Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Religie
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3814
De la 07 Ianuarie 2003
122889463

Reţeaua locală de gaze, un vis, deocamdată, îndepărtat

  • 22 May 2009, 23:00
Electorală sau nu – aşa cum era etichetată, cel puţin, în urmă cu mai bine de un an – reţeaua de gaze care face joncţiunea dintre conductele existente în oraşele Hârlău şi Botoşani, cu posibilităţi de „înţepare” a locuitorilor din localităţile Frumuşica, Flămânzi, Copălău, Coşula şi Băluşeni, Cristeşti, Mihai Eminescu, tinde să devină fapt împlinit.
Deja, la staţia de joasă tensiune de lângă Oborul Flămânzi se fac probe de presiune pe conductă şi este foarte posibil, cel puţin teoretic, ca pe tronsonul care străbate oraşul să se poată introduce gaz înainte ca acesta să ajungă la Botoşani. Cu toate acestea, locuitorii localităţilor menţionate nu trebuie să fie euforici. Dimpotrivă, trebuie să realizeze că noua conductă este destinată în primul rând alimentării cu gaze a municipiului Botoşani, deficitar din acest punct de vedere, urmând să echilibreze şi să completeze debitul „buclei” care trece prin oraşul Bucecea.
Cum stau lucrurile în realitate, şi cam ce paşi trebuie făcuţi, pentru ca cetăţenii şi agenţii comerciali din zonă să poată beneficia de acest apanaj al civilizaţiei, ne-a explicat profesorul Petru Murariu, consilierul pe Proiecte Europene al primarului Constantin Pitorac. „Extinderea reţelelor de distribuţie a gazului pentru populaţie se realizează printr-o amplă procedură. În primul rând, comunitatea trebuie să solicite efectuarea unui studiu de fezabilitate în teren, studiu care trebuie înaintat Ministerului Economiei şi Finanţelor Publice, conform Legii Gazelor. Apoi, Ministerul Economiei scoate la licitaţie, pentru concesionare, pe timp de 50 de ani, distribuirea gazelor în aceste localităţi. Acum intră în joc distribuitorii de gaz, giganţii E-ON Gaz, DISTRI-Gaz sau alţii mai mici, căci şi în acest domeniu concurenţa este serioasă. Aceştia, însă, se înscriu în licitaţie doar dacă zona în care urmează să investească se dovedeşte rentabilă ca număr de abonaţi”., ne-a spus profesorul Murariu.
Practic, firma care câştigă licitaţia, se racordează la staţia de joasă presiune şi instalează coloane de gaz pe fiecare stradă, racordarea locuinţelor individuale şi a societăţilor comerciale urmând să se facă pe cheltuiala cetăţenilor. Distribuitorul de gaz îşi acoperă investiţia treptat, din cheltuielile de instalare şi din costul abonamentelor care urmează să fie plătite de către abonaţi. „Este foarte posibil ca, cel puţin în zona noastră, distribuitorii de gaz să nu se arate interesaţi să exploateze conducta şi să investească miliarde de lei dacă nu vor fi convinşi că, prin numărul de abonaţi şi prin racordurile făcute, îşi vor scoate banii, ba chiar şi ceva profit pe deasupra. Dar la fel de bine, s-ar putea ca ei să fie interesaţi să vină în zona noastră, şi atunci lucrurile se vor mişca mai repede iar localităţile din zonă vor prospera. Căci altfel este privită din exterior, în perspectiva investiţiilor şi dezvoltării, o localitate care a are o infrastructură solidă, şi mă refer în primul rând la drumuri, apă, canalizare şi gaze, şi altfel una care nu beneficiază de nici una dintre aceste facilităţi. În ceea ce ne priveşte, Primăria Flămânzi a contactat recent Ministerul Economiei pentru a începe demersurile necesare în perspectiva racordării oraşului la reţeaua de gaz”, ne-a mai explicat profesorul Murariu. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Tot mai multe cazuri de violenţă şi indisciplină la Grupul Şcolar "Nicolae Bălcescu"
Utilizarea elevilor minori în propaganda liberală a fost sesizată IŞJ Botoşani
Martiriul monumentelor istorice romanesti
Resfinţirea bisericii din Miorcani
Monografia Bisericii „Sf. Dimitrie”
Voronin se apropie cu paşi repezi de... mulţi ani de închisoare
De ce Opoziţia nu poate renunţa la alegeri anticipate?
Moldova: scenariul următoarei escaladări
23 mai Ziua Românilor (aromânilor şi meglenoromânilor) din Balcani
Hanibal ante portas
ACER invită să sesizaţi încălcarea drepturilor legitime
Comunicat de presă
Made in BoToşan i– acţiunile vor fi stopate perioada campaniei electorale pentru Parlamentul Europei
Horoscop
Soţ şi soţie la poarta raiului
Preschimbarea buletinelor în regim de urgenţă
Căminul de bătrâni de la Leorda intră la reabilitare
Belgian dat în urmărire generală prins la frontieră
Femeie de 77 ani găsită moartă în fântână
Încă un amator de peşte
Românul şi graba
Directorii de şcoli refuză anchetele pe seama anonimelor
Au smuls ministerului Sănătăţii promisiuni mulţumitoare
dar va respecta ministerul ce-a promis?
Munteanu pune las care un nou proces cu CAS
Bani mai puţini pentru fermierii leneşi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog