Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24770
De la 07 Ianuarie 2003
122910419

Românul şi Moş Nicolae

  • 2 December 2008, 23:00
Copii (de) români, vă ordon: aliniaţi-vă ghetuţele! De cu seară. Aşa ar trebui începute pr5egîătirile finale în vederea sosirii Moşului Nicolae. Şi, de regulă, chiar aşa se întâmplă, Moşul Nicolae fiind unul autentic, spre deosebire de răposatul Moş Nicolae, comunistul de şi din frunte, cel care nu aducea nimic (bun).
În noaptea de 5 spre 6 decembrie Moş Nicolae va purcede, va pogorî din ceruri spre copiii cuminţi, întru răsplătire şi binecuvântare, după ce, peste an, i-a avut şi în vizor, consemnându-le faptele (bune) căci el, Moşul, „c-un creion de-argint el scrie…” Cu ocazia aşteptării sale întru venire, copilul, am putea spune, îşi face pentru prima oară un proces de conştiinţă, dându-şi cuvenit răspuns, dacă merită sau nu darurile sale. Ceea ce este salutar, dacă ţinem cont că adulţii români apelează cu greu la aşa ceva.
Ajutaţi de mămici, cu această ocazie, cei mai mici dintre cei mai mici îşi fac pentru prima oară încălţările cât mai curate, utilizând crema de ghete şi peria de lustruit, act benefic şi extrem de folositor în viaţă. Se formează deprinderi frumoase şi fără sprijinul organizaţiei de pionieri, ca pe vremuri. Este o evoluţie certă şi demnă de apreciere. Şi, nu este deloc simplu să socotim că multe aşezări ale ţării se confruntă cu noroaie, bălţi, canalizări proaste, punând în pericol ţinuta încălţărilor, umplându-le realmente de glod sau de alte deranjante lipiciuri. În atare condiţii, nici efortul orelor de dirigenţie nu ţine.
Chiar dacă se dă stingerea în familie, copilul român poate cu greu să cedeze, să se lase păcălit, el fiind nerăbdător şi vigilent, totodată. Moţăie acolo sub plapumă, lăsându-se cu greu păcălit, semn al tenacităţii sale precoce, semn bun pentru mersul său viitor în viaţă. Este şi o pregătire şi o probă de foc în perspectiva venirii celuilalt mare Moş, cel Crăciun.
În genere, copilul român primeşte darul cu bucurie, indiferent care ar fi el, doar câte o adolescentă zburdalnică rugându-se să nu-i aducă Moşul chiloţei, nefiind obişnuită să-im poarte căci, fie o strâng, fie o încurcă. După caz. Fapt pentru care, pentru ea, bananele sunt prioritatea în preferinţe. Dacă are frăţiori sau surioare mai mici, se recomandă utilizarea unei buline roşii. Nu de alta…
Apoi, în acest context, Moşul este destul de indulgent, nepretinzând o cuminţenie exagerată, care poate dăuna dezvoltării organismului la parametrii corespunzători, peste ani, cine ştie câţi, copila putând deveni fată bătrână şi o povară pentru familie. Altfel, ei, la ce-i mai foloseşte injectarea împotriva cancerului de col uterin? Privind problema în profunzime, nu putem trece peste complicaţiile care deja se ridică.
Primitori, ospitalieri şi nerăbdători, românii, în majoritatea lor, îl aşteaptă pe Moş Nicolae cu drag, urându-i bun venit! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CCLV)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Destrăbălarea lui Boc
Cină cu pretenţii
Caută dădacă, plăteşte bine!
Comunicat presă E.ON Gaz
A pierdut pentru că a jucat fals!
Neagă statutul de turnător plătit la fosta Securitate
Lucrări şi servicii în bătaie de joc şi în dispreţul cetăţeanului
S-au limpezit apele, iar cei nouă parlamentari au ieşit la vedere
Încă mai sunt restanţe la fondul funciar
Pensionarii vor şi anul acesta Revelion în cadru organizat
Medicii ar trebui să explice părinţilor necesitatea unei alimentaţii naturale
Niţură se plânge că nu e băgat în seamă
motiv să fie dat uitării pentru totdeauna
Scandalagii domoliţi cu amenzi
Încep emoţiile tezelor cu subiect unic
Marş al tăcerii pentru comemorarea victimelor SIDA
S-a redus drastic cererea de forţă de muncă
Vor veni alte cinci mii de vaccinuri antigripale gratuite
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog