Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
33448
De la 07 Ianuarie 2003
93866778

România a crescut cu numai 0,2% anul trecut

  • e şi acesta un rezultat al lipsei reformelor, al scandalurilor politice şi al lipsei de proiecte economice
  • 14 February 2013, 23:00
Desi la finele lui 2011 autoritatile locale si finantatorii internationali estimau ca economia Romaniei va creste cu 3,5-4% in 2012, iiar pe parcursul anului au fost operate ajustari in scadere la fiecare cateva luni, masuratorile INS au corectat fanteziile politicienilor. Verdictul Statisticii cu privire la evolutia PIB in anul trecut, publicat joi, a fost dur: doar 0,2% crestere in 2012.
Cifrele sunt in linie cu cele exprimate de FMI la cea mai recenta vizita facuta in Romania. Dincolo de cifre, ingrijoratoare e nu cvasi-stagnarea economica, ci lipsa de proiecte care se genereze locuri de munca si sa duca la crestere economica.
Cu o fiscalitate greoaie si inalta, in absenta reformelor reale, dar cu angajamente de cresteri salariale in zona bugetara, e dificil de crezut ca 2013 va aduce o crestere de 1,6%. Dar cine sa explice asta politicienilor? Cu certuri in interiorul coalitiei de guvernare care blocheaza reformele structurale si intarzie aparitia adevaratelor proiecte economice, economia nu are suficient combustibil pentru a-si gasi turatia care sa-i aduc cresterea economica.
Conform primelor estimari publicate joi de Institutul National de Statistica, Produsul intern brut in trimestrul IV 2012 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,2% comparativ cu trimestrul III 2012 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2011, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 0,3% pe seria bruta si cu 0,1% pe seria ajustata sezonier. In anul 2012 Produsul intern brut a crescut cu 0,2%, comparativ cu anul 2011. Nu e recesiune, ramane o crestere extrem de firava, insuficienta pentru a genera bunastare sau locuri de munca. Guvernul prognozeaza o crestere economica de 0,2% pe 2012, la un PIB estimat de 585,23 miliarde lei, nivel agreat de Fondul Monetar International.
De altfel, prognoza de crestere economica pentru acest an a fost de doua ori revizuita in scadere in ultima luna, de la 2%, la 1,8%, iar dupa discutiile cu FMI la 1,6%. Inainte de alegerile din decembrie, estimarea autoritatilor pentru cresterea economica era de 0,7% pentru 2012, iar prognoza pentru 2013 se cifra la 2,5%.
Isarescu: "Am vazut cat de importanta este crearea de locuri de munca pentru Romania de azi si de viitor. Este vorba de ameliorarea celui mai pacatos dezechilibru pe care il are aceasta tara: dezechilibrul intre cei care beneficiaza de ajutoare si cei care produc. Reducerea evaziunii poate fi atinsa prin crearea de locuri de munca. O crestere a impozitelor va duce la cresterea evaziunii fiscale. Sotutia sunt politicile de creare de locuri de munca, altfel, solutiile financiare sunt doar paleative"
Noile prognoze, incluse in Strategia fiscal-bugetara pentru 2013-2015 revizuita, indica o crestere medie in urmatorii trei ani de 2,2%, fata de nivelul de circa 3% anuntat pe un interval de patru ani in programul de guvernare. Potrivit prognozei curente, cresterea economica de 2,2% din 2014 va duce PIB la 660,5 miliarde lei, pentru ca in 2015 PIB sa urce la 696,33 miliarde lei. Dupa doi ani de recorduri de crestere in spatiul UE pana in 2008, Romania a suferit o corectie severa a PIB in 2009, cand a inregistrat o recesiune de 6,6%, urmata in 2010 de o noua scadere, cu 1,6%.
Potrivit ultimelor date revizuite de Institutul National de Statistica, PIB a urcat in 2011 cu 2,2% in termeni reali, la o valoare de 556,7 miliarde lei. Cresterea din urma cu doi ani a fost calculata insa la un deflator in jur de 4,1, aproape la jumatate fata de deflatorul utilizat in primele estimari, de 8,1%.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Citiţi de sus în jos şi invers
Gastronomie: Ruladă de caşcaval cu umplutură de cârnăciori
Ipocrizia prefectului Macaleţi
Ioan Rotundu
Uvertura Mall va gazdui primul magazin H&M din Botosani
Politica italiană, văzută de Elena, îngrijitoare la Roma
O noua acţiune a Politiei Sârbe împotriva Bisericii Ortodoxe Române din Timoc
îin scopul intimidării romanilor/vlahilor din localitate
Economiile Germaniei, Italiei, Portugaliei s-au contractat in ultimul trimestru din 2012
Încrederea în Biserica Ortodoxă Română este la cel mai scăzut nivel din ultimii 4 ani
Program pentru prevenirea consumului de droguri
Personal insuficient la Poliţia municipiului Botoşani
Şmecher ieşean anchetat pentru înşelăciune
Un poliţist comisar acuză… câinii maidanezi
Alţi doi patroni botoşăneni trimişi în judecată pentru evaziune fiscală
Şef nou la Cadastru
Botoşăneni sclavi la suceveni… în Anglia
Mihai Ţurcanu bravează faţă de francezi
Spitalul judeţean: Damian, concurentul fără adversari
A început evaluarea activităţii directorilor instituţiilor de cultură
Gripa a ajuns şi în Botoşani
Botoşani: Botoşănenii au descoperit rostul alocaţiilor europene
S-a obrăznicit comisarul Cătălin Radu?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă