Ingrediente: 1,2 kg de morcovi, 750-800 g pastarnac si/sau patrunjel, 1 telina (radacina), 700 g ardei kapia si/sau gogosar, 5 cepe mari, 5 legaturi verdeturi: patrunjel, telina, leustean, optional o tufa de spanac, 500 g dovlecel, 300 g varza dulce, 400-450 g sare.
Mod de preparare: Trebuie sa avem de toate in camara iarna asta, pentru ca nu stim ce ne asteapta cu criza perpetua. M-am gandit sa pun si niste legume, zarzavaturi si verdeturi tocate, cu sare, pentru ciorbe.
Curatati si spalati radacinoasele, curatati cepele, dovlecelul de coaja si seminte, ardeii de cotoare si seminte, spalati verdeturile. Taiati cepele in bucati mari, morcovii si albiturile bastonase, dovlecelul in cuburi mari, ardeii si gogosarii bucati mai mari. Varza se taie mare impreuna cu restul verdeturilor.
Dati toate ingredientele prin masina de tocat. Eu m-am saturat sa le toc cu masina si am folosit, pana la urma, un blender (chiar daca este cam micut, dar a mers mai repede).
Dupa ce ati tocat totul, adaugati sarea, amestecati si lasati vreo 30 de minute sa odihneasca pana ce amestecul lasa zeama. Puneti totul in borcane, umpleti-le bine si adaugati deasupra cate o lingurita de sare, frunze visin sau cate o lingura de ulei, apoi strangeti bine capacele.
Eu am pus cate o leaca de ulei, pana s-au umplut borcanele. Sper sa ma pomeniti la iarna, cand veti manca o ciorbita buna.