Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Aniversări
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
5989
De la 07 Ianuarie 2003
108337165

Românul şi CONSUMUL

  • 20 November 2006, 23:00
Fiind vorba de societatea capitalistă, pe care o construim, şi problema CONSUMULUI incumbă o altfel de viziune. Cu toate că producţia lasă încă mult de dorit. De aproape 17 ani românul s-a pus intens pe CONSUM. Este drept, deseori, făcut la întâmplare, căci piaţa este atât de pestriţă şi bogată, să tot fie de unde şi ce alege. N-ar fi rău ca cineva să vină în ajutorul românului cu vreun ghid al consumatorului, întru orientare şi facere de bine. Deocamdată doar o aşa-zisa protecţie a consumatorului s-a pus în mişcare, teoretic şi practic.
Dar ce CONSUMĂ românul? Firesc, întâi şi întâi, alimente. După posibilităţi, coane Fănică! Pe vremuri, când acestea erau limitate, un ministru de sănătate a improvizat un program de alimentaţie raţională, devenit iute program de partid, pentru a fi urmat de întregul popor, strâns unit... Acum, când lumea se descurcă mai bine, problema CONSUMULUI are noi dimensiuni. Şi, firesc, unii slăbesc, alţii se îngraşă. Obezitatea urcă în clasament, chiar alarmant, românul sau românca, ambele părţi gurmande, ţinând morţiş la dezvoltarea unor burţi mari şi frumoase. Acţiunea este înlesnită de o statornică viaţă sedentară, de lipsa mişcării (sportive), excepţiile nefăcând decât să întărească regula. CONSUMUL de medicamente, compensate sau nu, este şi el pe o poziţie fruntaşă, fiind şi exagerat, şi ca o modă. Mai mult, chiar probează o labilitate a organismului românului nostru. Ei, dar intervine cineva?
CONSUMUL de aparatură electronică , informatică face şi el ravagii, acţionând nu odată nefast, cu precădere asupra tinerelor vlăstare ale poporului. Internet-café-urile atrag ca un magnet, fiind mereu tixite de băieţii şi fetele neamului. În ritmul de faţă, nu este exclus să fie abordate din etapa creşei şi a grădiniţei. CONSUMUL de hârtie se aliniază şi el în mersul vieţii de român. Vechea expresie peiorativă, DMH (Direcţia Mişcării Hârtiilor), cea care era o garanţie a birocraţiei, pare a cunoaşte o reală dezvoltare şi în anii fragedului capitalism românesc, cu tot avântul înregistrat de tehnica mai vechilor sau mai noilor calculatoare. Sumedenie de petiţii, plângeri, reclamaţii, acte notariale, judecătoreşti, sesizări, ş.a. omoară timpul multora, întreţin serviciile organelor aşa-zis abilitate, dau un caracter funcţionăresc societăţii româneşti. În schimb, CONSUMUL de cultură cunoaşte o cădere îngrijorătoare, parte (însemnată) dintre români rezumându-se la audiţia noianului de manele oferit de piaţa muzicii româneşti, cu largul concurs al unor posturi TV. Aici, la acest capitol, doar televiziunea prin cablu poate raporta mari succese şi, evident, progrese. Cam acestea ar merita evidenţiate cu privire la CONSUMUL românului. Poftă bună! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Liber de moravuri
(Cârcotaşul)
Comentariu la comentarii (CCXII)
(Ioan Rotundu)
Hoţii de hotelier
Horoscop
Oferta noastră este reciproc avantajoasă
Ce fel de porc tăiem
O investiţie de succes, dar şi cu probleme
Cadrele medicale intră în grevă de avertisment
Până la finele anului Centru de recuperare adulţi va fi gata
Inspectori de biologie instruiţi la CCD
Locuri de muncă pentru tinerii instituţionalizaţi
Declaraţiile fiscale pot fi trimise online
Restanţieri la plata comisionului către ITM
Botoşănenii au câştigat interpretarea la Festivalul “Mihail Sorbul”
Pentru Eleazar, calea succesului s-a deschis a doua oară
O cumpănă grea pentru botoşăneni
Dărăbănenii intră cu case reabilitate de la inundaţii după doi ani
Oraşul Săveni intră în UE cu pietonal
DJT Botoşani a trecut cu bine evaluarea naţională
Cardul de asigurare de sănătate european
Urban Serv vrea majorarea taxei de salubrizare
Felicitare zi de naştere
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă