Ingrediente: 1,5 kg pere tari, 1/2 l apa, 1/2 l otet din vin, 300 g zahar, o lamaie, 4 foi de dafin, 2 lingurite boabe de mustar, o lingurita scortisoara.
Mod de preparare: Perele se spala f bine,se scobesc de seminte si se taie in lungime , in 8 felii(in functie de marime). Se fierbe apa cu zaharul, otetul si lamaia taiata cubulete.
Se adauga condimentele si se fierbe pana la topirea zaharului. Se aseaza feliile de pre in borcane, se toarna peste ele siropul strecurat si imediat se leaga sau se capseaza.
Se sterilizeaza la bain marie, timp de 20 de minute. Se lasa sa se raceasca in aceeasi cratita pana a doua zi. La fiert borcanele se invelesc in hartii. Se obtine astfel un desert cu un gust deosebit, dar poate fi servit si la fripturi, carne inabusita.
Si prunele se pot prepara in acelasi mod .