Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
26974
De la 07 Ianuarie 2003
92777184

Robert Cazanciuc a depus un proiect de lege pentru reducerea duratei proceselor in contencios administrativ

  • 12 March 2018, 23:00
Senatorul PSD Robert Cazanciuc a depus la inceputul unii martie un proiect de lege de modificare si completare a Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, care vizeaza reducerea duratei proceselor, se arata intr-un comunicat de presa transmis luni de Cazanciuc.
Initiativa legislativa prevede, printre altele, ca primul termen de judecata sa fie fixat "in maxim 70 de zile de la data depnuerii actiunii pe rolul instantei".
"Durata mare de solutionare a proceselor reprezinta una dintre cele mai mari nemultumiri ale cetatenilor cu privire la actul de justitie. Activitatea instantelor este astazi dominata de materia contenciosului administrativ, care reprezinta aproximativ 30% din activitate la nivelul tribunalelor si curtilor de apel si aproape 40% din activitatea Inaltei Curti de Casatie si Justitie", precizeaza initiatorii in expunere de motive.
Potrivit acestora, "este necesara adoptarea de modificari legislative care sa aiba urmatoarele efecte: sa reduca durata de solutionare a dosarelor; sa echilibreze volumul de activitate intre sectiile instantelor si intre instante cu respectarea competentelor profesionale ale acestora; sa creeze premisele legale ale respetarii in mod real al dreptului cetatenilor de acces la instanta si de rezolvare a dosarelor in termen rezonabil."
Potrivit comunicatului de presa, "la nivelul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in materia contenciosului administrativ, incarcatura mare de cauze pe complet de judecata a determinat ca intre data sesizarii instantei si data acordarii primului termen de judecata sa treaca o perioada medie de 2 ani, fiind o ingerinta in dreptul justitiabilului - institutie publica sau cetatean - la solutionarea in termen rezonabil a cauzei sale. Diversitatea de litigii cu care este investita in calea de atac Inalta Curte de Casatie si Justitie nu justifica intotdeauna competenta de solutionare speciala, cum sunt cauzele privind corectii financiare cu valori de aproximativ 1.000 de lei, care se solutioneaza in ani."
La nivelulul tribunalelor - instanta de fond de drept comun in materia contenciosului administrativ - numarul de dosare nou intrate in anul 2016 in aceasta materie reprezinta 28,7% din numarul total de dosare nou intrate, in timp ce numarul total de dosare nou intrate in materie civila reprezinta 15,9% iar in materia litigiilor cu profesionisti reprezinta 12,4%.
Ca urmare, in dosarele din aceasta materie trece o perioada indelungata intre depunerea cererii si momentul inceperii judecatii, care poate ajunge pana la un an la instantele de drept comun. La acest termen se adauga durata procedurilor judiciare - dezbateri, incidente procedurale, solutii, motivari, cai de atac, eventuale rejudecari - solutionarea unui dosar patru-cinci, fara procedura de executare a hotararii, se mai arata in comunicat.
Proiectul este semnat de 21 de deputati si senatori PSD, impreuna cu fostul ministru al Justitiei, in prezent presedinte al comisiei juridice din Senat.
Initiativa legislativa urmeaza sa intre in dezbatere la Camera Deputatilor, Senatul fiind camera decizionala.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Anunţ mnatrimonial
Horoscopul zilei de 13.03.2018
De la ciocul mic, Orban a făcut ciocul mare
Ioan Rotundu
Theresa May a convocat Consiliul de Securitate,
dupa otravirea fostului agent dublu Serghei Skripal / Presa scrie ca ar putea acuza Rusia
Comisia Europeana a deschis o investigatie aprofundata in legatura cu ajutoare acordate de stat Complexului Energetic Hunedoara
Alina Bica cere sa fie supusa unei expertize medicale in Costa Rica. Judecatorii romani nu sunt de acord
Ambasada Rusiei acuza Londra de un joc foarte periculos
in gestionarea anchetei otravirii fostului agent dublu Serghei Skripal
Il sustin pe Liviu Dragnea, doar ca o confirmare oficiala nu se face asa
Directorul general ADP al Sectorului 1, trimis in judecata pentru luare de mita.
In acelasi dosar, consilierul PNL Daniel Chirvasa, trimis in judecata pentru marturie mincinoasa
Universitatea Central Europeana, infiintata de Soros, isi deschide o filiala la Viena
Tudorel Toader despre o eventuala sesizare a CCR privind revocarea Codrutei
Kovesi: Eu sunt pregatit
Cele două canalii care-şi bat joc de sărbătoarea Centenarului
Ioan Rotundu
Savin Bădic se războieşte cu directorul AJOFM Teodor Dimitriu
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă