Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22900
De la 07 Ianuarie 2003
122908549

Români de pretutindeni alături de românii din Covasna, Harghita şi Mureş

  • 21 March 2010, 23:00
Reprezentanţii românilor din afara frontierelor au transmis, sâmbătă, mesaje de susţinere pentru românii din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, care au fost făcut publice la Adunarea românilor din cele trei judeţe, organizată la Topliţa, transmite Romanian Global News. Mesaje venite de la organizatii si personalitati romanesti din Germania Ucraina, Serbia, Italia, SUA, Canada, au venit sa completeze mesajele de solidaritate din toate zonele tarii.
Intr-un mesaj al Consiliului Romano-American, semnat de presedintle acestuia , fostul detinut politic anticomunist Nicolae Popa se arata ca : " Va-ti adunat astazi la Toplita, descalicand parca din alte vremuri, multi dintre dumneavoastra urmasi ai celor ce alta data au inscris in istorie Marea Adunare de la Blaj. Astazi, prezenta voastra aici reediteaza si legitimeaza Blajul.
Alaturi de voi, romanii de pretutindeni interesati de soarta pamantului strabun va trimit salutul lor impreuna cu o alesa admiratie pentru dragostea voastra fata tot ce este romanesc si pastrat cu mari sacrifici si jertfe.Romanii de peste ocean va asigura de tot sprijinul moral pe care vi-l poat da si va promit ca vor fi in permanenta alaturi de voi.
Consiliul Roamno-Aemrican doreste sa se alture luptei dumneavoastra impotriva celor care indeamna la secesiune si vrajba."
Într-un alt document semnat de Mihai Stan, din partea Consiliului Mondial Român, şi Mircea Popescu din partea World Romanian Congress, românii din diaspora vorbesc despre statutul unitar şi indivizibil al României, subliniind că este greu de înţeles cum articolul 1 din Constituţie este contestat de unii cetăţeni români, indiferent de naţionalitatea lor.
„Da, România noastră, a românilor de pretutindeni, este un stat unitar şi indivizibil, nu un stat ciopârţit pe criterii etnice. Noi, românii din afara graniţelor ţării, nu ducem în lume istoria, cultura, tradiţiile unui stat fără identitate, a unui stat al bantustanelor cu care nu ne-am putea identifica. Fie că suntem români, maghiari sau de orice altă naţionalitate, Patria noastră comună este România Unitară şi Indivizibilă, faţă de care suntem loiali şi a cărei integritate suntem datori s-o apărăm oriunde am fi şi în faţa oricui ar pune la îndoială unitatea şi indivizibilitatea sa", se arată în mesaj.
Reprezentanţii organizaţiilor românilor din afara graniţelor avertizează că încercările de obţinere a autonomiei pe criterii etnice nu numai că sunt respinse de organismele comunităţii internaţionale, 'dar sunt izvoare de tulburări locale care, în cele din urmă, pot degenera în conflicte regionale'.
Românii din diaspora consideră că formaţiunile politice, organizaţiile şi liderii care instigă la asemenea acţiuni duc o politică de discriminare a etnicilor maghiari, „pe care îi transformă în cetăţeni de mâna a două, incapabili să se integreze societăţii româneşti în care îşi au locul ca cetăţeni cu drepturi depline".
În mesajul menţionat se mai arată că România nu-şi discriminează proprii cetăţeni pe criterii etnice, lingvistice sau culturale, dovada constituind-o faptul că ministrul Culturii este Mb, un etnic maghiar.
In mesajele primite este criticata Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, acuzând această formaţiune că instigă şi contribuie la acţiuni de masă cu caracter revizionist şi secesionist, făcând trimitere la mitingul organizat la Cluj-Napoca, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, unde s-a afişat pancarta „Ţinutul Secuiesc nu-i Romania" fără ca ministrul în Guvernul României, Cseke Atilla, să fi luat vreo atitudine.
Reprezentanţii organizaţiilor românilor din diaspora îşi încheie mesajul cu rugămintea de a fi consideraţi cosemnatari ai hotărârilor care s-au luat la Topliţa.
„Cu adânc respect pentru dovada de patriotism, de dragoste faţă de poporul şi destinul românilor pe care participanţii la această adunare îl manifestă, şi noi, ca parte integrantă a naţiunii române indivizibile, ne alăturăm, dumneavoastră şi vă rugăm să ne consideraţi
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Victor Ponta a cerut suspendarea senatorului Catalin Voicu din PSD
S-au adunat la Baia Mare pentru a cere eliberarea primarului Cristian Anghel
S-a descoperit o planetă temperată în afara Sistemului Solar
Ceauseşcu nu a reuşit să ne convingă să nu mai vorbim în maghiară
nu va reuşi nici Ponta
Un an de misiune ortodoxă printre românii din Siria
400.000 de români cer oprirea acţiunilor antiromâneşti în Ţinutul Secuiesc
Horoscop
Bancul zilei: Chef de sex în miez de noapte
Condamnaţi să înveţe cu cadre mecalificate
O reaşezare a tarifelor pe caz ponderat poate reduce datoriile spitalelor
Boala sărăciei, TBC-ul, ia amploare
Suspectul şi-a vândut câinii ucigaşi, poliţia tace
Scumpirea medicamentelor este o certitudine, nu un zvon
şi aceasta în ciuda faptului că leul s-a întărit faţă de euro
Tâlhărit de un căruţaş care l-a luat la ocazie
Locuinţe pe terenurile Armatei
O fetiţă de 11 ani din Suceava a plecat în căutarea mamei la Botoşani
Start la marea debranşare Apa Grup
Comentariul comentariilor (XLVII)
Ioan Rotundu
Să ne cutremurăm!
Ioan Rotundu
Un eveniment de excepţie - Lansare de carte Cristian Bădiliţă
Bucătăria Jurnalul: Tocăniţă din pipote şi inimioare
liescu a încercat să se delimiteze de Cătălin Voicu
dar nu-l asculta Viorel Hrebenciuc
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog