Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5302
De la 07 Ianuarie 2003
122890951

Românul şi ADAPTĂRILE DE CÂNTEC

  • 6 November 2006, 23:00
Românul a comis ADAPTĂRI DE CÂNTEC şi în trecut, în cel comunist. De multe ori, în cuplaj cu trunchieri realizate de vigilenta noastră cenzură. Cum unele cântece erau extrem de populare, nu s-a putut realiza interdicţia lor totală. Este clasicul exemplu dat de „A venit aseară mama”, pe versurile poetului Vasile Militaru, cântec datând din vremea burgheziei şi care a putut circula şi în anii socialismului, tăindu-se acele versuri care aminteau de vechile pogoane. Păi, agricultura ţării suferise înnoitoare transformări colectiviste, aşa că…
Condiţiile actuale permit şi vor permite cuvenite ADAPTĂRI DE CÂNTEC . Textierii, compozitorii, interpreţii naţiunii se pot avânta la treabă, dând noi dimensiuni fenomenului muzical românesc. Nu vor fi omise nici controversatele noastre manele, hulite de unii, preferate de alţii, asigurând consistenţă nunţilor şi programelor TV. Radiocasetofoanele autovehiculelor vor face şi mai răsunătoare această aşa zisă muzică, cu puternice reverberaţii balcano-otomane. Şuvoaie de bănărit vor înnobila piepturile îndrăgiţilor lor interpreţi.
De ce nu, ar putea trece prin filtrul ADAPTĂRII un cântec de altădată, cum ar fi „Cincinalu`n patru ani şi jumătate”, devenit, în urma ADAPTĂRII „Capitalismu`n 55 de ani şi jumătate”, oricum, ceva mai mult decât predicţia lui Brucan. De aşteptat este audiţia şi fredonarea lui cu entuziasm, poate chiar în pas de dans. Sau, căci totul este posibil, vechiul şlagăr „Du-mă acasă, căi tramvai” să devină, prin ADAPTARE, „Du-mă acasă, măi Charter”, pe măsura dotării transportului românesc cu mulţime de aparate de zbor, care să brăzdeze cerul patriei. Şi, tot la acest frumos capitol, vom dispune şi de cântecul tradiţional, nu oricare pretându-se procesului de ADAPTARE. Întru ilustrare, putem miza pe „La Lenuţa sub cerdac”, „La Maria la fântână”, „La umbra nucului bătrân”, în cazul în care nucii nu vor fi răpuşi, spre a nu face umbră pământului agricol şi a nu periclita marile recolte. Ambiţios, cum îl ştim, românul ar putea să se avânte cu cântece ADAPTATE la mari festivaluri internaţionale, între care Eurovision, San Remo, dar şi la Mamaia noastră dobrogeană şi Braşov. Nu ne îndoim, valoroase trofee îi vor răsplăti vocaţia, sârguinţa, ambiţia. Ar fi şi o contribuţie originală la îmbogăţirea patrimoniului spiritual al omenirii, acum când procesul globalizării cunoaşte un aşa vânt. Atras de muzica ADPTATĂ, tineretul nostru ar cocheta mai puţin cu delicvenţa juvenilă, cu fenomenele antisociale, muzica ADAPTATĂ asigurând şi o bună terapie în materie, afirmându-se în luptă pentru o societate mai dreaptă şi mai bună, mai curată. Sub avântul ei (scontat) este posibilă revizuirea programei şcolare, dublarea orelor de muzică la nivel şcolar. Vedeţi, noi perspective! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariu la comentarii (CCII)
Ioan Rotundu
Musaca de tăiţei
Zoofilie popească
Horoscop
Învăţăturile lui Ţarcă către prefectul Roman
(Cârcotaşul)
Îi recomandă calitatea muncii prestate
Cine va pune mâna pe banii de pe urma analizelor medicale?
Spitalele au primit bani pentru luna noiembrie
Sărbătoare pentru elevii din Poiana
Cursuri pentru şomeri
Va veni sau nu premierul Tăriceanu la Botoşani?
dezbinarea liberalilor îl face pe Conţac să nu-şi mai încapă în piele de bucurie
Conţac acuză Alianţa că a fraudat alegerile de la Adăşeni
A amendat Proiectul Bugetului, sperând să aducă bani în Botoşani
Dreţcanu se vrea în Parlamentul Europei
CJ Botoşani ocupă un loc fruntaş în clasamentul pe ţară
Pregătirile Festivalului „Mihail Sorbu” intră în linie dreaptă
APM-ul s-a pus cu burta pe engleză
Vom avea două instalaţii de producţie biodiesel
Combaterea traficului de fiinţe umane a ajuns la Dorohoi
Decizie controversată a conducerii la DGASPC
„Programul Nicolaescu” are multe necunoscute
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog