Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
976
De la 07 Ianuarie 2003
81696306

Românul şi FACEAREA DE BINE

  • 8 December 2006, 23:00
Legat de noţiunea FACERII DE BINE… se pot spune multe şi tot cu multe se poate exemplifica. Este, să recunoaştem, o expresie la modă, cu mare valabilitate în epoca pe care, vrând, nevrând, o străbatem. Mai rapid, mai lent… Cert este, FACEAREA DE BINE include oameni de diverse categorii, o lume vie, predispusă la orice, în condiţiile marelui câştig, care este „libertatea noastră”.
Îţi ajuţi adesea semenul, c-aşa-i românul, român între oameni, îl ridici de jos, dându-i cuvenită mână de ajutor, o faci cu gândul de a-i fi şi lui bine, într-un demers uman înălţător. Odată realizată isprava, te bucuri şi tu, la rându-ţi. Eşti chiar mulţumit, satisfăcut de fapta ta. Te mândreşti că ai făcut-o. Ei, cum trece vremea, aştepţi în zadar recunoştinţa individului căruia i-ai întins o vrednică mână. Încet, încet, te convingi că aceasta nu va veni niciodată sau, la prima ocazie te „faultează”. Există şi o frumoasă zicală, în acest sens – CÂINELE MĂ RECUNOAŞTE. OMUL NU MĂ MAI CUNOAŞTE. Este extrem de valabilă.
Îţi ajuţi odrasla să crească frumos, să aibă toate cele, tot confortul, să se bucure în voie, măcar ea, dacă tu, părinte, n-ai avut parte de o atare condiţie privilegiată. Ai dus-o modest, ai muncit pe brânci, ai făcut eforturi supraomeneşti, adesea, pentru a-ţi ţine casa, pentru a-ţi vedea familia fericită, atât cât s-a putut, cât te-a ţinut plapuma, cum s-ar zice. Te trezeşti, la un moment dat, uitat, umilit chiar, alienat, abandonat şi, scârbit, îţi vine a-ţi lua lumea în cap. Sunt numeroase atari situaţii la noi, pe pământul nostru românesc. Mai ales acum, când lucrurile sunt departe de a merge de la sine. Soarele, este clar, nu mai bate atât de frumos ca înainte. Nonşalant, FACEAREA DE BINE îşi mai face odată simţită prezenţa şi acţiunea ei nefastă.
O bună rudă, apropiată şi dragă, ajunsă la ananghie vine, cu lacrimi în ochi, să-ţi ceară ajutorul neîntârziat, ajutor de care are atâta de multă nevoie. Nu poţi să nu te laşi înduplecat, înduioşat, convins. Şi, în consecinţă, i-l acorzi. Ai, nu ai, te dat peste cap, faci rost de cele trebuitoare şi faci pe cineva drag să se salveze, să supravieţuiască, deseori.
Dar, nu neapărat, FACEAREA DE BINE acţionează în cazul rubedeniilor. Poate fi la mijloc un prieten, un coleg, un vecin, o cunoştinţă, apelând la FACEAREA (ta) DE BINE, mizând pe înţelegerea şi generozitatea ta, remarcabilă şi arhicunoscută. Te faci luntre şi punte, rezolvând admirabil situaţia. Oricum, încerci o mare satisfacţie sufletească. Se întâmplă însă ca totul să se sfârşească în deziluzie, în virtutea acţiunii acestei sintagme - FACEAREA DE BINE…
Viaţa care bate filmul oferă românului noian de episoade care se înscriu genericului FACEAREA DE BINE… Nu aveţi decât a le urmări cu atenţie. Mărită. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Marş al toleranţei
Se caută finanţatori pentru Centrul descreening de cancer de col uterin
Sindicaliştii îşi caută drepturile la forurile superioare
DJDP aşteaptă un credit pentru repararea drumurilor
AJOFM a reuşit să se încadreze în bugetul alocat
Comunităţile de romi în vizorul AJOFM
Citate şi cugetări din China II
Uşurarea bigamului
Pui cu sos
O carieră politică cu multe semne de întrebare
Ioan Rotundu
Horoscop
Comentariu la comentarii (CCXXIV)
(Ioan Rotundu)
Liceul de Artă pregăteşte concertul de sărbători
Instructori certaţi cu legea
Varietate în repertoriul Teatrului „Mihai Eminescu”
Autorităţile locale puse să stea cu arma la picior
Tinerii liberali botoşăneni rămân în PNL
Penegiştii ies în stradă
40 miliarde promise pentru reabilitarea şcolilor din judeţ
Ţâbuleac o ia de la capăt
Ţâbuleac speră încă în sprijinul Guvernului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă