Ingrediente: 450 gr sparanghel proaspat (sau congelat), 1 ceapa mare, 2 tulpini de telina, 2 catei de usturoi, 350 ml supa de pui, 1 lingura cu varf iaurt (grecesc), 2 linguri ulei, sare, piper negru.
Crutoane cu parmezan: felii de bagheta (multicereal), ulei de masline, parmezan razuit.
Preparare: Se calesc in uleiul incins ceapa tocata marunt si telina taiata felii pana ceapa e moale. Se adauga usturoiul felii si se mai caleste 1 minut.
Se adauga supa de pui, putina sare si piper negru si se fierbe 5 minute cu capac.
In acest timp taiati sparanghelul segmente, retinand insa separat varfurile cu inflorescente.
Se adauga tulpinile de sparanghel in oala si se continua fierberea cu capac inca aprox. 10 minute. Verificati sa fie fiert sparanghelul, un pic mai moale decat atunci cand il consumati intreg. Mixati continutul oalei in blender pana obtineti o crema fina. Dregeti supa crema de sare si piper.
Puneti supa crema inapoi in oala si aduceti la fierbere. Stingeti focul. Adaugati varfurile, puneti capacul si lasati sa stea asa cam 5 minute. Adaugati iaurtul (dizolvat inainte cu 3-4 linguri supa fierbinte) si omogenizati.
Crutoane: prajiti feliile de bagheta in cuptor sau in prajitorul de paine. Imediat ce le scoateti, stropiti-le cu ulei de masline si presarati-le cu parmezan razuit si piper negru.
Serviti supa calda cu crutoane cu parmezan.