Reprezentanţii agenţiei menţionează însă că sunt şi alte situaţii în care şomerii pot pierde dreptul la indemnizaţie.
Una dintre aceste situaţii este cea în care persoane se încadrează în muncă pentru o perioada mai mare de 12 luni. La data la care realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă(500 lei), de asemenea, pierde dreptul la indemnizaţie. Şi şomerii care pleacă în străinătate pentru o perioadă mai mare de trei luni pierd indemnizaţia de şomaj.
Sunt mai multe situaţiile în care persoanele înregistrate la noi cu indemnizaţie de şomaj pierd acest drept. Astfel, o situaţie în care se pierde indemnizaţia este la 90 de zile de la data emiterii autorizaţiei de funcţionare pentru a desfăşura activităţi independente sau a certificatului de înmatriculare, conform legii, dacă realizează venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare (500 lei).
Refuzul nejustificat de a se încadra într-un loc de muncă conform pregătirii sau nivelului studiilor sau refuzul nejustificat de a participa la servicii pentru stimularea ocupării şi de formare profesională, sau întreruperea acestora din motive imputabile persoanei duc, de asemenea, la pierderea indemnizaţiei de şomaj, spune Gabriela Vranciuc, purtător de cuvânt al AJOFM Botoşani.
Ajutorul financiar oferit şomerului, sub formă de indemnizaţie de şomaj, mai poate fi pierdut în următoarele condiţii: dacă perioada de pensionare pentru invaliditate depăşeşte 12 luni; la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare pentru limită de vârstă, de la data solicitării pensiei anticipate sau la data când pensia de invaliditate devine nerevizuibilă; la data începerii executării unei pedepse privative de libertate pentru o perioadă mai mare de 12 luni; la data admiterii într-o formă de învăţământ, în cazul absolvenţilor. (Doina Marcu)