Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23198
De la 07 Ianuarie 2003
122908847

Românul şi EVENIMENTELE DIN DECEMBRIE 1989

  • 17 December 2006, 23:00
La 17 ani de la EVENIMENTELE DIN DECEMBRIE 1989. românul se mai raportează o dată la ele, încercând un bilanţ al realizărilor şi nerealizărilor. În acest caz, cu trecerea anilor, parcă se aşterne tot mai mult uitarea. Are loc şi un schimb de generaţii, un important segment din populaţia ţării neavând cum să aibă o percepţie „pe viu” a ceea ce s-a întâmplat. Pe de altă parte, EVENIMENTELE DIN DECEMBRIE n-au fost scutite de exagerări, unele chiar fantasmagorice, în măsură să pună şi să lase numeroase semne de întrebare, în sensul faimoasei – „Cine-a tras în noi?”. TVR s-a „bucurat”, la rându-i, de oprobiul multora, căci – „Cu televizorul aţi minţit poporul!”. Cum „după război mulţi viteji s-arată”, mai fiecare, plin de curaj, a început a se da dizident, combatant pentru noua cauză, bine determinat în a cere brevete, decoraţii şi importante drepturi băneşti, suprafeţe de pământ ş.a. S-a creat în jurul EVENIMENTELOR DIN DECEMBRIE o adevărată sarabandă a părerilor (împărţite), degenerând în aprige confruntări verbale, dialoguri tăioase, bătăi cu pumnul în piept şi nu numai. Este un alt motiv ca românul de rând să priceapă cu greu problema.
Cu mai mulţi ani în urmă, într-un compartiment de tren, subtilul ziarist Tudor Octavian avuse parte să audă o discuţie între mai mulţi botoşăneni care-şi dădeau cu părerea asupra modului cum a decurs „revoluţia” în oraşul lor, remarcând cum s-a făcut rocada între vechii şezători pe scaunele diverselor organisme şi noii şezători şi, consemnând aceasta în coloanele ziarului „România Liberă”, autorul concluziona că, la Botoşani, a fost „hârţ-pârţ”. Asta este. Mai şmecher, bucureşteanul, cu stilul său dâmboviţean, pare „îngrijorat”, când zice – să fi avut şi voi măcar un mort… Bineînţeles, atunci.
Acum, într-un decembrie cald, ca atunci, se pun în mişcare rememorări a ceea ce a fost, mai ieşind la iveală un amănunt neţinut minte la timpul acela, dar printr-un nou şi vârtos exerciţiu de memorie, iată, apare ca „surprize, surprize”. Şi, tot aşa. Stufoasa TVR, căreia puzderia de contribuabili îi plăteşte, obligatoriu, abonamentul, ca unică posesoare de arhivă în domeniu, o va reda, triumfător, românului nostru. Zău, merită? Cinstirea unor evenimente istorice n-ar trebui să se facă zgomotos, în cor, fiind mai de dorit spiritul sobru, pios, lipsa bătăii cu pumnul în piept, cumpătarea. La noi, la români, încă mai funcţionează trâmbiţatul şi spiritul de paradă, apologetic, fără sens, până la urmă. Astfel decurgând lucrurile, este clar, scopul dorit nu poate fi nicicum atins. Şi, parcă mai zici o dată – TOT (CA) ÎNAINTE! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Epurare politică în PNL Botoşani
Sindicatul Impact a prins gustul proceselor
Noutăţi în metodologia mişcării personalului didactic
SIP ameninţă cu deschiderea a noi procese
Deţinuţii au fost colindaţi de elevi
Conservatorii la bilanţul de sfârşit de an
Democraţii lansează săgeţi foştilor colegi de coaliţie
Conţac se răzbună pe cel mai slab
Senatorul Vasilescu printre maghiari
Consilier judeţean melancolic după şcolile profesionale
Liberalii cer demisia prefectului
Tinerii democraţii dau lecţii despre UE
Supărarea lui Conţac
Ioan Rotundu
Păleşte-i Ghiţă, dar fă-o cu nădejde, să nu se mai ridice!
(Cârcotaşul)
Citate şi cugetări din FRANŢA
Răspuns pe înţelesul… poliţistului
Mămăliguţă la cuptor
Horoscop
Comentariu la comentarii (CCXXXI)
(Ioan Rotundu)
„Carnavalul Zăpezii” oferit dorohoienilor
SIP aşteaptă peste 500 de colindători
Ţarcă nemulţumit de atitudinea Instituţiei Prefectului
Suită de obiceiuri de iarnă pe străzile Botoşanilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog