Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Important
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8999
De la 07 Ianuarie 2003
122869066
Roman Mihaes:

La 20 de ani de la nastere R. Moldova este in pragul CONTRAREVOLUTIEI

  • 24 August 2011, 23:00
Revolta tinerilor din 7 aprilie 2009, care a condus la caderea regimului autoritar Voronin de la guvernare, are toate semnele unei revolutii unei noi generatii de cetateni a R.M.
Tinerii care s-au nascut dupa obtinerea independentei, au fost cei care au dictat politicienilor schimbarea regimului politic comunist, crearea AIE si politica de modernizare si integrare europeana a tarii. Chiar daca AIE are multiple probleme de functionare, este o alianta cu anumite realizari democratice, sustinuta de majoritatea cetatenilor, si de catre Occident, care ofera o larga sustinere politica si financiara.
In acest context, crearea unei aliante de guvernare intre PLDM si PCRM va avea toate semnele unei contrarevolutii, caci nu va fi o alianta determinata de votul cetatenilor, si nici una capabila sa produca reforme democratice.
Am mai declarat, PLDM , a fost votat la 28 noiembrie 2010, de anticomunisti si de o buna parte din romanii basarabeni, si a fost mandatat foarte clar sa devina partidul pivot al AIE-2.
O alianta a PLDM cu PCRM va insemna in mod foarte clar tradarea electoratului democratic, dar mai grav in conditiile actuale, o guvernare impreuna cu comunistii ar putea sa se transforme in groparul R.M. Este evident ca Voronin si Filat au ajuns la o intelegere, inca nu stim toate detaliile acesteia, insa putem sa incercam sa analizam unele elemente si consecintele ei.
Voronin nu va accepta niciodata un vot neconditionat pentru Filat, Presedinte al tarii si guvern minoritar PLDM. Asta sa o creada naivii. Dimpotriva, Voronin va incerca sa-si propulseze citi mai multi oameni in Guvern si alte structuri de conducere. Unii fosti sefi si ministri PCRM, s-au laudat deja in anumite cercuri ca Voronin s-a inteles cu Filat, si le-a promis revenirea la guvernare in toamna.
Insa pentru a masca guvernarea in doi, si pentru a o legitima in fata opiniei publice dar si a UE si SUA, se vor admite la guvernare si reprezentantii unor partide satelit, pentru a declara ca se formeaza un guvern larg de uniune sau salvare nationala.
Filat si Voronin au analizat mai multe posibile variante de guvernare in comun. Se spune ca intelegerea lui Voronin si Filat prevede urmatoarea schema de guvernare:
1. Filat – Presedintele R.Moldova
2. Voronin – Spikerul Parlamentului, dar se analizeaza si posibilitatea ca spiker sa fie Maria Postoico.
3. Crearea unui guvern de salvare nationala cu Premier de la PLDM. Este propus in calitate de Premier Victor Bodiu, omul de absoluta incredere a lui Filat.
In calitate de ministri si vice-premieri se vor regasi o parte din liderii politici a unor partide satelit a PLDM si PCRM. Se discuta despre anumite portofolii pentru Dumitru Braghis, Iurie Rosca, Sergiu Mocanu,Victor Selin si altii.
4. Procurorul General va reveni in aceasta intelegere catre PCRM, si va fi probabil numit in aceasta functie Artur Resetnicov, omul de absoluta incredere a lui Vladimir Voronin.
Care ar fi consecintele unei astfel de guvernari?
Este evident, ca se vor pune toate tunurile pe liderii PL si PD, ca se vor intenta dosare penale liderilor opozitiei, dar si liderilor societatii civile si din mass-media care vor critica guvernarea noua. Exemplul lui Lukasenco si mai ales a lui Ianukovici care a arestat-o pe Iulia Timosenko, va fi urmat de noii guvernanti. Vor fi operate arestari spectaculoase, a diferiti politicieni "corupti", care vor fi dezbatute pe larg la anumite posturi de televiziune.
Dupa semnalele recente venite de la Traian Basescu, de la Ministrul de externe al Cehiei, dar si de la Brusseles, ca luna de miere se poate termina in relatiile UE cu Moldova, o astfel de alianta nu are cum sa primeasca sustinerea UE.
Fiind dezamagita de evolutia nedemocratica si autoritara, UE cel mai probabil va suspenda toate proiectele majore cu RM, pentru o perioada nedeterminata de timp.
Noul Guvern in lipsa de resurse financiare va fi nevoit sa contracteze credite politice din Rusia sau China, cu dobinzi mult mai mari decit cele oferite de FMI, si astfel se va stopa definitiv integrarea europeana si se va agrava si mai mult situatia economica a tarii.
Populatia RM, nu va cistiga nimic din aceasta posibila guvernare, in schimb se vor consolida politic si economic cele doua clanuri. Astfel R.Moldova este in pericol de a deveni un Bantustan european, o transnistrie mare, condusa de Filat, Voronin si Smirnov.
Cui prodest, sau mai bine zis, cine are nevoie de o asemenea guvernare?
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Măsluire ratată a cauzelor unui incendiu de pădure
Ioan Rotundu
Locuri de muncă prin Uniunea Europeană pentru botoşăneni
14.500 lei ajutoare sociale plătite necuvenit şi de recuperat
Criterii noi pentru gradaţiile de merit în învăţământ
Disponibilizare colectivă la societatea Dorotex
ÎConducător auto fără permis și beat în ultimul hal
Vicele Alexa solicitat să păzească rufele de găinaţul ciorilor
Tot mai mulţi botoşăneni îşi mută casa peste hotare
Reţeta zilei: Pui cu capire
Caricatura zilei
Horoscop
Bancul zilei: Răzbunarea bătrânului camionagiu
Topul salariilor la preşedinţii Consiliilor judeţene
UDMR susţine comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale -
Elena Udrea se leapădă de culoarea portocalie
Iliescu vrea din nou votul pe liste
Are BNR nevoie de mai mult aur?
De la Chişinău. Încă o palmă, pe obrazul României
Protest al tinerilor basarabeni pentru introducerea Limbi Române în Constituţia R.Moldova
Dorinţa şarlatanului Iliescu
Ioan Rotundu
Din culisele mediatizatului furt de la Memorialul Ipoteşti
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog