Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
5347
De la 07 Ianuarie 2003
68512445

România a împrumutat 750 milioane de euro, pe 6 ani

  • 4 September 2012, 23:00
Romania s-a imprumutat cu 750 de milioane de euro printr-o emisiune de obligatiuni denominate in euro pe sase ani, relateaza Reuters.
Rata media a dobanzii a fost de 5,1% si maturitatea titlurilor este iunie 2018. La emisiune au participat BNP Paribas, Deutsche Bank, JP Morgan si UniCredit, mentioneaza publicatia citata.
Bancile au afirmat ca au avut o oferta totala de 1 miliard de euro si ca Romania a dorit sa imprumute cel putin 500 de milioane.
"Astazi s-a incheiat cu succes o emisiune de euro-obligatiuni, in suma de 750 de milioane de euro, care intra in Trezoreria Ministerului Finantelor, care se pastreaza ca si cont la Banca Nationala, deci intra in rezerva valutara a tarii, o majoreaza cu aceasta suma, pe o durata de sase ani, la o dobanda de maximum 5,15% pe an, deci 5,10% si 5,15% va fi dobanda care va fi anuntata in cateva ore", a afirmat, inainte de incheierea emisiunii, ministrul de Finante la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane, citat de Agerpres.
El a sustinut ca Romania este un stat cel putin la fel de credibil ca in urma cu un an, chiar daca s-a imprumutat.
"Anul trecut, nu pe 4, ci pe 6, la doua zile distanta, intamplator, s-au emis titluri denominate in euro, s-au luat 1,5 miliarde. (...) Astazi se oferea sa se cumpere de catre investitori mai mult decat 750, dar atat a fost anuntul partii romanesti, ca facea parte dintr-un anumit program de emisiuni de titluri de stat pe pietele externe. Deci anul trecut, in aceste zile, s-au luat 1,5 miliarde pe cinci ani, nu pe sase, cu 5,25%, care matematic e mai mare decat 5,15% pe an. S-ar putea sa fie chiar sub 5,15%, in jur de 5,10%", a explicat Georgescu.
Acesta a aratat ca in Romania exista un mediu propice pentru atragerea investitiilor straine si ca Executivul a luat masuri pentru a incuraja mediul de afaceri.
"Investitiile straine vin intr-o tara atunci cand au piata de desfacere, avem, cand au mediu economic stabil si atractiv, noi zicem ca avem, cand au predictibilitate si transparenta in procesele economice si decizionale si spunem ca Romania asigura si acest lucru in prezent. Pe de alta parte, trebuie sa fim constienti ca ne aflam in pragul celei de-a treia revolutii industriale, care vorbeste de o turnura foarte substantiala, pe care lumea o va resimti, de la manufactura la productia de serie si acum se contureaza o manufactura computerizata, fara stocuri", a afirmat Georgescu.
El a aratat insa ca in ultima perioada, din cauza crizei din tarile dezvoltate, investitiile straine au inceput sa se orienteze intr-o masura mai mica spre Europa Centrala si de Est, dar Executivul de la Bucuresti are in vedere, prin politicile economice pe care le promoveaza, stimularea investitiilor.
De asemenea, seful Finantelor a precizat ca un element fundamental pentru atingerea potentialului de dezvoltare economica a tarii noastre il reprezinta continuarea acordurilor cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.
"Coordonatele noastre se concretizeaza in ceea ce priveste politica economica in realizarea unei combinatii eficiente intre politica de stimulare a cresterii economice si obiectivul stabilitatii economice si financiare. Avem macrostabilitate, avem acorduri cu FMI, CE si BM, avem o economie dinamica, o piata generoasa. Toate acestea justifica asteptarile privind o crestere economica mai sustinuta in anul urmator, in jur de 3% dupa cum sunt estimarile", a mai spus ministrul Florin Georgescu.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Horoscop
Bancul zilei: Deconspirare
De ce trebuie să participăm la marşul din 16 septembrie
Jignirile pe stradă sunt pasibile de o amendă de până la 250 de euro
Un sistem care permite controlarea unei drone cu ajutorul gândurilor
Începe iarăşi manipularea prin sondaje?
Încrederea scăzută în economie are cauze reale
România nu are drumuri înapoi şi drumul nostru nu e spre Est
Mihail Neamtu în vede viitor premier pe actualul lider de la Cluj, Ioan Rus
Guvernul va demara procedurile declararea falimentului autorităăţilor locale
O afacere de zeci de milioane de euro
evaziunea fiscală la comerţul cu cereale
Comunicat umplere instalații
Botoşani: Poliţist arestat pentru luare de mită
Botoşani: Copii scăpaţi de abandonul şcolar cu ajutorul banilor europeni
Sute de motociclişti sunt aşteptaţi la Auto Moto Fest
Ţurcanu este cel care pune directori la şcoli
el recunoaşte implicarea în astfel de activităţi
Cazul Vlase - durerea nedreptăţii unor oameni simpli terfelită de trustul Intact
Încă nu se ştie cine va organiza în şcoli controlul epidemiologic
Cardurile de sănătate le vom primi de la CAS
Festiv, anul şcolar se va deschide pe 15 septembrie
Vin banii europeni pentru medicii din mediul rural
Troparul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel
Botoşani: Primarul Portariuc vrea să pună stavilă distrugerilor făcute de ţigani
Centrul Vechi al Botoşanilor, proaspăt reabilitat, este distrus bucată cu bucată
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă