Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20200
De la 07 Ianuarie 2003
122905849

Revolutie fiscala anuntata la Guvern:

  • Salariul minim brut pe economie creste la 1.900 de lei / Pensia minima creste la 640 lei, contributiile trec in sarcina angajatului iar impozitul pe venit scade la 10% / Scad contributiile pentru Pilonul II de pensii
  • 26 October 2017, 23:00
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat joi ca salariul minim pe economie se majoreaza de la 1.450 la 1.900 de lei, incepand cu 1 ianuarie 2018, la inceputul unei sedinte de guvern in care s-a anuntat ceea ce pare a fi o adevarata revolutie fiscala. Astfel, ministrul Finantelor, Ionut Misa, a anuntat implementarea directivei europene pentru combaterea externalizarii profiturilor multinationalelor, dar si noi detalii legate de taxa de solidaritate, care creste la 2,25% si isi schimba numele in "contributia asiguratoare pentru munca". Se reduc si contributiile la Pilonul II de pensii.
Ce se intampla cu salariul minim si contributiile la asigurari sociale
"Va propunem o hotarare de guvern in prima citire prin care salariul minim brut pe tara sa creasca la 1.900 de lei,. de la 1 ian 2018 astfel incat salariile romanilor sa nu fie afectate de reintoarcerea sarcinii fiscale. Suma este aferenta salariului prevazut in programul de guvernare care era de 1.550 lei de la 1 ianuarie 2018", a spus Olguta Vasilescu, in deschiderea sedintei de guvern.
Aceasta a prezentat si un proiect de ordonanta de urgenta prin care indemnizatia minima de crestere a copilului creste la 1.250 lei fata de 1.233 lei in prezent, de la 1 ianuarie 2018.
In acest scop, indemnizatia de crestere a copilului nu va mai fi raportata pe viitor la salariul minim ci la indicele social de referinta, care este azi 500 de lei, iar indemnizatia minima va fi de doua ori si jumatate ISR, a precizat Lia Olguta Vasilescu.
Introducerea venitului minim de incluziune se amana cu un an, pana la 1 aprilie 2019 din "motive tehnice", in conditiile in care programul informatic nu este pregatit, dar si la solicitarile primarilor, a precizat ministrul Muncii.
Pensia minima se va majora la 640 lei de la 1 iulie 2018, cand se va majora si punctu de pensie la 1.100 lei .
"Suma e aferenta salariului prevazut in programul de guvernare, de 1.550 lei de la 1 ianuarie 2018", a mai spus Lia Olguta Vasilescu.
Inaintea sa, ministrul Finantelor, Ionut Misa, anuntase ca cea mai mare parte a contributiilor platite acum de angajator vor trece in sarcina angajatului, ceea ce inseamna ca din acest salariu brut de 1.900 de lei vor fi platite toate contributiile sociale. Tot Ionut Misa a anuntat ca impozitul pe salarii si pe alte categorii de venituri va scadea de la 16% la 10%.
Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a anuntat joi in sedinta de guvern schimbarea radicala a politicii fiscale. Misa a anuntat scaderea de la 16% la 10% a impozitului pe venit, incluzand pe langa veniturile salariale si venituri din pensii, chirii, dobanzi etc. In paralel, Misa a anuntat trecerea majoritatii contributiilor din sarcina angajatorilor in sarcina angajatilor, dar si pastrarea unei contributii de 2,25% din salariul brut in sarcina firmelor (fosta taxa de solidaritate, redenumita contributia asiguratoare pentru munca).
Scad contributiile pentru Pilonul II de pensii
Lia Olguta Vasilescu a precizat ca, incepand cu anul viitor, contributia pentru Pilonul II de pensii scade de la 5,1% in prezent la 3,7%.
Vasilescu a sustinut ca prin aceasta masura nu va fi "afectata valoarea nominala din prezent".
"Mai precis, suma care este achitata astazi catre administratorii Pilonului II de pensii va fi cel putin aceeasi la anul, dar scaderea procentului este necesara ca urmare a cresterii salariului brut cu 20%", a argumentat Lia Olguta Vasi
Optimizarea fiscala a multinationalelor, in vizorul Finantelor
Ionut Misa a avertizat ca Romania va implementa, incepand cu 2018, directiva europeana pentru combaterea externalizarii profiturilor companiilor multinationale, astfel incat firmele "care evitau plata taxelor nu vor mai putea face acest lucru".
Odata cu introducerea acestei directive, se va impune o deducere limitata a dobanzilor si va exista un "imnpozit pentru sumele transferat in afara tarii de mult in incercarea (multinationalelor) de a-si reduce baza de impozitare", a spus ministrul Finantelor.
In plus, "vor fi impiedicate transferurile unor grupuri de firme catre filialele lor din paradisurile fiscale si nu vor mai fi oferite beneficii fisclae obtinute prin aranjamente abuzive intre firme", a mai spus Misa.
Taxa de solidaritate se transforma in contributia asiguratoare pentru munca
Angajatorii vor plati, de la 1 ianuarie 2018, o taxa de 2,25%, dupa mutarea contributiilor sociale la angajati, denumita "contributia asiguratoare pentru munca", a anuntat ministrul Finantelor.
Acesta a declarat, la inceputul sedintei de guvern, ca toate contributiile ramase in sarcina angajatorului dupa transferarea CAS la angajati, de 2,75% in prezent, "scad la 2,25%".
"Contributiile ramase in sarcina angajatorului respectiv 2,75%, dupa transferul de 20 de puncte la salariat, scad de asemenea la 2.25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidente, concediu medical, creante salariale", a declarat ministrul Finantelor.
Vezi mai jos transcrierea principalelor declaratii facute de Ionut Misa:
- Impozitul pe venit scade de la 16% la 10% pentru veniturile salariale si pentru alte venituri: pensii, chirii, dobinzi, activit agricole, venituri independente, drepturi de autor (inclusiv jurnalisti)
- Cresterea cu 60% a deducerilor pensonale pentru romanii cu venituri mici
- Reducerea contributiilor sociale si trecerea in sarcina salariatilor: scad cu 2 puncte procentuale; din totalul de 39,25% platite azi la un salariu brut vor ajunge la 37,25%. Din totalul de 22,75% contributii platite in dreptul firmei, 20 puncte procentuale trec in dreptul salariatului. In totalul din salariul brut, 35% vor fi contributii platite de angajator in numele salariatului, deci vor fi mai multi bani pentru sanatate si pensii.
- Contributiile ramase in sarcina angajatorului, respectiv 2,75% dupa transferul de 20 de puncte procentuale la salariat, scad la 2,25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidente, concediu medical, creante salariale. Toate acestea vor fi cuprinse intr-o singura contributie, numita contributia asiguratoare pentru munca".
- O alta simplificare e reducerea numarului de contributii de la 9 la 3. Contributia pentru pensie (CAS) platita pentru salariat, contributia pentru sanatate (CASS) platita pentru salariat, si contributia asiguratoare pentru munca suportata de angajator.
- Scad contributiile pentru pensie pentru conditii speciale sau deosebite de munca: CAS pentru conditii deosebite de munca scade de la 31,3% la 29%. CAS pentru conditii speciale de munca scade de la 36,3% la 33%, cu 3,3 pp.
- O alta masura din Codul Fiscal: romanii cu activitati independente nu vor mai plati contributii sociale raportate la sumele obtinute din aceste activitati, ci calculate la nivelul salariului minim pe economie.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Nedumerire amoroasă
Horoscopul zilei de 27.10.2017
Proiectul lui Tudorel Toader ii ia masiv din prerogative presedintelui Romaniei
il scoate din procedura de numire a procurorilor-sefi si ii reduce libertatea de numire a presedintelui la Curtea Suprema
Hocus-pocus cu taxe si impozite.
Programul de guvernare al PSD si coabitarea Dragnea - Tudose produc efecte tot mai nocive in economie
Bani luati de la infrastructura, 2,5 milioane de lei pentru statuile lui Martin Luther si Jean Calvin
si inca un milion de lei la Patriarhie
Cristina Tarcea, sefa instantei supreme, cere retrimiterea proiectului legilor justitiei de la Parlament la Ministerul Justitiei,
pentru "finalizarea procedurii legale pe care MJ si-a asumat-o ca initiator"
Gabriela Firea da un nou ajutor social: 1.200 lei/luna pentru familiile monoparentale.
Ce ajutoare a mai acordat pana acum primarul Bucurestiului si ce impact au
În cazul şcolii din Tudora, ÎŞJ a trimis în anchetă un inspector „dresat”
Ioan Rotundu
Portugalia: Justitia acorda circumstante atenuante unui barbat care si-a batut cu bata sotia adultera,
in timp ce era tinuta de fostul amant / Judecatorii au evocat Biblia, unde femeile infidele erau ucise
Autostrazile electrice: solutia pentru transportul mai curat pe distante mari
Schimbare majora pentru firme din 2018:
Firmele cu cifra de afaceri sub un milion de euro vor plati impozit de 1% din cifra de afaceri in loc de 16% din profit - Guvern
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog