Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
3447
De la 07 Ianuarie 2003
78574784

Rezultate ale Careului de aşi abundă în constatări, dar sunt lipsite de eficienţă

  • 30 May 2007, 23:00
Acţiunile de diminuare a consumului de băuturi alcoolice în care s-au implicat mai multe instituţii din subordinea Instituţiei Prefectului au adunat rezultate destul de consistente în curs de opt luni. În perioada octombrie 2006 – mai 2007 au fost organizate peste 100 acţiuni şi 1.300 controale, inclusiv în cooperare cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Botoşani, Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor şi Garda Financiară Botoşani. Acestea au vizat întreaga gamă de activităţi desfăşurate de diverşi agenţi economici, începând cu producerea şi transportul băuturilor alcoolice, până la comercializarea acestora. Au fost constatate 11 infracţiuni de evaziune fiscală şi 25 infracţiuni la Legea nr. 12/1990, aplicate 795 sancţiuni contravenţionale la Legea nr. 61/1991 şi 135 la Legea nr. 12/1990, fiind indisponibilizate în vederea confiscării cantităţii de alcool însumând 9.800 litri, în valoare totală de peste 104.000 lei. „Pozitiv este faptul că, spre deosebire de perioadele anterioare, se constată o mai bună implicare a primarilor pe linia aplicării prevederilor legale referitoare la suspendarea activităţii unor localuri publice având ca obiect desfacerea băuturilor alcoolice, în condiţiile în care, în mod repetat, în incinta acestora au fost produse acte de tulburare a ordinii şi liniştii publice”, a declarat prefectul Cristian Roman. Se impune în continuare ca primarii tuturor comunelor să dovedească o receptivitate sporită în dispunerea măsurilor legale faţă de administratorii societăţilor comerciale care nu respectă prevederile Legii nr. 61/1991, republicată, şi în a căror locaţii s-au produs acte de dezordine având la baza consumul de băuturi alcoolice.
S-au verificat unităţile din mediul rural care comercializează produse alimentare şi în incinta cărora se servesc băuturi alcoolice la pahar, cu aplicarea unor sancţiuni maxime, inclusiv măsura închiderii. Comisarii Gărzii au mai controlat unităţilor de alimentaţie publică amplasate în incinta sau vecinătatea pieţelor agroalimentare din localităţile judeţului Botoşani. În această perioadă au fost verificaţi un număr de 102 agenţi economici care produc alcool etilic, băuturi spirtoase şi comercializează băuturi spirtoase. Au fost aplicate un număr de 44 amenzi contravenţionale în valoare totală de 185.500 lei. Concomitent cu aplicarea amenzilor contravenţionale a fost confiscată cantitatea totală de 28.960 litri băutură spirtoasă şi alcool etilic în valoare totală de 192.065 lei şi a fost suspendată activitatea de comercializare băuturi spirtoase la un număr de 27 agenţi economici. În urma acţiunilor pe timp de zi şi de noapte au fost depistate transporturi clandestine de băuturi spirtoase şi alcool etilic efectuate cu maşini particulare aparţinând unor persoane fizice neautorizate luându-se în acest sens măsura indisponibilizării cantităţii de 880 litri de băuturi spirtoase şi alcool etilic în valoare totală de 8.800 lei şi au fost înaintate către Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani un număr de 2 sesizări penale cu un prejudiciu estimat de 12.347 privind existenţa elementelor constitutive ale infracţiunii de evaziune fiscală.
În perioada analizată, inspectorii OJPC Botoşani au efectuat peste 100 de acţiuni de control vizând unităţile de alimentaţie publică, barurile, cafenelele, restaurantele şi discotecile de pe raza judeţului Botoşani. În afară de municipiul Botoşani, au fost efectuate verificări în oraşele Dorohoi, Săveni, Darabani, Flămânzi, Bucecea, Ştefăneşti precum şi în mai multe comune.
Principalele abateri constatate au fost lipsa elementelor de informare privind programul de funcţionare şi denumirea operatorului economic, afişarea preţurilor inclusiv pe unitatea de măsură, elementele de identificare şi caracterizare ale produselor; desfacerea băuturilor alcoolice în spaţii neautorizate, comercializarea unor produse cu termene de valabilitate depăşite, nerespectarea condiţiilor de păstrare şi depozitare prescrise sau declarate de către producători, utilizarea în procesul de servire a halbelor, paharelor şi ceştilor ciobite sau crăpate, necurăţate conform. Pentru abaterile constatate au fost aplicate 36 de amenzi în valoare totală de 40.500 lei, valoarea maximă fiind aplicată la 3 operatori economici, S.C. COOI and FUNCY S.R.L. Botoşani, SOC.COOP COMATI S.A. Dorohoi şi A.F. CHIŢAC C-TIN – Horodiştea, care au cumulat mai multe abateri dintre cele menţionate mai sus. Trebuie menţionat faptul că un număr de 23 acţiuni s-au desfăşurat la unităţi de alimentaţie publică din imediata vecinătate a unităţilor de învăţământ, unde nu au fost depistate situaţii de deservire a tinerilor sub 18 ani cu băuturi alcoolice. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor s-a raliat acţiunii verificând 567 de unităţi de alimentaţie publică, 6 unităţi de fabricare a alcoolului etilic şi o unitate de fabricare a vinului. Au fost aplicate sancţiuni în valoare de 14.000 RON şi 2 avertismente. (Bianca ALBU)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Dihonie sindicală ce va fi tranşată de CNSAS
Liderii SIP amestecă Executivul cu Legislativul
Ziua Mondială fără tutun, marcată şi la Botoşani
Ultima zi de depunere a proiectelor de mediu
Centre de testare pentru absenţii de la tezele cu subiect unic
Plecat de acasă, după o ceartă cu soţia
Dosar penal pentru beţie la volan
Comentariu la comentarii (CVIX)
(Ioan Rotundu)
Tabără de creaţie în cadrul manifestărilor „Dorohoi 600”
Sesizare penală pentru o societate bucureşteană cu administrator botoşănean
Prefectul doreşte eficientizarea Serviciului de Permise Auto şi Înmatriculări
Conţac este acuzat de dictatură în decizii şi că a luat-o razna
Firma Victor Construct a pierdut licitaţia
Amenzi mai mari pentru descurajarea piraţilor auto
Guraliuc are alergie la terasele zgomotoase
Ciulama de găină
Badea Gheorghe cel isteţ
Horoscop
Citate şi cugetări din Spania
Se caută colaboratori pentru o afacere tentantă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă