Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10077
De la 07 Ianuarie 2003
122895726

Reţeta zilei: Gulaş austriac

  • 22 January 2016, 23:00
Ingrediente: 1 kg ceafa de vita, 800 gr ceapa, 2-3 catei usturoi, 1 lingura otet de vin rosu (sau otet de sherry; sau otet balsamic), 1 lingura pasta de rosii, 3 linguri rase boia dulce de calitate (25 gr), putina boia iute, 1 lingurita maghiran (sau oregano), 1/4 lingurita chimen macinat, 5 boabe ienibahar, 1 foaie de dafin, 1 fir cimbru (poate fi uscat), coaja rasa de la 1/2 lamaie, 350 ml supa de vita (sau supa de pui; sau apa), 8 linguri ulei, sare.
Preparare: Se taie carnea cuburi de 2 cm. Se toaca ceapa. Intr-o tigaie larga (macar 25 cm) incingeti uleiul si adaugati ceapa. Caliti-o la foc mediu, amestecand des pana-si pierde din volum (cca 5 minute).
- se incepe prepararea intr-o tigaie larga fiindca astfel ceapa se caramelizeaza mai repede
Se da focul la mic si se lasa sa se caleasca ceapa pana devine galbui-maronie (cca 35 minute). In acest timp amestecati doar din cand in cand si verificati sa nu se arda la fund.
Adaugati usturoiul strivit si mai caliti cateva minute. Adaugati pasta de rosii si amestecati pana e dizolvata. Continuati sa caliti totul inca 5 minute.
Acum mutati totul intr-o oala cu fund gros (am folosit tuciul) si care nu e asa larga ca prima tigaie. Facem asta fiindca dorim ca suprafata de evaporare a gulasului sa fie mai mica, il vom gati in putin lichid si e necesar sa scada foarte incet in lungul timp de fierbere.
Cand ceapa incepe sa sfaraie in tuci, adaugati cuburile de carne si asteptati sa reinceapa sa sfaraie. In acel moment, trageti tuciul de pe foc si adaugati boiaua (am pus si 1/4 lingurita boia iute), maghiranul si chimenul. Amestecati bine de tot sa se acopere carnea de condimente.
Puneti tuciul inapoi pe foc si adaugati supa (daca doriti, puteti substitui 80 ml supa cu vin rosu sec) si otetul. Adaugati sare. Amestecati si lasati sa ajunga la fierbere. Puneti deasupra ienibaharul. In acest moment lichidul de abia cuprinde carnea.
Puneti capacul si lasati sa fiarba la foc mic. Dupa 5 minute veti vedea ca aveti mai mult lichid in oala (de la sucul lasat de carne) si carnea sta lejer in lichid.
Fierbeti cu capac (un capac care etanseaza bine oala) timp de 2 ore. Amestecati in gulas cam la 20 minute si asigurati-va ca nu scade prea repede. In ultimele 15 minute adaugati dafinul, cimbrul si coaja de lamaie si gustati gulasul de sare, chimen si boia iute si dregeti-le dupa gustul vostru. Verificati carnea, ar trebui sa fie atat de moale inca se desface fasiute. Daca doriti, degresati gulasul la final.
- tineti cam 150 ml supa fierbinte la indemana si adaugati in timpul fierberii in cazul in care gulasul scade prea repede si risca sa devina uscat; asta depinde foarte mult de oala pe care o folositi
Se serveste cald, cu paste, galuscute de faina, galuste de paine sau cartofi fierti. E bun imediat sau reincalzit.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Ăn drum spre conferinţa antialcool
Horoscopul zilei de 23.01.2016
Basmele, mult mai vechi decat se credea: Unele dintre ele dateaza din Epoca Bronzului
Andrei Nastase, liderul Platformei DA din Moldova, il ataca pe Traian Basescu:
O noua incercare de manipulare
Scena halucinanta in Idaho: Au fumat "iarba" si li s-a parut ca masina in care aveau 9 kg de marijuana este inconjurata de politisti,
Washington Post: Cel mai puternic oras din lume nu face fata la doi centimetri de zapada
Este o rusine nationala
Prognoza meteo pentru februarie-aprilie
Prognoza meteo pentru weekend
Stare de asediu in Tunisia, dupa ce o miscare de contestare impotriva saraciei risca sa se extinda
Rasturnare masiva de situatie in relatia Moscova-Damasc
Putin a trimis un general GRU sa-i spuna lui al-Assad sa se dea la o parte - Financial Times / Kremlinul neaga
Internetul si retelele sociale sunt un dar de la Dumnezeu ce implica multa responsabilitate - Papa Francisc
Banca nationala a Danemarcei a angajat-o pe vecina guvernatorului pe un salariu mai mare decat al premierului
Vladimir Putin a discutat azi "detaliat" despre Moldova si "situatia politica grava in continua escaladare" cu Consiliul de Securitate al Rusiei
Botoşani: Botoşăneni implicaţi în actul Unirii Principatelor. Legendă şi adevăr
Ioan Rotundu
Lumea lu' Rotundu: Inundaţia
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 22.01.2016
Mica Unire sărbătorită la Rădăuţi-Prut şi Miorcani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog