Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
7643
De la 07 Ianuarie 2003
95552634

Romania, pe locul 59 in clasamentul competitivitatii economici

  • 3 September 2014, 23:00
Romania a inregistrat un avans de 17 pozitii, de pe locul 76 pe locul 59 in clasamentul competitivitatii economice intocmit anual de Forumul Economic Mondial (WEF), plasandu-se peste tari ale Uniunii Europene (UE) ca Ungaria, Grecia sau Croatia, dar sub Bulgaria, Cipru, Letonia sau Polonia. Dintre categoriile care ne trag in jos in acest clasament, avand un scor mult peste media tarii noastre, raportul WEF mentioneaza: Deturnarea banilor publici, Increderea on politicieni, Mita pentru obtinerea contractelor publice si/sau licentelor, Mita pentru obtinerea de sentinte judecatoresti sau Favoritisme in luarea deciziilor guvernamentale.
In ceea ce priveste tarile vecine, Romania este surclasata doar de Bulgaria, aflata pe locul 54, potrivit Indicelui Global al Competitivitatii editia 2014-2015, publicat miercuri de WEF si citat de Mediafax.
In schimb, Ungaria se situeaza cu o pozitie in spatele Romaniei, pe 60, in timp ce Ucraina, Republica Moldova si Serbia nu se regasesc printre primele 70 de economii ale lumii, dupa criteriile competitivitatii.
Dintre statele UE, Romania depaseste Ungaria, Croatia, Grecia, Slovenia si Slovacia in ceea ce priveste competititvitatea economiei nationale.
Economia romaneasca sta cel mai bine la capitolul eficienta, pe locul 50 in lume, si cel mai prost in ceea ce priveste inovatia - pozitia 78.
Criteriile privind eficienta includ accesul la educatie si calificare, eficienta pietei de consum si a pietei muncii, gradul de dezvoltare a pietei financiare, gradul de tehnologizare a economiei, dar si marimea pietei interne.
Capitolul inovatie se refera atat la aspectul implicit al inovatiilor aduse de economia locala, cat si la "gradul de sofisticare" a mediului de afaceri.
In privinta cerintelor de baza ale unei economii de piata, precum gradul de dezvoltare institutionala, infrastructura, mediul macroeconomic si accesul la servicii de sanatate si educatie primara, Romania se plaseaza pe locul 77 in lume.
Cei mai importanti factori care impiedica dezvoltarea unei afaceri in Romania sunt lipsa surselor de finantare, nivelul ridicat al taxelor, infrastructura slab dezoltata si coruptia, potrivit raportului.
Cea mai competitiva economie din lume este Elvetia, urmata de Singapore, Statele Unite ale Americii, Finlanda, Germania, Japonia, Hong Kong, Olanda, Marea Britanie si Suedia.
Analiza WEF este realizata pe 144 de economii ale lumii, iar calcularea indicelui competitivitatii se face pe baza unui complex de factori, precum prevederile legislative dintr-o tara, produsul intern brut si rata inflatiei, calitatea infrastructurii, a sistemelor de educatie si sanatate si caracteristicile pietelor respectivului stat.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Doua posturi TV din Republica Moldova, preluate de un afacerist cu legaturi in Rusia
Patru nave NATO in Marea Neagra, in urmatoarele zile
Klaus Iohannis: Alesii care isi vor schimba partidul isi vor pierde mandatul
Istoria se intoarce si ne pune iar amnistia fiscala in brate
Prognoza meteo pentru joi si vineri
Moldova nu a primit inca niciun metru cub de gaze din Romania
chiar daca in urma cu o saptamana a fost inaugurata cu mare fast conducta Iasi-Ungheni
Mesajul preşedintelui Traian Băsescu către OMV
Autoturisme distruse în incendii
Horoscopul zilei
Bancul zilei: Dorinţa negrului
Prefectul Macaleţ, mutul care gângureşte politic
Ioan Rotundu
Bani de colivă
Sfintire troita
Botoşani: Roma, comuna condusă de soţia primarului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă