Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Învăţământ
Sănătate
Sport
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
22999
De la 07 Ianuarie 2003
87414833

Românii nu investesc în mobilier

  • un român alocă pentru achiziţionarea de mobilier circa 25 euro anual, de opt ori mai puţin decât un cetăţean din UE
  • 20 June 2006, 23:00
Potrivit preşedintelui executiv al Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România /APMR/, Aurel Rizea, valoarea înregistrată în 2005 este totuşi în creştere faţă de anii precedenţi. În 2004, consumul de mobilă per cap de locuitor era de 20 euro, iar în 2003, de 14 euro. „Sumele cheltuite pentru mobilier sunt încă mici în România, faţă de ţările Uniunii Europene. Totuşi, se constată o creştere continuă a pieţei interne, stimulată de înflorirea construcţiilor (locuinţe, birouri, hoteluri), de mărirea dimensiunilor locuinţelor noi, dar şi de reamenajarea celor vechi”, a declarat, pentru Rompres, Aurel Rizea. Potrivit statisticilor, la nivel european (EU 25) consumul mediu anual de mobilier este de circa 201 euro per cap de locuitor. Cel mai mult alocă pentru achiziţionarea de mobilier austriecii, circa 305 euro, belgienii şi luxemburghezii, câte 273 euro per cap de locuitor. La polul opus se află lituanieii- cu 30 euro şi polonezii cu aproape 34 euro anual de persoană. În România, consumul aparent de mobilă ( producţia - exportul + importul) s-a cifrat la 529 milioane euro, în 2005, în creştere cu aproape 20 la sută faţă de anul precedent. Rizea consideră că intensificarea pieţei interne nu a fost generată de creşterea vânzărilor producătorilor români pe această piaţă, ci de sporirea importurilor. „Numai în cursul anului trecut, importul de mobilă a crescut cu 49,1 la sută”, a adăugat Rizea. În 2005, producţia de mobilă la nivel mondial s-a ridicat la 250 miliarde dolari ( 197 miliarde euro), cei mai mari producători fiind Statele Unite ale Americii, Italia şi China (cu toate acestea, consumul de mobilă în China anului 2005 a fost de 10 dolari pe locuitor). „În China şi Polonia producţia de mobilă a crescut spectaculos în ultimii ani datorită investiţiilor în noi capacităţi de producţie gândite special pentru export”, a spus Rizea. Din punct de vedere al exportului, primele zece ţări sunt China, Italia, Germania, Canada, Polonia, SUA, Mexic, Danemarca, Franţa şi Austria. România se află pe locul 17 în lume din punct de vedere al volumului exportului de mobilă, cu o cantitate de 398.000 tone la nivelul anului 2004, iar din punct de vedere al valorii totale a exportului pe locul 22. De asemenea, România figurează pe locul 12 în lume, prin valoarea pozitivă a balanţei comerciale pozitive la produsul mobilă (export - import).

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Rănit scos prin zid
un bărbat de 40 de ani a căzut în puţul de aerisire al unui bloc echipele de intervenţie au fost nevoite să spargă peretele unui apartament de la parter pentru a ajunge la victimăIon Tihu a suferit traumatisme grave, fiind transportat la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi Poliţia a declanşat o anchetă pentru a elucida condiţiile în care s-a produs accidentul
Campioni la lupte plămădiţi din sărăcie
Oină la Vorona şi orientare turistică la Agafton
23 de stâlpi de electricitate trântiţi la pământ
Intervenţii chirurgicale de miliarde de lei la Maternitate
Magistraţii au driblat testul psihologic
Moartea vine din spate, cu Dacia
Cum se completează fişa de înscriere la liceu
Matematica, proba de foc a testelor naţionale
Fostul şef al vămilor botoşănene se judecă cu şefii săi
Peremiştii botoşăneni sar la gâtul deputatului Baban
Peşte putred vândut în Piaţa Centrală
Cu tigăi de vânzare vom intra în UE
Tentativă de viol în sânul naturii
Clădirea prăbuşită în Centrul Vechi va fi refăcută
Militari români, victime ale unui incident în Afganistan
Şapte comisii guvernamentale vor discuta soluţionarea revendicărilor sindicale
Finlanda a ratificat Tratatul de Aderare a României
Bărbaţii săraci din India îşi închiriază soţiile
NASA va lansa din nou naveta Discovery la 1 iulie
Starea educaţiei româneşti este justificată de subfinanţarea din ultimii 16 ani
Noua generaţie a vehiculului comercial Ford Transit
Japonia îşi retrage militarii din Irak
Microsoft a lansat Windows Live Messenger
Prinţii Andrew şi Edward, cavaleri ai Ordinului Jartierei
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă