Ingrediente: 1 kg coada de vita, 4 morcovi, 1 ceapa, 1 radacina patrunjel, 120 gr radacina telina. 1/2 lingura piper negru boabe. 2 varfuri cutit ucsoara macinata, 4 cuisoare, 2 lingurite sare, piper negru macinat, patrunjel verde tocat.
Preparare: Se taie coada de vita bucati (treceti cu degetul peste ea si unde simtit adancituri moi acolo se poate taia usor cu cutitul). Se aseaza bucatile intr-o tava si se dau la cuptor, la 240C timp de 45 minute, pana se rumenesc frumos. Astfel supa va avea un gust mai intens si o culoare mai inchisa (maronie).
- acest ps poate fi facut si mai rapid, prin prajirea bucatilor de coada in putin ulei pana se rumenesc peste tot (cam 3-4 minute / parte).
- se poate sari peste acest pas, dar supa nu va avea aceeasi culoare si gustul va fi mai discret; in acest caz carnea se acopera cu apa clocotita si se lasa sa stea 10 minute, apoi se spala; se continua cu pasul 2
Se toarna tot continutul tavii (coada si sucul lasat) intr-o oala. Se adauga 3.5 l de apa rece. Se aduce la fierbere si se da focul la mic, astfel incat supa sa bolboroseasca doar usor. Se pune capacul usor intredeschis si se fierbe timp de 2 ore. In prima jumatate de ora supa va face foarte putina spuma care trebuie adunata si aruncata.
Dupa 2 ore carnea e fiarta, dar inca nu se desface usor de pe os. Adaugati legumele curatate si taiate bucati mai marisoare. Ceapa se lasa intreaga si se inteapa cu cele 4 cuisoare. Se adauga si sarea, piperul boabe si nucsoara.
Se lasa la fiert, la fel ca pana acum la foc mic cat doar sa bolboroseasca (cu capacul pus de tot daca vi s epare ca a scazut prea mult pana acum) inca 1 ora. Dupa acest timp carnea trebuie sa fie moale incat daca o trageti cu furculita vine usor de pe os.
Strecurati supa prin tifon (3-4 straturi). Asezati carnea si si parte din legume inapoi in supa.
Separat, intr-o oala cu multa apa si sare se fierbe fidea (cam 5 minute cea de casa; sau dupa instructiunile de pe pachet cea cumparata). Se scurge si se adauga in supa. Eu fierb fidea doar cand servesc supa (cca 25 gr /portie). Se serveste supa calda, presarata cu piper negru proaspat macinat si patrunjel verde tocat.