Ingrediente: 800 gr ceafa de vita/manzat, 1 ceapa mare (cca 200 gr), 20 gr boia dulce, 1 lingurita boia iute, 1 lingurita rasa chimen macinat, 1 ardei verde (lung si ascutit), 1 rosie mica bine coapta (poate fi din conserva),sare, piper,-2 linguri untura.
Preparare: Se incinge 1 lingura buna de untura intr-un tuci. Se adauga in transe carnea taiata cuburi mai marisoare. Nu inghesuiti carnea in tuci ca sa reusiti sa o rumeniti usor. Lasati bucatile sa se rumeneasca un pic pe prima parte, apoi le intoarceti sa se rumeneasca si pe cealalta parte. Pe masura ce rumeniti carnea scoateti-o pe o farfurie.
In grasimea ramasa adaugati ceapa tocata marunt si dati focul la mic. Mai adaugati putina untura daca nu e suficienta. Caliti ceapa, amestecand din cand in cand pana e foarte moale, dar fara a o lasa sa se rumeneasca (cca 20-25 minute).
Trageti oala de pe foc si adaugati boiaua si chimenul. Amestecati bine timp de 1 minut. Boiaua trebuie sa se dizolve in grasime si sa se prajeasca dar numai un pic, cat sa i se intensifice gustul. Aveti grija sa nu o ardeti. Puneti tuciul iar pe foc.
Adaugati carnea si amestecati bine, pana carnea e acoperita de boia.
Condimentati cu sare si piper negru. Adaugati apa doar cat sa cuprinda carnea (cca 500 ml). Aduceti continutul oalei la fierbere. Puneti capacul pe tuci.
Introduceti tuciul in cuptor, la 150C. Fierbeti timp de 2 ore. Dupa acest timp gustati sosul si mai adaugati chimen sau boia iute daca doriti sau sare daca e nevoie. Verificati carnea, trebuie sa fie moale, furculita sa intre usor in ea. Daca nu e, o veti mai lasa la cuptor cu capac.
Cand carnea e moale, luati capacul. Adaugati ardeiul taiat in doua pe lungime si curatat impreuna cu rosia strivita. Puneti oala iar la cuptor, fara capac si lasati tocanita sa scada timp de 1 ora.
Serviti tocanita cu galuscute de faina si 1 lingura de smantana sau piure de cartofi si muraturi.