Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Sport
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
13405
De la 07 Ianuarie 2003
114978033

Romanii din Italia sunt mai educaţi şi mai muncitori decât italienii

  • 8 May 2008, 23:00
Numarul romanilor care muncesc cu forme legale in Italia este de 196.000, marea lor majoritate fiind barbati, indica un raport al institutului italian de Statistica. Ei sunt mai bine educati decat media italiana - 72,3% dintre ei fiind absolventi de liceu sau de institutie de invatamant superior - insa muncesc ceva mai multe ore pe saptamana decat restul lucratorilor din Italia: 38,2 ore fata de 37,7 de ore media italiana. Dupa 1 ianuarie 2007, romanii si albanezii au solicitat cele mai multe permise de sedere, informeaza Hot News, citata de Romanian Global News.
Romanii care muncesc in Italia sunt concentrati in regiunile Lazio, Piemonte, Lombardia si Toscana si sunt in majoritate barbati, arata raportul intocmit de autoritatile italiene, rata de ocupare fiind de 71,9 %, superioara mediei italiene. Si rata mediei de ocupare feminina - cu o valoare de 56,6% - depaseste media italiana. Datele statistice italiene releva faptul ca romanii sunt mai educati decat media , in conditiile in care 72,3% dintre ei au absolvit liceul sau o institutie de invatamant superior. Insa potrivit acelorasi date ei lucreaza ceva mai multe ore - 38,2 ore pe saptamana - decat media italiana (37,7%). In cazul barbatilor, numarul orelor muncite pe saptamana poate ajunge la 41,7. Serile, noptile si duminicile par sa fie intervale de timp nealocate muncii, intrucat romanii lucreaza mai putin decat media celorlalti cetateni straini in aceste perioade. Profesional, 47,4% dintre cetatenii romani lucreaza in industrie, ponderea constructiilor fiind de doar 23,1%. Insa in acest domeniu activeaza in majoritate barbati, 67%, in timp ce proportia femeilor este de 20%. ele au ocupatii in special in sectorul domestic si cel al asistentei acordate familiilor (38,9%).
Ocupatiile conationalilor nostri sunt de zidari, muncitori necalificati in constructii, tamplari, dulgheri, muncitori necalificati in agricultura, soferi de camion, magazineri, soferi, in cazul barbatilor, in timp ce femeile - o treime din ele - lucreaza in sectoare domestice. Romancele sunt si ospatarite, asistente medicale, bucatarese sau lucreaza in domeniul serviciilor de curatenie.
Nu mai putin de 90,6% dintre romani sunt angajati, iar dintre acestia 14,2% au contracte de munca pe perioada determinata. Contracte de munca part time au 18% dintre ei, iar in cazul femeilor proportia poate ajunge la 37,2%.
In cea mai mare parte, lucratorii romani din Italia sunt tineri sub 35 de ani. Aproape 300.000 de romani au solicitat permise de sedere dupa 1 ianuarie 2007. Dupa 1 ianuarie 2007, romanii au solicitat si obtinut 278.582 de permise de sedere, situandu-se pe locul doi dupa albanezi (282.650) dintre comunitatile de straini din Italia si fiind urmati de marocani. Dintre cetatenii statelor UE, doar polonezii intra intre primele zece nationalitati, cu aproximativ 79.000 de permise. Cetatenii Republicii Moldova au obtinut v de permise de sedere.
Dintre romani, 68,5% au solicitat permise pentru munca, alti 28,1% pentru reintregirea familiei. Cei mai multi romani care au solicitat permise de munca au intre 18 si 34 de ani, indica datele statistice.
Numarul total al romanilor rezidenti in Italia dupa ianuarie 2007 este, potrivit raportului, de 342.200, si a crescut de peste doua ori si jumatate fata de anul 2002. (Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
De ce râde satana?
Program Tele'M Botoşani vineri, 9 mai
O femeie a leşinat la vederea lui Gabi Jugaru
Pro Sport, primul care a premiat campionii
A fi român în regiunea transnistreană este o luptă zilnică de supravieţuire
Interferente culturale şi educaţionale cu tineri români din Basarabia
Filmează orice, dacă-i tocmit!
Comentariul comentariilor (CX)
(Ioan Rotundu)
Lista PD-L cu candidaţii la Consiliul judeţean
Comat Giurgiu vă informează
Lecţia Monacu
Ioan Rotundu
Spitalul judeţean nu mai are bani pentru investiţii
Ciubotaru şi-a instalat consăteanul şef la OJPC
încă un membru al familiei Ţurcanu a fost uns şef de instituţie
Captură de ţigări la Frontieră
Lansare cu fast pentru candidaţii liberali
Tăriceanu ne-a aplâns de milă că suntem săraci... şi-a plecat
Parcurile botoşănene în plină cosmetizare
Preşedintele Conţac a fost izolat, ca nu cumva să dea mâna cu Tăriceanu
Buletine de vot vândute de boschetari cu 1 leu bucata
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă