Recent, în Parlamentul României s-a votat Legea nr. 105/2022 de modificare a prevederilor Legii 19/1996 cu privire la actele de stare civilă, modificări care au intrat în vigoare începând cu data de 2 mai 2022.
Printre modificările aduse acestei legi a fost şi prevederea prin care sunt declarate nule actele de stare civilă, respectiv certificatul de naştere, de căsătorie şi de deces, dacă ele au fost protejate prin plastifiere.
Or, faptul că aceste documente sunt mereu utilizate în raporturile cu autorităţile statului, rezistenţa lor fizică este supusă uzării care duce la deteriorarea acestora. Pornind de la această stare de uzură, sute de mii de români au recurs la protejarea lor prin a le plastifia. Adică a le acoperi cu o folie de plastic.
Autorităţile de stare civilă au afirmat că prin operaţiunea de plastifiere s-a creat posibilitatea falsificări acestor documente, fără însă a veni şi cu dovezi ştiinţifice incontestabile cum că sutele de mii de acte de stare civilă plastifiate au fost şi falsificate. Dar, cum la noi, la români, aplicarea de sancţiuni colective pentru fapte individuale este o practică moştenită cu drag de la regimul comunist, autorităţile statului, pentru vreun caz sau două de falsificare a acestor documente prin plastifiere i-a pedepsit pe toţi cei care au recurs la o astfel de operaţiune protectoare, anulându-le documentele.
Aşa se explică acum o explozie de cozi la autorităţile de stare civilă unde cei cu documentele plastifiate solicită eliberarea de duplicate. O cheltuială în plus cu plata taxei de eliberare şi mult timp pierdut, totul pentru că nişte minţi încuiate au decis o măsură absurdă.
Tot prin aceste modificări aduse Legii 19/1996 s-a stabilit, la art.15, că Prenumele declarat la data înregistrării naşterii nu poate fi format din mai mult de trei cuvinte, o reglementare normală şi decentă, dacă avem în vedere că în rândul ţiganilor şi al unor români se declară un şir lung de prenume.