Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sport
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Decese
Reportaje
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7788 lei
1 USD = 4.3105 lei


Număr accesări
Astăzi:
12270
De la 07 Ianuarie 2003
73251897

Revolta voronenilor ia amploare

  • ei vor face lanţ uman să oprească mastodonţii firmelor de construcţii
  • 29 September 2008, 23:00
Reprezentanţii Consiliului Judeţean Botoşani trebuie să găsească o soluţie de compromis în ce priveşte situaţia tensionată care persistă la Vorona, comuna botoşăneană unde spiritele stau să dea în clocot din cauza drumului care tranzitează localitatea. Drumul Judeţean 208 C, care face legătura între judeţele Botoşani şi Suceava este plin de gropi, iar starea sa se degradează pe zi ce trece din cauza maşinilor de mare tonaj care circulă către balastiera de la Siret.
Firmele de construcţii din Botoşani se întrec în a duce la îndeplinire lucrări de anvergură pentru care se aprovizionează cu balast de la Siret. Nimeni nu a stat să mai socotească câte stricăciuni provoacă tranzitarea localităţilor de pe traseu sub apăsarea a zeci de tone. Voronenii sunt la capătul puterilor şi ameninţă că în această sâmbătă vor bloca şoseaua cu un lanţ uman şi nu vor mai permite maşinilor de mare tonaj, încărcate cu balast până la refuz, să mai treacă prin localitatea lor. Asta după ce până şi la minister au trimis un memoriu consistent la care nu au primit nici o reacţie.

Cad pietrele din fântâni
Pereţi fisuraţi, fântâni distruse, zgomot infernal. Acestea sunt of-urile pe care le strigă voronenii în zadar. Avram Livadaru are aproape 80 de ani. Singura sa avere este căsuţa de chirpici, bine îngrijită, care la momentul acesta riscă să se prăbuşească. Din fântână pietrele se desprind una câte una, iar omul se trezeşte îngrozit în miez de noapte din pricina zgomotului infernal făcut de camioanele de mare tonaj care trec cu viteză ameţitoare.
„De câţiva ani de zile încoace, de când circulă maşinile astea de mare tonaj, peste puteri, drumul s-a degradat, numai gropi peste tot, crapă pereţii la case, la fântâni. Aici la fântână pietrele s-au desprins din cauza trepidaţiilor. Nu ştiam eu de ce agaţă găleata în fântână. Înainte erau maşini din astea mai mici care nu erau atât de periculoase pentru casele noastre. Când trec maşini, apa din găleată se tulbură, se clatină. Ar trebui să dispară maşinile astea de tonaj greu. Nici nu ştii unde să te mai fereşti pe drum. Şi ziua şi noaptea circulă. Am ieşit azi noapte pe la două jumătate nu ştiam ce se zguduie aşa de tare. Mi-am zis se dărâmă satul acesta?” a spus cu năduf moş Avram Livadaru.
Două case mai încolo, în gospodăria lui Mihai Catană, aceleaşi probleme. Pereţii au fisuri care se adâncesc, pe care omul le-a mascat cu coli de hârtie „De la un timp au apărut nişte maşini ca vagoanele la tren, înainte erau până la 10 tone acum au zeci de tone Aşteptăm să reducă circulaţia de mare tonaj să circule pe alte rute, drumul să-l repare, să-l consolideze, pentru că aşa nu rezistă. Uitaţi-va la pereţii casei mele. Peste tot sunt crăpaţi. Mâine poimâine se prăbuşeşte”, a spus voroneanul.

Soluţia – „Strategica”
Oamenii nu vor cârpirea drumului, ci devierea circulaţiei maşinilor de mare tonaj. O soluţie ar fi prin Joldeşti, pe Valea Siretului, pe fostul drum strategic şi ies cumva pe drumul spre Suceava. „Să repare „Strategica” care a fost… care e un drum făcut pe timpul războiului, l-a făcut armata cu rucsacul. Pe acolo mergeau maşinile mari şi tancurile pe timpul războiului. Tatăl meu a cărat balast cu rucsacul şi şi s-a făcut acolo drumul. Pe acolo dacă ar merge maşinile astea. Drumul acesta a fost reactivat cumva undeva prin 1994 şi s-a turnat asfalt pe o singură bandă, mai mare râsul pe mijlocul drumului. E spart şi nu se mai poate folosi. Şi acum este pancarta pe care scria când trebuia terminat acel drum”, a dat o soluţie Mitică Popovici.
Până una – alta, maşinile de mare tonaj continuă să facă ravagii, gropile se înmulţesc, la fel şi fisurile în clădiri, de care nu a scăpat nici dispensarul veterinar din localitate. „Mastodonţii circulă duminica ca să evite cântarul, trimis de într-adevăr Direcţia de Drumuri dar ei se anunţă unii pe alţii. Preşedintele Ţîbuleac a trimis cântarul şi i-a cântărit pe care i-o mai prins şi după ce a plecat, toată noaptea au circulat”, s-a plâns alt voronean.
Gropile sunt un adevărat pericol pentru că ploile abundente pot masca şi pot cauza accidente. Viteza cu care circulă maşinile de mare tonaj depăşesc 70 la oră şi când pun frână vibrează casele.

Comisia lui Dănuţă
Voronenii au venit cu jalba în băţ, ieri, la Consiliul Judeţean Botoşani (foto 1). Autorităţile le-au sugerat să aibă răbdare fiindcă nimic nu se poate face aşa dând din palme. I-a informat că o comisie mixtă va analiza situaţia la faţa locului pentru a putea lua în cunoştinţă de cauză măsurile ce se impun.
De altfel, respectiva comisie a fost stabilită la iniţiativa consilierului judeţean Mircea Dănuţa (foto 2), care va şi ataca astăzi în cadrul şedinţei de CJ problema voronenilor. „Nu putem risca să băgăm bani acolo şi peste o lună de zile să se strice iar drumul. Trebuie să identificăm cauzele care au dus la uzura avansată a drumului, să vedem care sunt balastierele din zonă şi dacă funcţionează legal, să depistăm eventualele persoane ce se fac vinovate de problema creată pe DJ 208 C, tronsonul Vorona – Vorona Mare. Chiar astăzi (luni) comisia a plecat pe teren, la faţa locului şi până pe 3 octombrie va fi dat un raport. Oamenii trebuie să aibă răbdare”, a declarat consilierul cabinetului preşedintelui CJ Botoşani, Florin Bulgaru, ce face parte din comisie.
Pe de altă parte, voronenii sunt fermi pe poziţii şi nu se mulţumesc cu simple vorbe. Oamenii vor fapte. „Până nu vedem fapte, nu vom renunţa la ce avem de gând. Vom face un lanţ uman cu trupurile noastre pe 4 octombrie. Atunci se împlineşte o lună de când am depus un memoriu şi la Guvern. Nu vom da drumul să treacă decât la maşini mici şi autobuze. Noi nu vrem să ajungem să ieşim să păzim drumul, că avem şi altceva de făcut, dar dacă trebuie o facem şi pe asta, decât să ni se sfarme de tot casele”, a spus Mihai Cătană, unul din localnicii ce are casa la şosea.
Deja omul are casa fisurată şi este nevoit să astupe fisurile cu coli albe de hârtie. Din punctul de vedere al voronenilor, vinovată de situaţie se face Direcţia de Drumuri şi Poduri fiindcă a lăsat maşinile de mare tonaj să circule pe drum, iar măsura cu controalele la cântar nu dă niciun rezultat fiindcă transportatorii se anunţă între ei şi o iau pe căi lăturalnice. ((Lavinia PREDA , Eliza Sofian))


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Dădaca” Fran vine la ”Happy Hour”
Lista taxelor şi impozitelor care trebuie plătite de SRL
Scandal în împărţirea ajutoarelor europene
ajutor alimentar pentru săraci oferit cu jumătate de mână
Locul de joacă pentru copii, în curând realitate
„Numărul” a fost bun
Horoscop
Zâmbetul larg al PSD
PSD-ul din oglindă
Puteţi paria, şi încă gratuit
Mită electorală
Program Tele'M Botoşani marţi, 30 septembrie
Congresul Romanilor Americani (CORA)
Comunităţile româneşti din ţările vecine sunt tratate cu “Divide et impera”
Se apropie Zilele Holocaustului
Stadionul Municipal este reabilitat în proporţie de 60 %
Aragazuri de la sepepişti pentru sinistraţi
Lenea şi comoditatea scad numărul beneficiarilor la Legea 416
Directoarei Nicolau îi creşte nasul… de atâtea minciuni
Cine îl crede?
Comentariul comentariilor (CCII)
„Puritanii” din IŞJ linşează profesional o profesoară
profesoara a dansat la o petrecere privată într-un mod provocator
Şantaj politic sau protecţie adevărată?
Cei de la Protecţia Copilului nu ştiu că un drept salarial câştigat nu poate fi luat înapoi
„Marea debarasare” recidivează
Românul şi „pe vino-ncoace”
Condoleanţe
Primarul de Suliţa a ciripit la Securitate
el susţine că nu şi-a turnat colegii de catedră, ci i-a apărat de rele
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă