Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
13987
De la 07 Ianuarie 2003
80819432

Reţeta zhilei: Prepararea cârnaţilor

  • 15 December 2015, 23:00
În ordinea treburilor legate de prepararea cărnii de porc după ce acesta a fost tăiat, cârnaţii ocupă un loc de frunte, pentru că maţele trebuie separate imediat de carne, spălate şi lăsate cu sare o zi întreagă pentru ca să piardă mirosul şi să se întărească.
Maţele se curăţă odată cu stomacul, maţul gros (pentru caltaboşi) şi băşica – şi asta se face cât sunt calde, imediat după ce porcul a fost împărţit: carnea pentru afumat (spinarea, costiţele, slănina, muşchiuleţii, jambonul, spata (umărul), picioarele şi capul – pentru piftie.
Carnea de tocat se scoate din părţile moi de la piept şi de la spate, de la capetele muşchiului, de la ceafă şi de la pulpă.
Maţele subţiri se golesc, se întorc pe dos, se spală în mai multe ape, se rad cu un cuţit neascuţit (sau de lemn) de partea mucoasă. Se spală iar, se umflă cu aer şi se ţin până se umplu.
Maţul gros nu se rade cu cuţitul, ci, după golire se freacă bine cu sare grunoasă, se spală, se freacă iar, şi iar se spală, apoi se lasă în apă cu sare până este folosit.
La fel se golesc stomacul şi băşica.
1. Cârnaţi afumaţi şi uscaţi
Ingrediente: 1 kg carne de porc plus 1 kg carne tocată de vită, 500g slănină, 2 linguri rase cu sare, 2g silitră, piper măcinat, usturoi, boia iute de ardei roşu, 1 pahar cu apă caldă, maţe subţiri de porc
Mod de preparare: Cureţi carnea de pieliţe şi tendoane, o dai prin maşina de tocat de două ori, amesteci într-un vas mai mare carnea de porc cu cea de vită, adaugi: sare, piper, silitră, usturoi, boia iute şi apă călduţă. Frămânţi amestecul, umpli cârnaţii folosind maşina de tocat la care montezi o ţeavă de metal inox sau o formă specială de cârnaţi.
Legi maţele la un capăt pentru a putea mânui tocătura. Lucrezi cu atenţie ca să nu se rupă. Când operaţia s-a terminat, pui cârnaţii pe un băţ gros şi îi laşi la zvântat câteva zile, după care îi pui la fum rece. Se păstrează în cămara rece.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Senatoarea Cristiana Anghel, catre un cioban: Esti prost?
Adevarata poveste a legii care i-a infuriat pe ciobani si cine sunt initiatorii.
Cainii ciobanilor au dus la "nemultumirea maselor de vanatori", care si-au gasit aliati 8 parlamentari din PSD
Senatorul PSD Dan Sova a fost arestat preventiv
Ţigări de contrabandă depistate ascunse într-o cărută, sub coceni
Sediul Masoneriei din Romania a primit unda verde de la Consiliul General al Municipiului Bucuresti
Explicatia reactiei dure a ciobanilor:
Povesti horror cu vanatori care au macelarit cainii ciobanilor
Amenzi intre 500 si 20.000 de lei date oierilor pentru "instigare si recurgere la actiuni violente"
T Camera Deputatilor a adoptat legea care interzice fumatul in TOATE spatiile publice inchise
Legea merge la promulgare
Horoscopul zilei de 16.12.2015
Bancul zilei: Dilema Sf. Petru
Botoşani/Cernăuţi8: Eveniment magnific, aniversare cu surprize si participanți deosebiți
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă