Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Comentarii
Religie
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9015
De la 07 Ianuarie 2003
122580954

Romanii din Ucraina ar putea trece mai uşor în Ţara Mamă

  • 12 February 2009, 23:00
La Bucuresti incepe astazi o noua runda de discutii romano-ucrainene pe tema acordului privind micul trafic de la frontiera comuna. Potrivit Ministerului roman de Externe, expertii ucraineni vor fi in Romania pentru doua zile, transmite rador, preluata de Romanian Global News.
Discutii vor avea ca subiect finalizarea textului documentului si clarificarea continutului anexelor. Se va stabili, de asemenea, zona in care va fi valabil documentul conform legislatiei europene in domeniu. Daca acordul este finalizat, romanii si ucraineni care locuiesc de o parte si de alta a granitei vor putea trece frontiera fara vize. Potrivit Ministerului ucrainean de Externe, documentul cu Romania va permite unui numar de un milion si jumatate de ucraineni, in mare parte romani din Nordul Bucovinei, Sudul Basarabiei si din Transcarpatia, sa treaca mai usor granita. Presedintele Traian Basescu urmeaza sa faca o vizita oficiala la Kiev pe 25 februarie, cand ar putea fi semnat acest acord de mic trafic de frontiera. Romania a transmis in martie, anul trecut, autoritatilor din Serbia, Republica Moldova si Ucraina cate un proiect de acord-cadru privind micul trafic de frontiera.
Regiunile ucrainene in care locuiesc compact comunitatile romanesti autohtone sunt Cernauti, Transcarpatia si Odessa - sub denumirile lor actuale, ori nordul Bucovinei, nordul Maramuresului, Tinutul Herta, nordul si sudul Basarabiei - asa cum erau ele cunoscute drept teritorii ale Romaniei. Dupa cele mai recente date statistice oficiale (recensamantul din 5 decembrie 2001), populatia de etnie romana - 409.608 locuitori - ocupa locul 3 ca pondere numerica printre cele 28 de minoritati declarate in Ucraina.
Din pacate, romanii nu beneficiaza de drepturi proportionale cu importanta lor numerica si cu statutul de autohtoni, deoarece a fost operata inca din perioada sovietica o divizare terminologica intre "romani" (150.989) si "moldoveni" (258.619), sciziune artificiala al carei unic rezultat este privarea de drepturi. Tot cu ocazia acestei vizite se asteapta clarificari si in privinta ultimelor evolutii in cazul Canalului Bastroe.
Ministerul roman al Afacerilor Externe considera ca Ucraina nu are dreptul in prezent sa faca niciun fel de lucrari la canalul Bistroe. Ministerul a transmis aceasta pozitie la solicitarea RADIO ROMANIA, dupa ce recent guvernatorul regiunii ucrainene Odesa a anuntat ca vor fi reluate lucrarile la canalul Bistroe. Ministerul de Externe a transmis deja o solicitare Ambasadei Ucrainei la Bucuresti sa confirme eventuala intentie de finalizare a lucrarilor de constructii a digului de la gura de varsare a bratului Bistroe in Marea Neagra.
Asta, in conditiile in care Ucraina nu are voie nici sa finalizeze, nici sa faca lucrari de intretinere a proiectului pana cand nu vor fi indeplinite prevederile actelor internationale in domeniul mediului. Pe 9 septembrie, anul trecut, a fost initiata procedura prevazuta de Conventia de la Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului in zone de granita. Potrivit Conventiei Espoo, pe durata desfasurarii procedurii, Ucrainei nu ii este permis sa execute lucrari, transmite Rador, preluat de Romanian Global News.
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor XXX
(Ioan Rotundu)
Ţigări în valoare de 4.000 lei confiscate de poliţiştii de frontieră
Horoscop
Mica publicitate
Comunicat de presă IJU
Băsescu atrage atenţia că în primării conduse de maghiari românii sunt epuraţi
Secuii din Harghita n-au urmat îndemnul UDMR de a protesta împotriva statului român
Ungaria scandalizată descoperă că are o "problemă ţigănească"
Focul din Australia nu s-a oprit şi este echivalentul a 500 de bombe atomice
Bruxellul, ţintă a spionajului rusesc
România, printre cele mai religioase ţări europene
Cine minte oare în situaţia exploatării platoului continental din Marea Neagră?
Acţiune omagială la biserica Sf. Parascheva
Ce apreciază Băsescu la Boc
Românul şi bodega
Fariseii tot farisei rămân, indiferent de partid
Ioan Rotundu
Drumarii umblă cu şopârle, voronenii cu reclamaţii
Ţâbuleac se simte nesatisfăcut de sancţiunile aplicate vinovaţilor
Revoltat pe taxa pusă pe apa de ploaie
Ţâbuleac este hotărât să strice planurile Ministerului Sănătăţii
Afrăsinei se familiarizează cu munca de subprefect
Sporurile profesorilor stau în votul consilierilor locali pentru buget
Dacă vor face economii la consumabile, vor trezi atenţia inspectorilor sanitari
Spitalul judeţean este sufocat cu internaţi şi de… criză de medici
Firma de asigurări Interamerican este total neserioasă
Şi ministrul Bazac are mania programelor de screening
IJU avertizează asupra pericolului de inundaţii
Cote de atenţie pe mai multe cursuri de apă
Comunicat de presă IJU
- 13.02.200, ora 14.30 -
Comunicat de presă IJU
- 13.02.200, ora 14.30 -
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog