Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Economic
Fapt divers
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
13257
De la 07 Ianuarie 2003
114842889

Romania a atras 1,25 miliarde de euro printr-o emisiune de euroobligatiuni.

  • Emisiunea a fost suprasubscrisa de aproape doua ori.
  • 19 February 2016, 23:00
Romania a atras 1,25 miliarde de euro de pe pietele externe de capital, din care 750 de milioane de euro cu maturitate de 10 ani si 500 de milioane de euro cu maturitate de 20 de ani, au transmis vineri oficialii Ministerului de Finante. Suma a fost obtinuta prin redeschiderea celor doua transe de obligatiuni in euro emise in octombrie 2015, la randamente in scadere: de la 2,845% la 2,55% pentru transa de 10 ani si de la 3,93% la 3,90% pentru transa de 20 ani. Astfel, au fost atinse noi minime istorice pentru cele doua maturitati. Emisiunea a fost suprasubscrisa de aproape doua ori.
"Tranzactia de astazi reconfirma perceptia foarte buna si increderea investitorilor in economia romaneasca intr-un context volatil de piata, caracterizat de multe incertitudini. Pe fondul unei cereri semnificative, randamentele aferente titlurilor de stat sunt in scadere atat pentru titlurile de stat emise pe piata interna, cat si pentru cele emise pe pietele externe. Aceste evolutii conduc la reducerea costurilor aferente datoriei guvernamentale odata cu extinderea maturitatii portofoliului de datorie", a declarat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.
Oferta totala a cumulat 2,3 miliarde euro provenind din 220 de ordine. Baza investitionala a tranzactiei a fost diversificata atat din punct de vedere geografic, cat si a tipurilor de investitori pentru ambele transe.
Astfel, pentru transa cu scadenta in 2025 distributia geografica a fost urmatoarea: Romania (23%), Marea Britanie (19%), SUA (14%), Polonia si alte tari din Centrul si Estul Europei (14%), Benelux (9%), Germania si Austria (8%), Italia (5%), Asia si Orientul Mijlociu (3%), Scandinavia (3%), alte tari (2%). In privinta tipurilor de investitori, managerii de fonduri au predominat (60%), fiind urmati de banci si banci private (22%), fonduri de pensii si societati de asigurare (11%), banci centrale (5%) si altii (2%).
In transa scadenta in 2035, distributia geografica a fost putin diferita, cererea investitorilor din Germania si Austria fiind cea mai mare (22%), urmata de cea a investitorilor din Marea Britanie (18%), SUA (18%), Romania (17%), Benelux (7%), Franta (5%), alte tari din Europa (10%), Scandinavia (2%), Asia si alte tari (1%). Si pentru aceasta transa cererea a venit predominant din partea managerilor de fonduri (56%), urmati de fondurile de pensii si asiguratori (23%), banci si banci private (15%), banci centrale (2%) si altii (4%).
In urma acestor redeschideri, lichiditatea ambelor transe a crescut considerabil, situandu-se la 2 miliarde de euro in cazul emisiunii de euroobligatiuni scadente in anul 2025 si la 1,25 miliarde de lei in cazul emisiunii de euroobligatiuni scadente in anul 2035.
Aceste redeschideri fac parte din planul de finantare externa aferent anului 2016, incadrandu-se in obiectivele strategiei de administrare a datoriei publice, prin extinderea maturitatii medii a portofoliului de datorie guvernamentala in vederea reducerii riscului de refinantare.
Emisiunea a fost administrata de catre Citigroup Inc, HSBC Bank PLC, Raiffeisen Bank International AG si UniCredit SpA.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Pictori erotici
Reţeta zilei: Budincă cu peşte şi brânză de capră
Horoscopul zilei de 20.02.2016
Scrisoare deschisa a functionarilor ANAF catre presedinte si premier:
Daca doriti un stat de drept, modificati legile in favoarea contribuabililor de buna-credinta si dati-ne posibilitatea sa ne luptam cu cei de rea-credinta
Fabricanţii de arme din SUA fac tot mai multe campanii ale caror tinte sunt copiii
Un contrabadist de tigari a intrat in soc hipotermic dupa ce a traversat Prutul inot
Procurorul sef al DNA sesizeaza CSM, dupa ce Antena 3 a titrat:
Kovesi da dreptate Antena 3 si recunoaste ca Antena 3 nu trebuie evacuata
Omul presedintelui. Mai poate fi salvat Klaus Iohannis de anturajul sau toxic?
ISU Botoşani: Ceremonie militară de acordare a drapelului de luptă
Penitenciarul Botoşani - Comunicat de presă
Muzeul Judeţean Botoşani – Secţia Etnografie: Comunicat de presă
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 19.02.2016
Lumea lu' Rotundu: Acasă la Grigore Vieru
Botoşani/Flămânzi: Poştaşii fac campanie primarului Dan Oloeru
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă