Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6520
De la 07 Ianuarie 2003
122866587

Romania Libera: Mugur Isarescu ar fi semnat note informative la Securitate sub numele de cod "Manole"

  • 7 March 2017, 23:00
"Manole". "Sursa Manole". Sub acest nume de cod s-a ascuns, inainte de 1989, actualul guvernator al Bancii Nationale a Romaniei. Se afla in evidentele UM 0195, adica sub controlul Contraspionajului Extern din Centrala de Informatii Externe, scrie Romania Libera in editia sa de marti. Investigatia celor de la Romania Libera, intinsa pe 3 pagini, este insotita de facsimile si documente din care rezulta ca ofiterii UM 0195, Contraspionajul Centralei de Informatii Externe, il dirijau pe "Manole" sa spioneze diplomati americani sau britanici, banuiti a fi genti acoperiti.
Dat fiind CV-ul Guvernatorului (iesiri repetate peste granita inainte de Revolutie, detasarea pe un post in capitala SUA), existau suspiciuni legate de posibile legaturi ale lui Isarescu cu diversele Servicii, fara ca acestea sa fi fost pana acum demonstrate in vreun fel.
Foarte multi dintre cei care au ajuns in functii publice dupa 1990 au avut un trecut marcat de relatiile cu Serviciile. Unii (cum a fost cazul lui Daniel Daianu, actual membru in Consiliul de Administratie al BNR) au recunoscut aceste legaturi, in vreme ce altii au cautat sa le tina cat mai departe de ochii publicului.
Isarescu a lucrat inainte de 1989 in cadrul Institutului de Economie Mondiala, infiintat in 1969.
Oficialii Bancii Nationale au transmis ziarului un raspuns, mai exact un fragment din interviul acordat de Mugur Isarescu ziarului Jurnalul National: "Activitatea mea de dinainte de '89 este arhicunoscuta. Am lucrat timp de 17 ani intr-un singur loc, la Institutul de Economie Mondiala. (...) Institutul avea intr-adevar o pozitie speciala in epoca. De exemplu, avea acces direct la fluxul Reuters, pentru a accesa preturi, evolutii de cursuri valutare, stiri din economia mondiala etc.
Analizele cercetatorilor pe baza acestor date ajungeau pe canale specializate la institutiile abilitate, la Ministerul Comertului, la Guvern, inclusiv pe masa lui Ceausescu. Avand in vedere importanta si destinatia acestora, era precizat cu initiale numele tuturor celor care participau la redactarea materialelor, de la analist la dactilografa. Din acest motiv, probabil, au aparut, si continua sa prezinte interes si astazi, intrebarile legate de activitatea IEM. (...)
Cand am devenit prim-ministru, am cerut explicit sa se analizeze activitatea institutului. Concluzia acelei analize a fost una clara: ca nu e vorba de asa ceva! Este adevarat ca statutul neconventional al IEM impunea salariatilor o anumita rigoare. Cu atat mai mult, cu cat am avut multe intalniri in acea perioada cu cercetatori, cu jurnalisti straini, cu diplomati, si am plecat de mai multe ori in strainatate. Desigur, cu acceptul, asa cum era atunci, al institutiilor statului.
Si cu referinte pe care angajatii le scriau intre ei ca garantii reciproce. Colectivul nostru era foarte unit in jurul personalitatii academicianului Costin Murgescu. Orice eventuala alta asa-zisa referinta nu poate fi decat un prefabricat, asa cum au fost multe pe aceasta tema din 1989 incoace. In 27 de ani, tot ce se facea acolo a fost verificat si rasverificat. Asa ca eventualele insinuari, care pot aparea, nu pot fi decat noi episoade din lunga lista de stradanii de a fi acuzat cu orice pret de catre aceeasi oameni care si-au facut un subiect cotidian din persoana mea".
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cum a sărbătorit 8 Martie, senatorul Papalete de Vlăsâneşti
Ioan Rotundu
Augustin Lazar: E de evitat sa avem acte de clementa pentru fapte de coruptie
Kovesi: Gratierea nu ar trebui sa se aplice celor care au comis fapte de coruptie
Iohannis, despre referendumul sau:
Am lasat-o mai incet, societatea s-a exprimat prin protestele care au avut loc
Parlamentarii PSD au votat "in bloc" ca seful serviciului secret al Politiei sa nu mai fie numit de premier,
ci de ministrul de interne loial lui Dragnea
Cine beneficiaza de amendamentele propuse de Serban Nicolae la proiectul de gratiere
Liviu Dragnea: Categoric nu sustin o lege a gratierii pentru fapte de coruptie
Liviu Dragnea explica ce a facut cu milionul de euro incasat de la Costel Comana:
O parte a fost folosita pentru constructia casei din Alexandria iar o alta parte in alte scopuri
Guvernul nu sustine amendamentele depuse de Serban Nicolae
Intra in dezbatere publica proiectul Legii preventiei
Ministerul Finantelor Publice suspenda temporar ocuparea posturilor vacante si promovarile
Guvernul anunta anularea penalitatilor de intarziere pentru rau-platnicii la Fisc care fac esalonare
Controale la magazinele on-line
Felicitare 8 Martie - Cabinet parlamentar Cristian Achiţei
Horoscopul zilei de 8.03.2017
: Bancul zilei: Leac original
Comunicat de presă APIA Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog