Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Reportaje
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13271
De la 07 Ianuarie 2003
122898920

Români cu care ne mândrim

  • prof. dr. ing. Claudiu Matasa, a împlinit recent 80 de ani
  • 2 April 2010, 23:00
Există unele personalităţi pe care cu greu le poţi încadra într-o succintă schiţa de portret, datorită marei notorietăţi de care se bucură, multitudinei funcţiilor, titlurilor şi distincţiilor primite în ţările în care activează, în cele în care predă la Universitate, sau în cele în care conferenţiază, precum şi imensei lor popularităţi. Parcurgând filele activităţii profesionale şi extraprofesionale pe care o desfăşoară prof. dr. ing. Claudiu Mătasă, rămâi impresionat de volumul enorm de muncă depusă că cercetător ştiinţific, că preşedinte al unei companii lucrative, precum şi în activităţile legate de comunităţile româneşti de pretutindeni, că publicist sau, că fost deţinut politic, în cea pentru demascarea crimelor comunismului în ţara noastră.
Consul general onorific al României în Statul american Florida, profesor universitar, doctor inginer, doctor honoris cauza al mai multor universităţi din lume, director coordonator pentru Statele Unite şi Canada al Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni, membru fondator al Academiei Româno-Americane de Ştiinţă şi Arte, posesor al Ordinului de Merit oferit de Congresul Statelor Unite, decorat cu medalia de aur „Ronald Reagan" pe anul 2004 şi 2005, comandor al Ordinului „Gogu Constatinescu" oferit de către Societatea Inventatorilor Români, consultant şi referent al unor reviste de înaltă specialitate din USA, membru al Academiei de Ştiinţe din New-York, (Membru şi benefactor al Academiei Româno-Americane nota red. Romanian VIP) preşedinte de onoare al Academiei de Stomatologie din Chişinău, membru de onoare al Academiei de Medicină din România, inventator, conferenţiar, membru fondator al Consiliului Mondial Român din Statele Unite, preşedinte al Companiei „Ortho-Cycle", jurnalist, editor al publicaţiei „Buciumul Floridei", iată doar câteva din titlurile şi distincţiile primite de Claudiu Mătasă în prodigioasa lui activitate pofesională şi extraprofesională, care îl atesta că o personalitate de talie internaţională.
Despre Claudiu Mătasă s-a scris enorm în presă din ţara şi de peste hotare şi se va mai scrie, deoarece, la cei peste o sută de ani fără un sfert (80 astăzi, 1 aprilie 2010 n.r. Rom VIP), cum îi place să se recomande, este încă tânăr şi plin de vigoare. Iată acum enumerarea câtorva dintre publicaţiile la care a colaborat, a acordat interviuri sau care au postat articole şi reportaje despre prodigioasă lui activitate: România Liberă, Evenimentul Zilei, Adevărul, Ziua, Cronica Română, Curierul Naţional, Formula AS, Jurnalul Naţional, Evenimentul-Iaşi, Lumina, Romanian Tribune-Chicago, BBC-Londra, Cuvântul Românesc-Hamilton, Observatorul-Toronto, Pagini Româneşti-Montreal, Clipa-Anaheim USA, Revistă de Cultură Asymetria, Romanian Global News, Top Busines, Alternativa, Analize şi Fapte, Business Ro, Europa Creştină, etc. Poate fi găsit în Dictonarul WHO (World Health Organization), precum şi în Dicţionarul Ilustrat „Personalităţile României" editat de prof. dr. Dan Fornade.
Claudiu Mătasă este o personalitate intens mediatizată, participă activ la seminarii, la sesiuni ştiinţifice, la simpozioane, conferenţiază pe teme de specialitate în multe ţări ale planetei, semnează memorii, vizitează comunităţi româneşti din alte ţări unde este primit cu deosebită consideraţie datorită notorietăţii de care se bucură pretutindeni. În calitate de preşedinte al Asociaţiei Culturale a Românilor din Florida a participat la toate Ediţiile Forumului Presei Românilor de Pretutindeni, precum şi la Simpozioanele organizate de Asociaţia Culturală din Hamilton-Canada, unde a conferenţiat ani la rândul în cadrul săptămânilor culturale ale Câmpului Românesc, conferinţele fiind însoţite de proiecţii foarte interesante s-au bucurat de un succes excepţional.
Corespondează cu un număr însemnat de jurnalişti din ţara şi de peste hotare, precum şi cu oameni de ştiinţă, de artă şi cultură, sau din sferă politicii. Pe Internet se pot citi circa o mie de articole despre activităţile lui sau ale Companiei sale „Ortho-Cycle".
Claudiu Matasa s-a născut la 1 aprilie 1930 în oraşul Petroşani, tatăl lui fiind magistratul Gh. Matasa, iar mama Merguerite Aurand, fiică unui profesor care făcea parte din Misiunea Universitară Franceză din România. După absolvirea liceului în oraşul Sibiu a plecat la Bucureşti unde s-a înscris la Institutul Politehnic. În anul 1952, student fiind, datorită faptului că vorbea curent câteva limbi de circulaţie, a fost angajat că translator al unor grupuri de turişti străini care vizitau ţara noastră la invitaţia autorităţilor comuniste.
Într-una din acele vizite, el le-a explicat turiştilor că între cuvintele frumoase care prezentau în culori trandafirii situaţia din ţara, cu „măreţele" ei realizări şi sărăcia în care trăia poporul român era o distanţă enormă. În urmă acestei fapte a fost arestat şi condamnat la doi ani de detenţie pe care i-a petrecut la Jilava şi la Capul Midia dela Canalul Morţii. După eliberare în care i s-a stabilit domiciliu obligatoriu, s-a reinscris la Poltehnica şi a absolvit Facultatea de Chimie Industrială. În anul 1956, anul revoluţiei maghiare a recidivat că "reacţionar", manifestându-şi pe faţă simpatia faţă de poporul vecin care fusese victimă unei mari tragedii.
De data aceasa a scăpat numai cu concedierea delă ICECHIM unde funcţiona. Datorită însă rezultatelor excepţionale ale cercetărilor sale a promovat curând în funcţia de director al Departamentului de Cercetare şi Dezvoltare din cadrul Combinatului de fibre sintetice dela Săvineşti şi al celui dela Craiova. În această perioadă a obţinut în Statele Unite ale Americii trei brevete de inventator, iar în anul 1968 şi-a luat doctoratul în inginerie chimică. Pentru a putea pleca din ţară în care suferise şi nu fusese apreciat la adevărată lui valoare, Claudiu Mătasă a realizat o căsătorie fictivă cu o farmacistă austriacă.
Chemat de însăşi fiică Cancelarului Austriei a ajuns la Viena în anul 1970 şi s-a înscris la un nou doctorat în ştiinţe tehnice, doctorat pe care l-a obţinut în anul 1973 cu metiunea „summa cum laude", după care a părăsit Europa plecând în Statele Unite unde a obţinut azil politic şi i s-au oferit condiţii optime pentru a-şi continua activitatea profesională axată pe tehnologia reciclării materialelor ortodentice. În anul 1976 a înfiinţat Compania "Ortho-Cycle" şi a editat ziarul de limbă română „Buciumul Floridei".
Datorită notorietăţii şi personalităţii lui recunoscute atât în Statele Unite, în România cât şi în alte ţări, după victoria „Alianţei D.A." în alegerile din ţara noastră a fost numit consul general onorific al României în Florida. Fostul deţinut politic Claudiu Matasa nu a uitat ororile pe care le-a cunoscut în detenţie, de aceea a întreprins o mulţime de acţiuni pentru înfiinţarea la Bucureşti a unui Muzeu al comunismului şi al Rezistenţei Anticomuniste din România. În vizitele pe care le-a efectuat cu ocazia unor conferinţe în ţările foste satelit ale Uniunii Sovietice, el a constatat existenţa unor muzee şi monumente dedicate victimelor regimurilor comuniste din ţările respective. Inspirat de cele văzute s-a adresat chiar şi preşedintelui Traian Băsescu căruia i-a cerut să sprijine şi să patroneze înfiinţarea în capitala ţării noastre a unui muzeu în care să se arate teroarea şi atrocităţile care s-au petrecut în România sub dominaţia comunistă.
Pe lângă iniţiativă personală şi oferirea sumei de o suta de mii de dolari, a semnt împreună cu alte câteva sute de personalităţi din toată lumea „Apelul pentru înfiinţarea Comitetului pentru reprezentarea victimalor comunismului". Din păcate toate acţiunile întreprinse, inclusiv oferta lui de sprijin financiar, au rămas fără răspuns.
Fiind dotat însă cu voinţa şi perseverenţă, nu s-a lăsat descurajat ci continuă, pe lângă activităţile profesionale şi didactice pline de răspundere, să participe la toate acţiunile de interes comunitar la care este solicitat. Deşi ar avea suficienţe motive şi posibilităţi să ducă o viaţă liniştită, fără griji, să facă oricând ocolul lumii într-un iaht personal, Claudiu Matasa este totuşi un om modest, echilibrat, sociabil, are un şarm aparte, ştie să cultive şi să întreţină prieteniile dobândite cu diferite ocazii, este deosebit de amabil, manierat, politicos, având o atitudine de aristocrat. Cred că este unul dintre puţinii româno-americani care săruta mână doamnelor când se prezintă sau când îi sunt prezentate.
Într-un articol recent, publicaţia „Romanian Tribune" din Chicago reproduce o declaraţie mai veche a lui, în care spunea: „Mai mult decât oricând, românii au nevoie de repere de moralitate şi asta într-o vreme în care modelele sunt tot mai greu de găsit". Personalităţi de talia omului de ştiinţă prof. dr. inginer Claudiu Mătasă reprezintă cu adevărat un model de moralitate ce fac cinste României, ţara căreia i-a ridicat prestigiul, atât în Statele Unite ale Americii, cât şi în o mulţime de alte ţări care îl apreciază şi stimează. Se poate afirma cu certitudine că este cu adevart un român cu care ne mândrim.
Notă autorului: Cu puţin timp în urmă acest distins compatriot a ieşit învingător în luptă cu un inamic desebit de periculos şi perfid: cancerul. Îi dorim însănătoşire grabnică şi deplină, în folosul lui, al familiei sale şi al comunităţii româneşti.
George GEORGESCU
publicist
membru al Asociatiei Scriitorilor Romani din Canada
Ottawa, Ontario, Canada
http://conexiuni.net/
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Felicitare pascală societatea Termica SA
Felicitare pascală ACO Botoşani
Felicitare Mircobuzul SRL
Felicitare pascală Moldopan SA
Felicitare pascală senatorul Daniel Humelnicu
Felicitare CLM şi Primăria Botoşani
Felicitare pascală Constantin Conţac
Horoscop
Felicitare din partea senatorului Gheorghe Marcu
Felicitare de Paşte - Publicaţiile Jurnalul Online
Acţiune de caritate a elevilor de la Grupul Şcolar de Industrie Uşoară
Ghimpu şi Chirtoacă fac lumina ăcolo unde ancheta oficială face mai mult fum
Drumurile vinului, mănăstirilor şi monumentelor culturale vor trece Prutul
Silviu Prigoana cere poliţiei să-i anuleze permisul de conducere lui Honorius
O britanică şi-a revenit din muţenie, dar cu accent românesc
BMW căptuşit cu ţigări de contrabandă
Haine contrafăcute în valoare de 32.000 lei
Bătrânii din zona de frontieră au primit cadouri de la poliţişti
Dor de Paştele de-acasă
Flutur va candida pentru un nou mandat în fruntea PDL Botoşani
Angrenaţi în misiuni de ordine publică la sfârşit de săptămână…
UPU aglomerată de greva medicilor de familie
Programul de Paşte al Policlinicii şi al unor farmacii
COMUNICAT DE PRESĂ – Guvernul României
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog