Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9566
De la 07 Ianuarie 2003
122869633

Romania a pierdut 1,24 miliarde de euro din fondurile europene pentru agricultura 2007-2013

  • 23 February 2016, 23:00
Romania a pierdut circa 1,24 miliarde de euro din fondurile europene pentru agricultura si dezvoltare rurala alocate in perioada de programare 2007-2013, din cauza dezangajarii si a corectiilor financiare, a declarat, marti, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la Senat.
"La aceste 940 de milioane de euro dezangajate din bani europeni se adaugă reduceri și corecții de 344 de milioane de euro. În total, nu am reușit să cheltuim 1,24 miliarde de euro. Sigur, corecțiile totale au fost și pe partea din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru plăți directe și măsuri de piață, deci penalizările totale aplicate României se ridică la 628 milioane de euro", a spus Irimescu, citat de Agerpres.
Prin procedura dezangajarii, statelele membre UE pierd, din fondurile europene alocate, acele sume pe care nu au reusit sa le cheltuiasca prin proiecte eligibile. De asemenea, sume de bani se pierd prin corectii financiare aplicare de Comisia Europeana ca urmare a unor nereguli in proiectele europene.
In context, irimescu a subliniat că rata absorbției pe PNDR 2017 — 2013 din fonduri europene a ajuns la 88,36%, lipsa cofinanțării și birocrația fiind principalele cauze pentru care nu s-a reușit atragerea în totalitate a fondurilor alocate pentru investiții în mediul rural.
"Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a absorbit 4,95 miliarde de euro din PNDR 2007 — 2013, la care se adaugă alte 3,5 miliarde de euro, sume transferate prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pe măsuri de agromediu și bunăstarea animalelor.
În total, sunt 8,45 miliarde de euro, din care 7,15 miliarde de euro, adică 88,36% este rata absorbției, atât s-au cheltuit din PNDR 2007 — 2013, la care se adaugă cofinanțarea națională. De ce am avut doar 88,36% rata absorbției — deși într-adevăr este cea mai bună din România — dar de ce nu s-a mers la 100%?
Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, respectiv asigurarea procentului de 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. Iar a doua cauză este legată de birocrație", a explicat ministrul Agriculturii in fata senatorilor.
În ceea ce privește Programul Operațional pentru Pescuit (POP) 2007 — 2013, Irimescu a precizat că este vorba de o absorbție de 75,25%, însă banii mai pot fi atrași până la finele lunii martie.
"Am avut 230 milioane euro alocate pe POP 2007-2013, iar din păcate am dezangajat 52,44 milioane euro. Rata absorbției la zi este de 75,25%, dar pentru că putem face plăți până la sfârșitul martie absorbția ar putea ajunge la 85%, adică 153 de milioane de euro", a adăugat șeful MADR.
În context, ministrul a subliniat că în cazul APIA absorbția a fost de-a lungul celor șapte ani de 6,12 miliarde de euro, iar împreună cu AFIR a totalizat 13,275 miliarde de euro din suma totală de 14,7 miliarde de euro alocată României de UE pentru 2007 — 2013.
El a facut aceste declaratii in plenul Senatului, unde a prezentat situatia Ministerului Agriculturii, la "Ora ministrului".
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Amor vindecător
Reţeta zilei: Cotlete de miel pane
Horoscopul zilei de 24.02.2016
Cei 200.000 de romani din UK trimit mai putini lei in tara din cauza devalorizarii lirei
De ce cade moneda Marii Britanii si cat ar mai putea dura deprecierea?
Ancheta DIICOT la FRF - Motivul: Suspiciuni privind disparitia unui milion de euro dintr-o finantare de la FIFA
Propunerea consilierului din Medias de a taia corzile vocale ale cainilor zgomotosi ar fi ilegala
Consiliul Concurentei propune intrarea marilor lanturi de hipermarketuri pe piata carburantilor
Deputatul PSD Marian Neacsu, condamnat definitiv la 6 luni inchisoare cu suspendare
Fostul deputat PSD Marian Ghiveciu, condamnat definitiv la 3 ani inchisoare cu suspendare
Avize favorabile atat pentru urmarirea penala a lui Gabriel Oprea si retinerea si arestarea Doinei Tudor
Luana Minea, cea care l-a reclamat pe politistul Godina, si-a dat demisia din PSD
si isi va pierde mandatul de consilier judetean
Botoşani/Vorona: O nouă serie de nemulţumiri la adresa primarului Aurel Ştefan
Ioan Rotundu
Ovidiu Portariuc a fost oficializat candidatul PSD
Ioan Rotundu
Botoşănenii invitaţi să fie alături de pompieri,
de „Ziua Protecţiei Civile din România”
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog