Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Decese
Reportaje
Comentarii
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22352
De la 07 Ianuarie 2003
122882419

Românca Iana Matei este Europeanul Anului 2010

  • pentru combaterea traficului de fiinte umane
  • 21 January 2010, 23:00
Reader's Digest a desemnat-o pe romanca Iana Matei, presedintele organizatiei Reaching Out, "Europeanul Anului 2010" pentru lupta sa impotriva traficului de persoane, transmite Prompt Media preluata de Romanian Global News.
De la o adresa secreta din Pitesti, prin intermediul organizatiei sale, "Reaching Out, Iana Matei, la 50 de ani, isi dedica viata pentru salvarea copiilor care cad victime traficantilor de fiinte umane. Pentru lupta ei neobosita impotriva acestei forme de sclavie moderna, juriul format din cei 19 editori europeni ai revistei Reader's Digest a desemnat-o pe Iana "Europeanul Anului 2010". In cei 15 ani de traditie a acordarii acestei distinctii, este pentru prima data cand laureatul este un roman.
Potrivit datelor UNICEF, aproximativ doua milioane de copii din intreaga lume cad victime comertului sexual. Organizatia franceza pentru drepturile omului "Terre des Hommes" estimeaza ca un numar de 6.000 de copii cu varste cuprinse intre 12 si 16 ani sunt traficati in fiecare an din Europa de Est catre tari occidentale.
"Sute de fete din tari Est Europene, inclusiv Romania, sunt fortate sa se prostitueze in tarile occidentale mai bogate, dupa ce se lasa cu naivitate atrase aici de promisiunea unor locuri de munca, ce apoi se dovedesc a fi adevarate capcane.", spune Iana Matei. "Tinute prizoniere, supuse la abuzuri si obligate sa intretina raporturi sexuale, ele devin, in fapt, sclave - nu exista alt cuvant mai potrivit pentru aceasta situatie."
In cei 11 ani de activitate ai organizatiei "Reaching Out", Iana Matei a salvat si a redat o viata normala unui numar impresionant de victime: nu mai putin de 420. Cele mai multe tinere, dupa ce trec de etapa de reabilitare din cadrul centrului "Reaching Out", se intorc in societate si duc o viata normala. Multe au acum familii si copii, iar majoritatea pastreaza legatura cu salvatoarea lor. Tinerele ajung la ea pe diverse cai. Unele sunt aduse de Politia Romana, multe sunt trimise de organizatii care le repatriaza din alte tari, cum este exemplul Armatei Salvarii din Marea Britanie. Iana se ocupa de tot: le asteapta la aeroport si apoi le ajuta sa se reabiliteze. Uneori este nevoita chiar sa "rapeasca" victimele, organizand actiuni spectaculoase de salvare a prizonierelor unor criminali inraiti. Situandu-se in prima linie de lupta in batalia cu acest flagel, Iana colaboreaza din culise si cu agentii internationale.
Decorată de Departamentul de Stat al SUA în 2006
Născută în Orăştie şi crescută în Transilvania, unde tatăl ei era antrenor de fotbal, Iana Matei şi-a petrecut studenţia la Bucureşti, unde a studiat Artele. De la restaurarea operelor de artă a ajuns, peste câţiva ani, să restaureze suflete. Aşa i-a fost destinul. După Piaţa Universităţii, în '90, a ajuns să fie căutată de poliţie, aşa că a decis să părăsească ţara, ca refugiat politic. Din Iugoslavia a ajuns în Australia. Era singură, proaspăt divorţată şi cu un copil de doi ani după ea, fiul său - Ştefan. A vrut să-şi continue studiile şi aşa a ajuns să deţină o licenţă în Psihologie şi să dezvolte proiecte pentru copiii străzii din Australia.
În urma unui concediu petrecut în România, în 1998, decide să revină în ţară, speriată de numărul mare de copii abandonaţi în România, pentru a se implica în proiecte de ajutorare. "Îmi făcusem planuri pentru doi ani. Atât voiam să stau. De atunci au trecut 11 şi sunt tot aici", spune cea care a demarat o puternică campanie pentru recuperarea şi reabilitarea victimelor traficului de fiinţe umane, colaborând cu agenţiile internaţionale care activează în domeniu. Iana Matei a descris situaţia din România pentru guvernul SUA, a lucrat cu agenţii ca UNODC (Biroul Naţiunilor Unite pentru Lupta împotriva Drogurilor şi a Crimei Organizate) şi a făcut parte dintr-o comisie de experţi ce consiliază NATO în lupta împotriva traficului de fiinţe umane.
Potrivit "Gandul", Iana a fost declarată, în 2006, "Eroul Anului" de către Departamentul de Stat al SUA. În anul următor, în Marea Britanie, a primit Premiul pentru Aboliţionism din partea Camerei Lorzilor, iar ieri, 20 ianuarie, a fost desemnată Europeanul Anului de către revista Reader's Digest. În istoria de 15 ani a acestui premiu, acordat de cele 19 ediţii europene ale publicaţiei, este pentru prima dată când distincţia se acordă unui român.
Date recente
Politistii de la Crima Organizata anunta ca au fost identificate, in 2009, circa 640 de victime ale traficului de persoane, insa numarul real al persoanelor exploatate de traficanti ar putea fi mult mai mare.
Anuntul a fost facut de comisarul Cristian Duta, seful Serviciului de Combatere a Traficului de Persoane, miercuri, in cadrul ceremoniei de premiere a Europeanului Anului 2010, romanca Iana Matei, presedintele organizatiei Reaching Out, ce se ocupa cu recuperarea si reabilitarea victimelor traficantilor de persoane, potrivit Mediafax.
De asemenea, comisarul Cristian Duta a declarat ca multe din victimele recuperate de politistii de la Crima Organziata au fost trimise la centrul de reabilitare si integrare din Pitesti, infiintat de Matei.
Comisarul a mai precizat ca in ultimii ani a fost observata o scadere a numarului acestor infractiuni, recunoscand insa ca multi dintre martori se tem sa depuna marturie, din cauza represaliilor traficantilor.
Potrivit acestuia, principalele destinatii ale victimelor traficului de persoane din Romania sunt Italia si Spania.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Condolean'e pentru Dănuţ
Ucis a doua oară de progeniturile regimului comunist cocoţate directoare
unele nu ştiu nici cine a fost Nicolae Bălcescu, darmite Dumitru Iov
La policlinici, pentru consultaţii, se vor putea face programări telefonice
dar de aşteptările la coadă tot nu scapă nimeni
O treime dintre primăriile din judeţul Botoşani cară gunoiul cu căruţa
ADR Piatra Neamţ a mişcat un deget şi pentru Botoşani
Agent şef de poliţie mort de beat prins de prefect
Crimă şi sinucidere la Dorohoi
O schimbare de lege costă 1,1 milioane de euro. I-ai donat, s-a votat
O fată de 19 ani riscă să îşi piardă vederea după ce a luat Tamiflu
Brandul Botoşanilor, între Eminescu şi crimă
Ioan Rotundu
Comentariul comentariilor (X)
Ioan Rotundu
Basescu are de dat câteva explicaţii urgente despre Aliodor Manolea
Schimb de nevastă
Impozitul pe avere ar putea să nu fie aplicat
Rovinietele autocolante vor fi înlocuite cu rovinietele electronice
CSAT a aprobat înfiinţarea celor două mari companii energetice
ele sunt Electra şi Energetica
R. Moldova începe condamnarea comunismului
Sloganuri demagogice si realitatea cruda
Se angajează inspectori de poliţie pentru protecţia animalelor
Orele suplimentare nu vor mai fi plătite dublu
dar nici compensate cu ore libere nu-i cum
Încă nu se ştie ce unităţi medicale vor trece în subordinea CJ
România pare pe drumul cel bun în relaţia cu FMI, dar riscurile politice rămân
Horoscop
Robert Negoiţă şi iubita cu 19 ani mai tânără
Vom avea învăţători cu studii superioare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog