Ingrediente: 2 kg ardei iuti si peperoni de toate culorile, 1 litru otet de 9 grade, 1 kg zahar, 1 lingura sare sau 1 plic pikant fix.
Mod de preparare: Taiati coditele ardeilor, apoi taiati-i rondele. Puneti ardeii taiati intr-un lighean si clatiti-i bine cu apa rece de cateva ori pentru a indeparta cat mai multe seminte. Se recomanda sa purtati manusi.
Daca doriti ca mix-ul sa nu fie prea picant, puteti inlocui 0,5 kg de ardei iuti cu gogosari sau kapia. Puneti la fiert otetul, zaharul si sarea (pikant fix) si amestecati cu o lingura de lemn pana se leaga siropul.
Cand clocoteste lasati sa fiarba 7-8 minute, apoi adaugati ardeii si lasati sa mai dea 2-3 clocote. Asezati borcanele spalate si uscate intr-o cratita cu 1 litru de apa pe foc.
Cand se infierbanta borcanele, umpleti-le cu ardei bine indesati si sirop pana sus. Strangeti capacele si lasati borcanele sa se racoreasca pana a doua zi. Siropul ramas il puteti folosi la salate, ciorbe, fripturi. Este un condiment minunat, dulce, acrisor si picant.