Ingrediente: ardei kapia, telina, morcov, gogonele, castraveti, conopida, usturoi, hrean, varza alba, varza rosie, frunze de marar, visin, telina, o creanga zdravana de cimbru, foi de dafin, boabe de mustar, piper boabe, sare grunjoasa(folositi sare de calitate, alba ca neaua, din aceea greceasca, de la supermarket).
Mod de preparare: Conopida alba si frumoasa de desface in buchetele, morcovul frumos si proaspat se taie in rondele,varza de toamna, alba si rosie, se taie in 4 , hreanul curatat se despica in 2 sau in 4, depinde de cat de mare este radacina ,telina se curata si se taie in felii groase , pepenii rosii numai buni de pus in butoi, cam de 1 kg fiecare se spala bine , ardeii kapia se curata si se taie in 2, castravetii , nu foarte mici,se spala bine iar cateii de usturoi se curata si se taie in 2 .
Apoi, se face muratoarea propriu zisa :la 1 l de apa,, se pun 25 de grame sare neiodata grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, frunze de telina, frunze de visin, marar si cimbru uscat - pentru un butoi de 80 de litri, am facut 40 de litri de zeama - toate acestea se pun la foc, din momentul in care fierb se lasa sa clocoteasca 5 minute , apoi se lasa sa se domoleasca 5 minute si apoi se rastoarna peste toate legumele cladite in butoi. La sfirsit se pun si boabe de mustar .
Se tine butoiul in bucatarie timp de 10 zile, la cald, ca sa inceapa fermentarea. Daca se da imediat la rece, gogonelele nu vor mai fi bune , dulci si acidulate ci amarui, asa ca, musai 10 zile de lasat in bucatarie.
Rezultatul: muraturi exceptionale ca si gust, sanatoase iar moarea rivalizeaza in culoare si limpezime cu orice vin din soi autohton.