Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mediu
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
26776
De la 07 Ianuarie 2003
122912425

Romania, data in judecata de Comisia Europeana, pentru depozite ilegale de deseuri

  • 15 February 2017, 23:00
Comisia Europeana a trimis Romania in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene, pentru ca tara nu a inchis si reabilitat 68 de depozite ilegale de deseuri ce constituie un risc grav pentru sanatatea umana si pentru mediu, arata executivul comunitar intr-un comunicat remis miercuri.
Agentul Guvernului Romaniei la Curtea de Justitie a UE, Razvan Horatiu Radu, a declarat, pentru HotNews, ca Ministerul Mediului, autoritatile locale si Ministerul Afacerilor Externe trebuie sa gaseasca in continuare solutii pentru aspectele invocate de CE.
"Asteptam sesizarea Comisiei pentru a vedea punctual toate problemele ridicate. Parte din ele au fost ameliorate pana acum. Impreuna cu Ministerul Mediului si cu autoritatile locale responsabile va trebui sa identificam si sa gasim solutii pentru toate aspectele invocate. Masuri similare a luat Comisia Europeana si impotriva altor 6 state europene. Speram sa folosim experienta acestora in vederea rezolvarii situatiei din Romania"- a mentionat subsecretarul de stat in MAE.
In pofida avertismentelor anterioare ale Comisiei, Romania nu a reusit sa ia masuri in ceea ce priveste depozitele de deseuri neconforme, in concordanta cu prevederile din normele europene relevante (Directiva 1999/31/CE a Consiliului), sustine CE.
Astfel, statele membre au obligatia de a recupera si elimina deseurile intr-un mod care sa nu pericliteze sanatatea umana si mediul, interzicand abandonarea, descarcarea sau evacuarea lor necontrolata. Romania avea obligatia de a inchide si a reabilita depozitele de deseuri municipale si industriale care nu corespund standardelor pana la 16 iulie 2009.
Intrucat pentru remedierea acestei situatii nu s-au inregistrat progrese suficiente, Comisia a adresat un aviz motivat suplimentar, in septembrie 2015, solicitand autoritatilor romane sa ia masuri corespunzatoare cu privire la 109 situri necontrolate care, desi nu mai erau utilizate, continuau sa reprezinte o amenintare pentru sanatatea umana si pentru mediu.
S-au inregistrat unele progrese, dar pentru 68 de depozite de deseuri masurile necesare de remediere si inchidere nu fusesera finalizate in decembrie 2016. Pentru a determina Romania sa accelereze procesul, Comisia trimite autoritatile romane in fata Curtii de Justitie a UE.
In temeiul dreptului UE, in Europa ar trebui sa fie desfasurate doar activitati controlate si sigure legate de depozitele de deseuri. Directiva privind depozitele de deseuri stabileste standarde pentru protectia sanatatii umane si a mediului, in special a apelor de suprafata, a apelor subterane, a solului si a aerului, impotriva efectelor negative cauzate de colectarea, transportul, depozitarea, tratarea si eliminarea deseurilor. Aceasta urmareste sa previna sau sa reduca, pe cat posibil, efectele negative ale depozitarii deseurilor, pe intreaga durata a ciclului de viata a unor astfel de depozite. Masuri similare au fost adoptate impotriva altor sase state membre: Bulgaria, Cipru, Spania, Italia, Slovenia si Slovacia. Curtea a emis deja hotarari impotriva Bulgariei, a Ciprului si a Spaniei.
Exista numeroase modalitati de eliminare a deseurilor. Ingroparea acestora in sol, cunoscuta sub denumirea de "depozitare", este metoda cel mai putin durabila din punct de vedere ecologic si ar trebui sa fie mentinuta doar la minimul absolut necesar, mai spune CE.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Arizona nu are substante pentru injectiile letale asa ca invita condamnatii la moarte sa le furnizeze ei
Atitudine incalificabilă a unui funcţionar din ANAF Botoşani
Replică care te lasă cu gura căscată: „Noi trebuie să recuperăm banii de la cineva”
Cum vrea ANAF sa obtina acces la datele de identificare ale detinatorilor de domenii de internet .ro
Dragnea: Specialistii sa spuna ce se facem cu OUG 13
Trebuie facuta o dezbatere integrata despre toata legislatia din domeniul judiciar, inclusiv codurile penale
Seful Pentagonului: NATO, soclu fundamental pentru Statele Unite
Aliatii, cota proportionala din costul necesar pentru apararea libertatii
Replica diplomatiei ruse pentru Donald Trump: Crimeea este teritoriu rusesc si Rusia nu isi cedeaza teritoriile
Guvernul Grindeanu i-a asigurat lui Liviu Dragnea nu doar albirea dosarului, ci si huzurul pe banul public
E.ON: Gazele pentru consumatorii casnici s-ar putea scumpi de la 1 aprilie cu peste 10%
ANRE: Legea prevede liberalizarea preturilor, dar cresterile vor fi mai mici de 10%
Parlamentul European a aprobat acordul comercial dintre UE si Canada
Comisia Europeana a declansat procedura de sanctionare a Romaniei pentru legea care impune hipermarketurilor sa vanda marfa romaneasca
Horoscopul zilei de 16.02.2017
Bancul zilei: Întrebare cheie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog