Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Economic
Sport
Horoscop
Decese
Remember
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9391
De la 07 Ianuarie 2003
122869458

România nu mai e atractivă pentru turişti

  • 7 August 2009, 23:00
Pe fondul campaniilor de promovare a imaginii si a turismului romanesc, tot mai putini turisti straini aleg sa petreaca vacantele in statiuni romanesti. Conform datelor oficiale furnizate de Institutul National de Statistica numarul celor care au innoptat in pensiunile sau hotelurile romanesti a scazut cu 18% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Nu e de mirare ca in asemenea conditii pensiunile agroturistice sunt de vanzare la preturi modice, din cauza ca proprietarii nu mai au cu ce isi achita cheltuielile de intretinere.
O mare parte din vina o poarta insasi managerii de hoteluri sau pensiuni care, in conditiile economice date, prefera sa tina de preturi decat sa aiba locurile ocupate.
Romanian Global News a facut o ancheta in cateva puncte turistice din zona Harghita si din zona Litoralului si a ajuns la concluzia ca preturile piperate sunt cele care ii fac pe romani sa plece in afara granitelor decat sa se bucure de peisajele superbe ale propriei tari. O alta piedica in petrecerea unei vacante frumoase este infrastructura de drumuri pe care o pune la dispozitie tara noastra. In masura in care campaniile de imagine se vor axa in continuare pe vanzarea unei imagini idilice care in realitate este umbrita de orele interminabile pe care le petrecem la volanul masinii incercand sa ajungem la destinatii, din ce in ce mai multi turisti vor alege alte destinatii decat Romania.
De altfel statisticile arata ca in primul semestru al acestui an doar 3,4 milioane de turisti au intrat in Romania in comparatie cu 5,6 milioane de romani care au trecut frontiera, plecand in vacante chiar si cu masina.
Intrebati fiind de ce tin atat de mult la preturi, patronii de pensiuni din zona Harghita chestionati, au dat un raspuns care nu are tangenta cu conducerea eficienta a unei afaceri: „pai trebuie s aimi scot cheltuielile de pe tot anul, pentru ca eu cumpar lemne pentru iarna sau sa fac focul sa am apa calda, asa ca daca nu sunt turisti ies in pierdere" (?) Un alt raspuns a venit de la un patron care inchiria camera cu 160 de lei pe noapte(!): „da, stam prost cu turistii anul asta. Am avut cativa dar asta este. In definitv daca nu vin nu'i bai ca eu oricum stau in aceeasi casa, asa ca platesc oricum utilitatile..." Intrebati de ce nu scad la pret toti spun ca au scazut cat au putut dar ca nu „renteaza" sa scada mai mult. Renteaza insa sa stea cu pensiunile goale...
Realitatea le contrazice insa socotelile: romanul pleaca in concediu dar prefera destinatiile unde conditiile de cazare raportate la pret sunt de partea lui si nu de partea antreprenorului care poate castiga un an dar anul urmator sa aiba pensiunea goala. Unii hotelieri de pe Litoralul romanesc au inteles acest lucru si au vandut pachete turistice ce rivalizau cu cele ale bulgarilor sau ale grecilor. Si nu le-a parut rau. Tragand linie in castig vor fi cei care au avut un grad de ocupare constant decat cei care au preferat sa tina la preturi. Un pret la o pensiune agroturistica cu baie comuna in judetul Harghita este inca intre 35 lei locul si 70 de lei, fara mic dejun!
Nici pe Litoral, in zona 2 Mai sau Vama Veche lucrurile nu stau mai bine, camera la casele localnicilor fiind intre 70 si 100 de lei pe noapte, cu dusuri si WC in curte, concurand neloial cu pensiunile unde o camera ca de hotel, cu baie proprie, aer conditionat si mic dejun este intre 120 si 160 de lei pe noapte. Dar poate ca acest an va transa foarte clar si in lumea celor care au vrut sa faca afaceri din turism nefiind pregatiti in acest sens. Romania, asa cum spun specialistii straini, are un potential turistic imens insa exploatat foarte prost.
(Romanian Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Cornel Popescu – între mitul politic şi evaziunea fiscală
Ţâbuleac şi lupta anticorupţie
Muzica folk din România a mai pierdut o voce – Tatiana Stepa
Tinerii cercetători români se întorc învingători de la NASA
COMUNICAT DE PRESĂ
Negocierile democraţilor de la Chişinău “merg lent dar bine”
potrivit declaraţiilor liberalilor
Alpinistele românce au ajuns pe cel mai înalt vârf din Europa, Elbrus – 5642 metri
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog