Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3322
De la 07 Ianuarie 2003
122575261

Românul şi FIXISMUL

  • 10 December 2006, 23:00
Boul, de departe cea mai consecventă vietate din lumea animalelor noastre (dragi) este, putem spune, un FIXIST. Probează, prin aceasta şi într-un fel, un caracter puternic, nelăsându-se înduplecat şi manipulat, cum ar dori unii. Decât să o facă, mai bine trage, cum altfel, ca boul.
Există şi români consecvenţi idealurilor lor, spiritului în care au fost formaţi, nerenunţând, pentru nimic în lume, la ele. Sunt şi nu sunt de admirat. Societatea se schimbă într-un ritm rapid, nebun, având nevoie de oameni noi, de care să se folosească în devenirea ei. Mulţi însă nu vor sau nu pot să o facă. Oricâte presiuni s-ar exercita asupra lor, oricâţi factori ar (tot) acţiona. Pentru ceea ce vor puternicii vremii, nu este deloc bine, văzându-şi periclitate interesele mai mari, ori mărunte. Căile de atragere scârţâie, izbindu-se, totodată, de apărarea tenace a celor vizaţi, în virtutea drepturilor omului, slogan la modă şi cu viitor. Nu trebuie pierduţi din vedere şi românii nostalgici, încrezători în trecut, nicidecum în viitor. De le vine unora...
FIXISMUL românesc se manifestă şi faţă de proxima aderare europeană, poate şi din motivul precarităţii de luminare a poporului cu cerinţele pe care le presupune. Mai mult, chiar este unul puternic, adepţii săi ştiind să înfrunte (curajos) orice înrăurire, orice presiune. Este o categorie de popor de care trebuie ţinut (totuşi) seama. Altfel...
Comparaţia cu boul nu este nicicum oarecare. Luat ca exemplu, animalul în cauză merită chiar un omagiu. Ce, nu sunt atâţia demnitari care refuză să demisioneze, chiar dacă fac gafe, chiar dacă sunt somaţi. De ce să o facă dacă acţionează motivaţia binelui propriu, dacă interesele personale le-o cer. Normal, când deraiază trenuri, când cad autobuze în prăpastie, când au loc grave accidente de circulaţie, soldate, cu toate, şi cu victime, îţi dai, spăşit, demisia. Ca-n Apus. Aici FIXISMUL românesc se manifestă plenar. Nefast, în realitate. Când, în propria ta şcoală, bătăile, pornografia, drogurile fac o bună tovărăşie cu procesul de instrucţie şi educaţie, tu, director, îţi prezinţi, vinovat, demisia. Ca-n Apus. La noi, nu. Când, precum în cazul dr. Ciomu, din culpă medicală îţi mor, rând după rând, pacienţii, nu ai altceva mai înţelept de făcut decât să-ţi dai, onorant, demisia. Ca-n Apus. La noi, nu. Când găinile patriei mor pe capete, una după alta, fie şi de gripă aviară, tu, ministru al agriculturii, îţi prezinţi repede şi vioi demisia. Ca-n Apus. La noi, nu. Sunt semne certe ale FIXISMULUI românesc. Un FIXISM care nu poate fi zdruncinat. Nici cu buldozerul sau alt agregat de mare calibru. Aşa că, zice românul, chiar muzical – „las-o, bă, că merge-aşa”. Unde şi până unde? Altfel, ne mulţumim să arătăm cu mâna către bou. Ca bou ispăşitor. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Adriana Trandafir se întoarce
Teatrul trage cu ochiul la studente
Noul Cod Rutier, menit să civilizeze şoferii din trafic
Restricţii pentru elevii şcolilor de şoferi
Ciuştea susţine că din Euroregiune va curge lapte şi miere
Consilierul Costic vrea mansardarea blocurilor din Botoşani
PNG îi ameninţă pe Ecologişti
O nouă dovadă de făţărnicie a parlamentarilor botoşăneni
Democraţii spun DA colaborării cu PLD
IŞJ vrea un recensământ al părinţilor plecaţi la muncă în străinătate
Modernizarea spitalului din Flămânzi este aproape de final
Încă un pas pentru obţinerea sporului de informatician
Acţiune de informare pe tema Reformei Educaţiei Timpurii
Locuri de muncă puse la dispoziţia şomerilor
Servicii medicale prestate cu fonduri reduse
Citate şi cugetări din Coreea
America lui badea Gheorghe
Tocăniţă cu ceapă şi carne de porc
Horoscop
Economatele PSD-ului au trântit pensionarilor uşa în nas
(Ioan Rotundu)
Comentariu la comentarii (CCXXV)
(Ioan Rotundu)
Cioclul politic Băsescu are a se bucura
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog