Ingrediente: 1/2 căpăţână de porc, 300g şorici, 100g untură, foi de dafin, 2 cepe, 1/2 l sânge, 200g orez, 1 linguriţă cu piper măcinat, sare
Mod de preparare: Pârleşti partea capului pe care o folosim, le fel procedezi şi cu şoriciul, le pui la fiert cu apă rece şi le laşi până fac spumă. Atunci arunci apa, iar carnea şi şoriciul le speli cu apă caldă şi le pui din nou la foc cu multă apă. Fierbi carnea descoperit 3-4 ore până când carnea se desprinde de pe os.
Pui în supă: boabe de piper, două foi de dafin, 2-3 morcovi întregi şi o ceapă (facultativ). Legumele se folosesc separat. Alegi orezul, îl speli şi-l fierbi pe foc mic 1/4 oră. Îl scurgi şi-l pui peste carne.
Tai carnea şi şoriciul cubuleţe, le amesteci încet cu orezul, cu ceapa călită în untură, condimente, sare şi două căni cu sânge de porc. Omogenizezi amestecul şi umpli maţe groase sau burduful (stomacul porcului). Coşi capetele şi pui toba la fiert în apă caldă cu sare.
Înţepi toba ca să nu aibă aer şi o fierbi la foc mic, fără clocot, două ore, după care o scoţi, o pui la presat între două scânduri, cu o greutate deasupra, pentru 3-4 zile. Se poate afuma. Se serveşte ca aperitiv.