După aceasta să iei două ocă oţet de vin tare şi să faci din jumătate de pīne friganele prăjite, care, īncă călduţe fiind, să le moi īn oţet şi să pui īn balercă, turnīnd şi rămăşiţa oţătului peste eale, şi două ocă de vin. Pe urmă să se aşeze balercă la soare, lăsīnd-o trei zile. La īmplinirea acelor trei zile, să torni īnuntru două lopăţele de spuză foarte īnfocată şi o ocă de vin pe deasupra şi, tăvălind balercă bine, să mai şadă trei zile, după īmplinirea cărora iarăşi să pui două ocă vin; şi aşa să se urmeze pīnă se va umple balercă şi atuncea o vei lăsa patru săptămīni la soare şi se va face oţetul tare.
Şi atuncea numai, deşertīndu-o īntr-o balercă mare, vei adăogi cīte cinci ocă de vin tot la trei zile, puind şi spuza īn jumătate, tot la trei zile. Vinul să fie rece, din pivniţă, nestătut afară la soare.
(Reţetă culeasă la 1841 de către Mihail nKogălniceanu şi Costache Negruzzi)