Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4276
De la 07 Ianuarie 2003
123138016
pnl

Român din Timoc atacat de extremişti sârbi

  • pentru că interpreta cântece în româneşte
  • 19 January 2010, 23:00
Un nou atac al extremistilor sarbi impotriva unui roman timocean a fost inregistrat la Maidan (Majdanpek), localitate din Timoc, zona locuita de aproximativ 300.000 de romani/vlahi, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc. Cristian Wagner, conducatorul formatiei de etno-jazz "Misteria Carpatica" a fost atacat cu pumnii intr-un local din Majdanpek de membrii unei organizatii nationaliste sarbesti OBRAZ, apropiata de Biserica Ortodoxa Sarba.
Motivul atacului a fost ca Wagner canta cantece romanesti si se manifesta ca roman. "Acest tinar patriot roman are singura trupa etno jazz in Timoc care canta exclusiv in limba noastra romana si este de mult timp ca un spin in ochii sovinilor si autoritatilor locale sarbesti. A cantat la mai multe festivale de muzica romaneasca in Banat si in Timoc, si a cantat de mai multe ori si la televizia statala sarbeasca RTS si la alte televiziuni sarbesti fiind foarte talentat. A absolvit facultatea la Craiova. canta la nai, si e practic singurul muzician roman din Serbia care mai pastrazea aceasta tradiatia romaneasca ca si Ghearge Zamfir la instrumentul ala", a declarat pentru Romanian Global News o sursa din Timoc.
Organizatiile romanesti din Negotin si Bor monitorizeaza evenimentul si vor acorda asistenta juridica lui Cristian Wagner, denuntand pe de alta parte atacurile antiromanesti care se manifesta in zona, de multe ori cu complicitatea autoritatilor sarbe.
Dealtfel surse ale Romanian Global News din Timoc sustin ca mai multe partide sarbesti incitate de organele de securitate sarbe vor incerca in aacest an sa preia controlul Consiliului National al Minoritatii Nationale Rumane din Serbia si sa schimbe directiva votata de acest consiliu ca limba utilizata este limba romana literara.
Toate acestea se petrec cu complicitatea autoritatilor centrale de la Belgrad care pe de o parte clameaza dorinta de integrare in Uniunea Europeana, iar pe de alta parte sunt complici ai actelor antiromanesti din Timoc, lansand diversiuni de tipul "limba vlaha" este diferita de limba romana sau "poporul vlah" este diferit de cel roman.
Demostratia este facuta de Ministerul pentru Drepturile Omului de la Belgrad care in loc sa apere drepturile minoritatilor inventeaza pentru inscrierea in listele electorale speciale care vor alege noile consilii nationale ale minoritatilor, limba "vlaha" (Formularele pentru înscrierea în listele electorale speciale). Ultima rubrica de pe pagina este limba "vlaha"( limba vlahă SOLICITARE de înscriere în listela electorală specială a minoeităţii naţionale), iar la pozitia 14 este limba romana (limba română C E R E R E pentru înscrierea pe lista electorală specială a minorităţii naţionale). Oricine va deschide acele formulare poate vedea ca este vorba de aceeasi limba. Dar nu si oficialii sarbi pentru care evidenta nu este evidenta, iar albul este negru si invers.
Iar aceste lucruri se intampla pe fondul ajutorului dat Serbiei de Romania, atat in procesul de integrare europeana si de apropiere de NATO cat si in problema Kosovo. Probabil ca asa stiu sarbii sa fie recuroscatori: le faci bine iti fac rau!
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


L-a "ars" cu flacăra violetă
Daniel Moruzi a fost investit subprefect
Comuna Broscăuţi caută secretar
Fostul director adjunct al Direcţiei Muncii, Gheorghe Timofti, a fost omorât
Dispărută de-acasă
Ruşinea judeţului îmbracă haine de subprefect
Nemulţumire la Direcţia de Sănătate Publică
Medicii de familie suferă de egoism profesional
Reducerea posturilor îi încaieră pe profesori şi învăţători
Primul caz de meningită din acest an
Parlamentari basarabeni, în vizită la colegii din Bucureşti
Fals omagiu lui Eminescu la Madrid
Autostrăzile Greciei sunt în continuare blocate
Guvernul, captiv în afacerea aurului de la Roşia Montană
Apropie cel de-al doilea stat românesc de NATO
Vlad Filat se ţine de cuvânt în ceea ce priveşte prezenţa limbii române în Constituţie
Geoană zice că nu crede în atacuri energetice şi că i s-au interpretat vorbele
prea târziu, deja s-a făcut de rahat global
Aproape 200.000 de angajaţi din sectorul privat ar putea fi disponibilizaţi în februarie
Petiţie pentru reducerea pensiilor foştilor securişti şi activişti comunişti
Moody's a îmbunătăţit estimările privind creşterea economică a României în 2010
Violeţii
Guvernul cere FMI o derogare pentru neplata facturilor către agenţii economici
arieratele guvernului generează acte de corupţie şi abuzuri
Program TELE'M Botoşani, miercuri
De la SUV-ul cu componente româneşti susţinut cu bani din votcă, la invazia chineză
Horoscop
Motiv să-ţi înşeli nevasta
BMV făcut scrum
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog