de a intra în politică şi de a forma un nou partid de stânga. Analiştii au făcut imediat legătura între părăsirea PCRM-ului de către patru deputaţi şi anunţarea acestui nou proiect politic, care probabil va avea susţinere (inclusiv una financiară) rusească. Partidul lui Ciornâi, Stepaniuc şi Ţurcan poate fi, pe viitor, o alterativa de guvernare actualei Alianţe pentru Integrare Europeană, dacă s-ar poziţiona alături de PDM. Este clar că ruşii nu pot miza, întru promovarea intereselor geostrategice pe care le au în Moldova, pe o alianţă din care fac parte partide pro-româneşti şi pro-occidentale precum PL sau PLDM.
Nu este exclus că PDM-ul lui Lupu va susţine viitoarea formaţiune comunistă-social-democrată, în vederea constituirii unei alianţe de centru-stânga, dar în care legea să o facă el. Varianta e valabilă pentru cazul în care la următoarele alegeri cele doua partide vor avea rezultate destul de bune. Pentru aceasta însă, condiţia de bază ar fi o continuă degradare a siţuaţiei în PCRM şi părăsirea în continuare a acestui partid de către membrii săi. Procesul a început deja în teritorii, şi credem că se va amplifica în următoarele luni.
Dezmembrarea PCRM-ului, din păcate, nu înseamnă automat dispariţia ideologiei comuniste în Republica Moldova, care ar putea fi perpetuată prin apariţia altor formaţiuni politice. Totodată, prin crearea unui nou partid puternic de stânga, alianţa democratică de la guvernare va fi pusă într-un real pericol: în primul rând pentru că componentele acesteia nu vor mai avea un redutabil adversar comun – PCRM-ul, care le impunea să acţioneze împreună; în al doilea rând, pentru că Lupu, un personaj politic foarte orgolios, va avea o alterativă reală – crearea unei noi coaliţii de guvernare, în care să fie el prima voce
. Anul viitor va fi unul al competiţiei electorale, care va aduce inevitabil repoziţionări pe scena politică a ţării. Comunismul în Moldova este încă puternic, dacă nu prin existenţa PCRM-ului, atunci prin ideologia şi miturile comuniste care mai sunt credibile pentru o mare parte a populaţiei ţării. Pe de altă parte, există mari interese, atât în interior cât şi în exterior, ca actuala coaliţie de guvernământ să se destrame. Iar distrugerea AIE în 2010 ar crea condiţii favorabile în primul rând pentru o revenire în forţă a factorului rusesc în Republica Moldova.
Radu Melniciuc, Chişinău

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Program TELE'M Botoşani, miercuri
Suferinţă curmată
Comentariul comentariilor (IV)
Ioan Rotundu
Horoscop
Inteligenţa mamei
Miron Mitrea cântă PSD-ului prohodul
Concordatul preventiv, o soluţie pentru evitarea intrării firmelor în insolvenţă
Grecia, prima provocare pentru noua Comisie Europeana
Ucrainenii îşi vând voturile pe Internet pentru 50 - 100 de dolari
Trichineloza îşi face de cap pe domeniul lui Ţiriac de la Balc
S-a lepădat de satana roşie, după care a fost uns comisar al CE
Salariul Guvernatorului american Bernanke, marit la 200.000 de dolari
O carte importantă jucată de PSD la discuţiile pe buget
Parlamentarii muncesc pe brânci!
jumătate de oră de dezbateri pentru necesitatea unei pauze
De ce fug unii români de banii europeni?
Despre Ilie Carabulea, miliardarul (în carton!?)
Comunicat de presă – Teatrul „Mihai Eminescu”
Comunicat de presă – Memorialul Ipoteşti
Hram la parohia Sfântul Ioan Botezătorul din Stockholm
Se va amâna vizita preşedintelui Băsescu în Republica Moldova?
“Nu pot promova o politică veche, stalinistă şi mincinoasă… Noi vorbim limba română.”
Camera Deputaţilor a votat Acordul privind micul trafic de frontieră cu Basarabia
La Spitalul judeţean, liderii de sindicat se opun reformei sanitare
Isteria vaccinului i-a cuprins şi pe bătrâni
În faţa balului bobocilor şi gripa porcină a dat înapoi
Bătrânii dascăli vor deveni sprinteni la orele de sport
Piaţa muncii începe a se dezmorţi
Furt de bani şi telefon mobil din locuinţă
Au apărut primele victime ale vaccinului?
Au furat vinul, dar n-au mai apucat să-l bea
Bătaie pe zahăr şi făină, pomana europeană
Un vot …civilizat
Reabilitare la Prietenia
Lupte de interese în privatizarea laboratorului de analize a Spitalului judeţean
Cauza decesului: gripa porcină
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog